Live

Dacă SUA nu câștigă războiul electronic, armata va „pierde foarte repede” împotriva Chinei și Rusiei, avertizează un comandant american

Data publicării:
Eficiența armelor de înaltă precizie livrate Ucrainei din Occident a scăzut foarte mult după ce rușii și-au adaptat sistemele de război electronic la noile amenințări. Foto: Shutterstock

Viitoarele războaie ar putea fi decise de cine câștigă războiul electronic, așa cum se întâmplă acum în războiul din Ucraina, unde ambele părți încearcă să întrerupă comunicațiile adversarului, să îi distrugă platformele de luptă fără echipaj și să degradeze capacitatea inamicului de a lovi cu precizie ținta, potrivit Business Insider. În cazul Statelor Unite, dacă nu vor reuși să domine acest spațiu invizibil și să câștige lupta în spectrul electromagnetic, vor „pierde foarte repede”, a avertizat un comandant din forțele aeriene americane.

La conferința C4ISRNET de miercuri, generalul de brigadă al armatei americane Ed Barker, șeful Programului pentru Informații, Război Electronic și Senzori, și colonelul forțelor aeriene americane Josh Koslov, comandant al 350th Spectrum Warfare Wing, au discutat provocările cu care SUA se confruntă în sfera războiului electronic și eforturile care pot fi făcute pentru a găsi soluții.

„Războiul electronic este un foc”, cum este și cazul altor sisteme de luptă, precum artileria, a spus Koslov. „Iar capacitatea de a integra aceste focuri în sprijinul schemei de manevre a comandantului forțelor combinate este mai importantă acum decât a fost vreodată.”

Atât Barker, cât și Koslov au scos în evidență faptul că, într-o luptă cu adversari puternici, precum China sau Rusia, războiul în spectrul electromagnetic va fi unul foarte dificil și că SUA trebuie să își mențină avantajul.

Sisteme de război electronic testate de ucraineni. În poză: rucsac și armă anti-drone. Colaj foto: Profimedia Images

Koslov a avertizat că războiul electronic este un domeniu militar în care nu este bine să ieși pe locul doi „și dacă pierdem în spectru sau suntem incapabili să afectăm spectrul, forțele combinate vor pierde și o vor face foarte repede”.

SUA recunoaște importanța tot mai mare a războiului electronic în strategiile sale de luptă și știe că este nevoie să poată folosi aceste măsuri în mod ofensiv, nu doar să se poată apăra.

Eficiența proiectilelor Excalibur folosite de ucraineni a scăzut de la 70% la 6% 

În luptele din Ucraina, sunt folosite tot mai multe tactici de război electronic, precum bruierea semnalului GPS, care pot face diferența pe câmpul de luptă.

SUA a observat că unele dintre armele mai avansate care folosesc muniție cu precizie au fost degradate de sistemele de război electronic ale Rusiei.

Daniel Patt, un cercetător al Hudson Institute, a scris într-o declarație pentru Congresul american că proiectilele de artilerie Excalibur ghidate prin GPS „aveau o rată a eficienței de 70%” la începutul războiului din Ucraina, dar că „după șase săptămâni, eficiența lor a scăzut la 6%, odată ce rușii și-au adaptat sistemele de război electronic pentru a le contracara”.

Armata americană a testat cu succes rachete autonome care își pot continua traseul spre țintă chiar și după ce s-a pierdut conexiunea cu centrul de comandă. Foto: Profimedia Images

Tacticile de luptă folosite de ruși au afectat și rachetele HIMARS și muniția de tip JDAM (Join Direct Attack Munition).

Patt a explicat că armele au cea mai mare eficiență în primele două săptămâni de la introducerea lor pe câmpul de luptă – apoi, inamicul adoptă măsurile necesare pentru a contracara noua amenințare.

Această informație ar putea fi vitală într-un viitor război cu o mare putere, precum China sau Rusia.

„Trebuie să tratăm spectrul electromagnetic ca pe un teren [de luptă]. Trebuie să ai capacitatea de a nu ceda teren, trebuie să poți să faci manevre pe acest teren și trebuie să poți să afectezi inamicul”, a spus Barker.

Războiul electronic este o problemă complexă pentru care nu există un „glonț de argint”, sau o rezolvare rapidă.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri