Live

Galerie Foto Kamala Harris: Biografia primei femei vicepreședinte din istoria SUA. Drumul unei fiice de imigranți spre Casa Albă

Data publicării:
Kamala Harris și-a schimbat imaginea și mesajul politic pentru campania electorală din acest an față de încercarea eșuată din 2020 de a deveni candidatul din partea Democraților pentru postul de președinte. Foto: Profimedia Images

A durat mai puțin de o oră de la anunțul de retragere din cursa pentru Casa Albă a președintelui Joe Biden ca democrații să înceapă să o susțină pe Kamala Harris pentru rolul de candidat la alegerile prezidențiale din 2024. În timp ce vicepreședinta americană încearcă să devină prima femeie care ocupă cea mai înaltă funcție din Statele Unite, campania ei electorală i-a energizat din nou pe alegătorii liberali și a strâns donații de peste 1 miliard de dolari în ultimele luni – aproape de 3 ori mai mult decât adversarul ei republican, Donald Trump, potrivit Forbes. Drumul ei spre nominalizare, însă, a fost plin de obstacole dificile și ieșite din comun. Iată care sunt evenimentele care i-au conturat viața și cariera în politică și cum a devenit Harris prima femeie de culoare ce candidează pentru postul de președinte al Statelor Unite.

Kamala Harris s-a născut în Oakland, California, în 1964. Părinții ei erau imigranți: mama ei, Shyamala Gopalan, s-a născut în India; tatăl ei, Donald J. Harris, era din Jamaica.

După ce părinții ei au divorțat, când Harris avea cinci ani, ea a fost crescută în principal de mama ei, o cercetătoare specializată în cancer și activistă pentru drepturile civile.

„Ea era puternică, curajoasă, o pionieră în lupta pentru sănătatea femeilor”, a spus Harris despre mama ei. „Ea ne-a învățat să nu ne plângem niciodată de nedreptate, ci să facem ceva în privința asta.”

În copilărie, Harris a luat contact și cu țara strămoșilor ei de pe linia maternă, vizitând India cu mama ei de mai multe ori, dar cel mai bine a cunoscut cultura afro-americană din Oakland.

„Mama mea a înțeles foarte bine că ea creștea două fete de culoare”, a scris Harris în autobiografia ei, The Truths We Hold („Adevărurile pe care le păstrăm”), referindu-se la ea și sora ei, Maya. „Ea știa că patria ei adoptivă ne va percepe pe mine și pe Maya drept fete de culoare și era determinată să se asigure că vom deveni femei de culoare încrezătoare și mândre.”

Datorită originilor și copilăriei ei, Harris este văzută drept un idol demn de urmat în special de populațiile din zone ale țării care au trecut printr-o transformare demografică rapidă.

Dar perioada pe care a petrecut-o la Universitatea Howard, una dintre cele mai prestigioase facultăți din America asociate în mod istoric cu persoanele de culoare, i-a oferit cele mai importante experiențe formative din viața ei, potrivit BBC.

Harris a studiat câțiva ani și în Canada, atunci când mama ei a lucrat ca profesoară la Universitatea McGill din Montreal.

Părinții Kamalei Harris erau imigranți: mama ei, Shyamala Gopalan, s-a născut în India; tatăl ei, Donald J. Harris, era din Jamaica. Colaj foto: Profimedia Images

Cariera Kamalei Harris până la cursa pentru Casa Albă din 2024

În 2014, Harris, care la acea vreme era senatoare, s-a căsătorit cu avocatul Doug Emhoff, care avea doi copii dintr-o altă căsătorie, Cole și Ella.

„Când Doug și cu mine ne-am căsătorit, Cole, Ella și cu mine am fost de acord că nu ne place termenul 'mamă vitregă', așa că am inventat numele 'Momala' [mom+Kamala]”, a scris Harris într-un articol pentru revista Elle în 2019.

Harris și-a început cariera ca procuror de district – sau procuror superior – pentru Comitatul Alameda și în perioada 2004-2011 pentru orașul San Francisco.

Următoarea funcție ocupată de Harris a fost cea de procuror general al Californiei, devenind prima femeie și prima persoană de culoare aleasă pentru acest rol în statul american cu cea mai mare populație.

Harris s-a folosit de acest avânt pentru a-și lansa campania pentru postul de senator al Californiei în 2016, pe care l-a și câștigat.

