Live

Cum a fost pedepsită Marjorie Taylor Greene, adepta QAnon din Congresul american care susține teoriile conspiraționiste

Data publicării:
Republicana Marjorie Taylor Greene a fost exclusă din comisiile de buget și educație din care făcea parte în Camera Reprezentanților, din cauza teoriilor conspirației pe care le-a susținut Foto: Profimedia

Camera Reprezentanţilor din SUA, cu majoritate democrată, a sancţionat-o joi pe reprezentanta statului Georgia, republicana Marjorie Taylor Greene, susţinătoare a teoriilor conspiraţioniste ale mișcării QAnon, excluzând-o din comisiile pentru educație și buget din care făcea parte. 

Marjorie Taylor Greene a fost exclusă din comisii cu 230 de voturi pentru şi 199 împotrivă. Doar unsprezece republicani au votat însă favorabil, alături de colegii democraţi. 

Este epilogul unei controverse în legătură cu responsabilitatea acestei politiciene controversate, ale cărei declaraţii au semănat discordie inclusiv în cadrul Partidului Republican, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Ce teorii a susținut Marjorie Taylor Greene

În vârstă de 46 de ani, Marjorie Taylor Greene, aleasă în statul Georgia, este la primul său mandat în Congresul SUA. Înainte de a accede la această demnitate, ea a aprobat teorii vehiculate pe internet conform cărora unele incidente cu arme de foc în instituţii de învăţământ americane au fost înscenate - inclusiv masacrele de la şcoala Sandy Hook din Newtown, statul Connecticut (soldat 26 de morţi, printre care 20 de copii de 6-7 ani, în 2012) şi de la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, statul Florida (17 morţi şi 17 răniţi în 2018).

Și-a exprimat de asemenea sprijinul pentru violenţele recente din SUA, iar înainte de a candida, s-a declarat de acord şi cu executarea unor democraţi, inclusiv a preşedintei Camerei, Nancy Pelosi. Ea a aprobat un comentariu pe Facebook care afirma că „un glonţ în capul” lui Nancy Pelosi ar fi modalitatea cea mai rapidă pentru ca aceasta să nu mai ocupe funcţii, potrivit CNN

În timpul campaniei sale pentru alegerile preliminare din partid, ea s-a revendicat din mişcarea pro-Trump QAnon, care susține că Donald Trump desfăşoară un război secret împotriva unei secte mondiale formate din pedofili satanişti.

Deși în cele din urmă a obținut „clemența” colegilor ei republicani, influentul Mitch McConnel, liderul minorităţii republicane din Senatul SUA, a avut luni cuvinte aspre pentru colega sa de partid, Marjorie Taylor Greene. Într-o declaraţie de presă, McConnell a apreciat că „minciunile demente şi teoriile conspiraţiei sunt un cancer pentru Partidul Republican şi pentru ţară”, iar „cineva care a sugerat că poate niciun avion nu a lovit Pentagonul la 11 septembrie, că acele focuri de armă oribile din şcoli au fost înscenate în prealabil şi că soţii Clinton au prăbuşit avionul lui JFK Jr. nu ştie pe ce lume e”. Greene i-a replicat colegului său de partid de rang mai înalt printr-un mesaj în reţeaua Twitter: „Adevăratul cancer pentru Partidul Republican sunt republicanii slabi, care ştiu doar să piardă elegant”.

Regrete târzii

Înaintea votului de joi din Congres, prin care a fost exclusă din comisii, Marjorie Taylor Greene, în vârstă de 46 de ani, şi-a exprimat regretul. „Am putut să cred lucruri care nu erau adevărate (...) şi regret asta”, a spus ea. Purtând o mască cu inscripţia „Libertate de exprimare”, Marjorie Taylor Greene a afirmat că „a încetat să creadă” în teoriile conspiraţiei înainte de a fi candidată.

„Acestea au fost cuvinte din trecut”, care „nu reprezintă valorile mele”, a subliniat ea, acuzând presa că este „la fel de vinovată ca QAnon pentru prezentarea de adevăruri şi minciuni” care separă oamenii.

Aceste păreri de rău tardive nu i-au convins, însă, pe democraţi.

„Niciun membru (al Camerei Reprezentanţilor) nu ar trebui să îşi permită să se comporte ca doamna Greene şi să rişte zero consecinţe”, a declarat numărul doi din tabăra democraţilor, Steny Hoyer, în cadrul dezbaterii care a precedat votul.

Apărată de partid la votul din Congres

Republicanii au susţinut că Marjorie Taylor Greene nu ar trebui sancţionată pentru declaraţii făcute înainte de a intra în Congres, în luna ianuarie.

„Nimeni nu susţine cele spuse înainte ca această persoană să devină membră a Camerei”, a spus liderul republican Kevin McCarthy.

„Cine este următorul?”, s-a întrebat republicanul Jim Jordan, denunţând o „cultură a alungării”.

După vot, Liz Cheney, numărul trei al Partidului Republican din Camera Reprezentanţilor, a denunţat, la rândul ei, „un precedent periculos pentru această instituţie, pe care democraţii l-ar putea regreta atunci când republicanii vor redobândi majoritatea”.

Însă Liz Cheney, fiica fostului vicepreședinte Dick Cheney (administrația George W. Bush), a fost și ea un subiect de discuție în Partidul Republican din care face parte, alături de Marjorie Taylor Greene. Înainte de votul de joi din Cameră, republicanii au ajuns la un compromis în partid. Într-o reuniune cu uşile închise, au decis că Marjorie Taylor Greene nu va fi sancţionată pentru derapajele sale, dar nici Liz Cheney nu va suferi niciun fel de consecințe pentru că votase în favoarea inculpării fostului preşedinte Donald Trump. 

 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA, în pericol de „shutdown”, după ce zeci de congresmeni republicani au respins planul bugetar propus de Trump

Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA. Acuzațiile împotriva sa

O republicană vrea să-i blocheze accesul în toaleta femeilor din Capitoliu primei transsexuale alese în Congresul SUA

De ce va avea Donald Trump mai multă putere decât intenționau părinții fondatori ai SUA

Partenerii noștri