Live

O delegație de senatori americani a sosit la Varșovia. Kamala Harris a povestit în SUA despre vizitele în România și Polonia

Data publicării:
Kamala Haris le-a vorbit democraților despre vizitele în România și Polonia Foto: Profimedia Images

O delegație a Senatului SUA, din care fac parte atât democrați, cât și republicani, a sosit sâmbătă la Varșovia, relatează CNN. Vizita congresmenilor intervine la câteva zile după cea a vicepreședintelui american, Kamala Harris, care a fost joi în Polonia, iar vineri în România. 

Din delegație fac parte senatorii republicani Rob Portman și Roger Wicker și senatorii democrați Amy Klobuchar (fostă candidată la prezidențiale) și Richard Blumenthal.

Congresmenii s-a întâlnit cu ambasadorul SUA în Polonia, Mark Brzezinski (fiul fostului consilier pentru securitate națională Zbigniew Brzezinski), și au mers apoi la Rzeszow pentru a se întâlni cu soldații americani din Divizia 82 Aeropurtată.

Delegația Congresului va avea întâlniri cu oficiali guvernamentali de rang înalt și va vizita centrele pentru refugiați ucraineni, pentru a reafirma angajamentul Statelor Unite față de Polonia, Ucraina și alți aliați ca răspuns la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, arată un comunicat de presă transmis sâmbătă de biroul senatorului Wicker, care este membru în Comisia pentru forțele armate din Senat.

„Asaltul neprovocat al dictatorului rus Vladimir Putin asupra Ucrainei amenință să arunce Europa în cel mai sângeros conflict din 1945 încoace”, a declarat Wicker. „Agresiunea continuă a lui Putin asupra unei națiuni suverane necesită un răspuns puternic și unit din partea SUA și a aliaților noștri din NATO. Sunt bucuros să vizitez Polonia, în timp ce lucrăm împreună pentru a opri avansul lui Putin. De asemenea, aștept cu nerăbdare să mă întâlnesc cu oficiali polonezi de rang înalt pentru a găsi noi căi de cooperare în sprijinul curajoșilor noștri prieteni ucraineni”, a transmis senatorul Roger Wicker.

Surse din cadrul Senatului SUA au declarat pentru CNN că delegația va merge, duminică, și la granița ucraineană.

În urmă cu o săptămână, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut ajutorul Statelor Unite pentru ca țara sa să-și asigure apărarea aeriană și pentru impunerea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei într-o discuție prin videoconferință pe care a avut-o cu senatorii americani și alți membri ai Congresului SUA. La scurt timp după aceea, SUA au impus embargoul asupra petrolului din Rusia și au apărut discuții - în termeni contradictorii - că ar exista un plan ca Polonia să livreze Ucrainei avioane de fabricație rusească primind la schimb aeronave americane.

Presa americană a scris că acest plan s-ar fi bucurat de susținerea unor membri influenți ai Congresului american.

„Poporul polonez își continuă sprijinul de neclintit pentru NATO, după 23 de ani alături de SUA și aliații noștri. Această delegație bipartizană va trimite un mesaj clar că SUA le sunt recunoscătoare pentru sprijinul acordat Ucrainei și pentru oferta lor de a furniza avioane de luptă, în timp ce poporul ucrainean continuă să îndure atrocitățile brutale ale Rusiei”, a spus senatorul Rob Portman, citat sâmbătă în comunicatul Senatului american.

Kamala Harris: Oceanul care ne desparte de Europa nu ne ferește de agresiunea Rusiei

Între timp, vicepreședintele Kamala Harris, care s-a întors vineri din vizitele făcute în Polonia și România, a stat de vorbă cu reprezentanții Partidului Democrat, pe care i-a asigurat de unitatea care există între SUA și aliații NATO din Europa. Ea a avertizat că invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina reprezintă o amenințare la adresa tuturor democrațiilor.

„Invazia Rusiei amenință nu doar democrația Ucrainei; amenință democrația și securitatea în întreaga Europă. Iar oceanul care ne desparte nu ne va feri nici pe noi de această agresiune”, a declarat Harris la reuniunea de iarnă a Comitetului Național Democrat, care a avut loc sâmbătă, la Washington.

Vorbind despre recentele sale vizite în Polonia și România, Kamala Harris a spus că scopul a fost să sublinieze că „cea mai mare forță” pe care o are Alianța este reprezentată de unitatea sa. „Statele Unite sunt ferm alături de poporul ucrainean, pentru apărarea Alianței”, a spus Harris în aplauzele democraților.

Harris le-a mai povestit celor prezenți despre întâlnirea cu un student marocan care a fugit din Ucraina și despre situația dificilă a milioane de refugiați care caută să scape de atacul Rusiei, relatează CNN.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

Ungaria sfidează Polonia și acordă azil unui politician acuzat de deturnare de fonduri. Reacția Varșoviei

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

SUA, în pericol de „shutdown”, după ce zeci de congresmeni republicani au respins planul bugetar propus de Trump

Partenerii noștri