Kamala Harris (dreapta) participă la un protest anti-apartheid în primul ei an de facultate împreună cu o colegă de la Universitatea Howard din Washington, D.C., în noiembrie 1982. Foto: Profimedia Images

Campania pentru obținerea postului de candidat din partea partidului Democrat la alegerile prezidențiale din 2020, care a început cu grupuri mari de susținători și momente importante în timpul dezbaterilor, s-a stins încetul cu încetul, Harris neputând să își contureze clar ideologia și platforma politică.

Campania ei electorală s-a stins în mai puțin de un an. Biden a fost cel care a adus-o pe Kamala înapoi în lumina reflectoarelor, după ce a ales-o pentru postul de vicepreședinte.

„Mulți oameni nu credeau că ea avea disciplina și concentrarea necesare pentru accederea într-o poziție la Casa Albă atât de repede... deși oamenii știau că este ambițioasă și are potențial de vedetă. A fost întotdeauna clar că avea talentul brut”, a explicat Gil Duran, fostul director de comunicare al lui Harris.

Harris a doborât mai multe recorduri ca vicepreședintă a Statelor Unite

Harris s-a concentrat pe câteva inițiative esențiale cât timp a fost la Casa Albă și a jucat un rol crucial în multe dintre realizările administrației Biden.

Harris a doborât recordul pentru cele mai multe voturi de departajare exprimate de un vicepreședinte în istoria Senatului, ajutând la adoptarea mai multor legi privind subvențiile și fondurile de redresare din timpul pandemiei de Covid-19.

Biden a apelat la ajutorul lui Harris și pentru a conduce eforturile de gestionare a crizei migranților ilegali de la granița SUA-Mexic.

În 2014, Harris, care la acea vreme era senatoare, s-a căsătorit cu avocatul Doug Emhoff, care are doi copii dintr-o altă căsătorie, Cole și Ella. Foto: Profimedia Images

Problema imigranților este unul dintre subiectele unde adversarii lui Harris o acuză că nu a făcut destule progrese, fiind criticată de republicani, dar și de unii democrați, că i-a luat șase luni să organizeze o vizită în zona de graniță după ce și-a intrat în funcție.

Harris a fost, de asemenea, persoana principală din administrația Biden care a adus în discuție prejudiciile provocate de interdicțiile privind avortul care au fost introduse după ce, în 2022, Curtea Supremă a anulat Roe vs. Wade, decizia din 1973 care proteja dreptul de a face avort.

Bătălia pentru drepturile de reproducere a devenit subiectul principal al dezbaterilor în timpul convenției partidului Democrat din august, cuvântul cheie al mesajului general fiind „libertate”.

Harris, despre Trump și republicani: „Sunt săriți de pe fix”

În discursul pe care l-a susținut în timpul convenției, cel mai important din cariera ei, Harris i-a criticat pe Trump și pe republicani, pe care i-a etichetat drept arhitecții unor eforturi foarte nepopulare de restricționare a accesului la avort în toată țara.

„Pur și simplu, ei sunt săriți de pe fix”, a spus Harris, care a promis că va restaura protecțiile constituționale oferite de decizia în cazul Roe vs. Wade.

Kamala Harris conduce în sondajele naționale, însă bătălia cea mare se dă în statele cheie. Foto: Profimedia Images

Harris și-a schimbat puțin strategia față de campania din 2020, atunci când a adoptat poziții considerate de stânga în politica americană în privința imigrației, drepturilor LGBT și a altor probleme pentru care a fost atacată la acea vreme.

Acum, Harris s-a prezentat drept „polițistul” care îi va veni de hac „infractorului condamnat” Trump și a adoptat o poziție mai apropiată de centrul spectrului politic. Vicepreședinta Statelor Unite promite, însă, că se va concentra și pe o agendă progresistă care va ajuta familiile din clasa de mijloc a Americii.

„Toată viața mea am avut un singur client: poporul”, a spus Harris.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Zelenski vrea „propuneri” de la Trump pentru încheierea războiului cu Rusia: „Avem toate şansele să reuşim anul viitor”

Un investitor cripto a ascuns cinci comori ce valorează peste 2 milioane de dolari. Ce vor găsi înăuntru cei care descifrează indiciile

Rusia este probabil în spatele otrăvirii fostului președinte ucrainean Iușcenko, arată documente declasificate ale serviciilor SUA

Partenerii noștri