Live

De ce J.D. Vance, alesul lui Trump pentru poziția de vicepreședinte, va fi un „dezastru” pentru Europa și Ucraina (Politico)

Data actualizării: Data publicării:
J.D. Vance se opune ajutoarelor militare pentru Ucraina și critică dependența Europei față de SUA în privința apărării. Foto: Profimedia Images

O mare parte din Europa era deja panicată de posibilitatea unui al doilea mandat de președinte al lui Donald Trump, de teamă că SUA ar putea tăia ajutorul militar pentru Ucraina dacă republicanul va câștiga în alegerile din noiembrie. Apoi, Trump l-a ales pe J.D. Vance pentru poziția de vicepreședinte - un „dezastru” pentru Ucraina și Uniunea Europeană, potrivit unui oficial UE citat de Politico.

J.D. Vance, senatorul în vârstă de 39 de ani din statul Ohio, este unul dintre cei mai izolaționiști membri ai Partidului Republican. El se opune cu vehemență folosirii mai multor fonduri pentru susținerea Ucrainei și a criticat dur dependența prea mare, potrivit lui, a Europei față de Statele Unite în privința investițiilor militare.

Un oficial de top din UE, care a preferat să rămână anonim, a spus într-un interviu pentru Politico că numirea lui Vance va fi un „dezastru” pentru Ucraina - și, prin extensie, pentru Uniunea Europeană, care a susținut Kievul în lupta sa contra agresiunii Rusiei.

Vance a jucat un rol esențial în eforturile de a bloca aprobarea ajutorului militar și financiar pentru Ucraina în Senatul american, la începutul anului. Cu toate că, până la urmă, efortul a eșuat, Vance le-a spus reporterilor că America a „transmis destul de clar Europei și restului lumii” că nu vor primi la nesfârșit ajutoare fără nicio condiție.

O altă problemă care le dă dureri de cap europenilor este cea a instinctului izolaționist al lui Vance care ar afecta relația comercială a Europei cu SUA. Senatorul de Ohio este un apărător înverșunat al producătorilor americani și susține introducerea de taxe pentru produsele importate.

„Nu avem capacitatea de producție să susținem un război terestru în Europa de Est la nesfârșit”

Vance, care l-a criticat destul de dur în trecut pe Trump, dar care între timp a devenit unul dintre cei mai mari suporteri ai săi, a explicat într-un interviu pentru Politico oferit în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen de ce America nu ar trebui să ajute Ucraina.

„Pur și simplu, nu avem capacitatea de producție pentru a susține un război terestru în Europa de Est la nesfârșit. Și cred că este de datoria liderilor să exprime acest lucru pentru populațiile lor”, a spus Vance.

„Cât de mult se așteaptă să continuăm cu asta? Cât de mult se așteaptă că ne va costa? Și mai important, cum ar trebui să producem armele necesare pentru susținerea ucrainenilor?”

J.D. Vance, senatorul de 39 de ani din statul Ohio, este unul dintre cei mai izolaționiști membri ai Partidului Republican. Foto: Profimedia Images

La prima sa apariție într-o conferință la nivel internațional, în februarie, Vance a lipsit de la o întâlnire dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ministrul de externe Dmitro Kuleba și un grup bipartizan de senatori, pe marginea evenimentului principal.

„Nu am crezut că voi afla ceva nou”, a spus Vance pentru Politico.

JD Vance îl invocă pe Vladimir Putin ca să atace UE

Politica externă „America First” în stilul lui Trump pe care a adoptat-o și Vance critică și alte aspecte ale politicii europene și NATO. Într-un discurs susținut în aprilie în Senatul american, Vance a atacat Europa pentru că nu cheltuie destul pentru apărare.

„Timp de trei ani, europenii ne-au spus că Vladimir Putin este o amenințare existențială pentru Europa. Și timp de trei ani, ei nu au reușit să răspundă ca și când asta ar fi adevărat”, a spus Vance, criticând în primul rând Germania pentru că nu a atribuit 2% din PIB pentru apărare.

JD Vance l-a criticat dur pe Trump în trecut. Acum, el a devenit unul dintre cei mai mari susținători ai săi. Foto: Profimedia Images

Analiștii se așteaptă ca Vance să adopte politici izolaționiste în privința economiei și să se opună și mai mult Chinei, dacă Trump va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie și el ajunge vicepreședinte - o nouă durere de cap pentru Bruxelles, în efortul de a repara relațiile comerciale cu Washington.

„Vom vedea o abordare mult mai agresivă în privința protejării producătorilor autohtoni”, dacă Trump câștigă un al doilea mandat, a spus Vance pentru Politico primăvara aceasta.

„Cu siguranță cred că ar trebui să fim mai agresivi în introducerea de tarife pentru o întreagă serie de industrii”, a mai spus Vance.

Astfel de avertismente sunt problematice pentru Uniunea Europeană, care încearcă să amelioreze relațiile dintre Bruxelles și Washington, sub administrația Biden.

În timpul mandatului său, Trump a impus taxe pentru importurile de oțel și aluminiu din Europa și a promis că va proteja din nou industria americană dacă va fi reales în noiembrie.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Declarație dură a unei delegații a Congresului SUA la NATO, despre interferența Rusiei în alegerile din România

Partenerii noștri