Live

Controlorii de trafic aerian din SUA primesc pizza gratis de la colegii canadieni

Data publicării:

Sute de cutii cu pizza au fost trimise de controlorii de trafc aerian din Canada colegilor lor din SUA, din cauza blocajului parţial al administraţiei americane, provenit în urma disputei între Congres şi preşedintele Donald Trump. Drept urmare, angajații de la stat nu își primesc salariile.

Blocajul parțial al administrației americane a intrat luni în a 24-a zi, însă angajații guvernamentali tot trebuie să se prezinte la lucru, în ciuda faptului că nu și-au primit salariile. Acesta a devent cel mai lung blocaj din istoria SUA, precizează BBC.

Sunt afectați 800.000 de muncitori și multe birouri au fost închise.

Controlorii de trafic aerian sunt printre cei 450.000 de angajați care nu își pot suspenda activitatea sau să-și caute încă un loc de muncă, așa că muncesc fără să fie plătiți.

Prin urmare, Asociația Controlorilor de Trafic Aerian din Canada a început să strângă bani și au trimis sute de pizza colegilor americani.

Până duminică după-amiază au fost livrate peste 300 de pizza către cele 49 de centre de control de pe teritoriul SUA.

„A fost un gest care a pornit de la muncitorii de rând”, a spus Peter Duffy, președintele asociației canadiene. El a adăugat că ideea a venit de la angajații din Anchorage, Alaska, aflați la granița cu SUA.

„Ei vorbesc cu acești oameni zilnic la telefon, așa că-i consideră colegi și s-au gândit să le trimită pizza”, a adăugat Duffy.

Începută săptămâna trecută, mișcarea s-a extins la nivel național și sunt oameni care donează chiar și sute de dolari. Angajații canadieni sunt dispuși să continue gestul lor până când blocajul guvernamental din SUA va înceta.

De unde a pornit blocajul guvernamental - Cel mai lung „shutdown” din istoria SUA

Blocajul parţial al administraţiei americane, din cauza disputei între Congres şi preşedintele Donald Trump, a intrat luni în a 24-a zi şi totodată în istorie: este cel mai lung „shutdown” din istoria Statelor Unite.

Partidul Democrat, care deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor (camera inferioară a legislativului SUA) a respins cererea lui Trump de a finanţa cu 5,7 miliarde de dolari construcţia unui zid la frontiera cu Mexicul. La rândul său, liderul de la Casa Albă a respins orice alt compromis care ar fi putut debloca politic adoptarea de către Congres a legilor bugetului, care ar fi permis alocarea de fonduri către autorităţile publice şi implicit încheierea blocajului.

Congresul îşi va relua lucrările luni.

Donald Trump, care a promis încă din campania electorală că va construi zidul pentru a opri migraţia din Mexic în SUA, a avertizat că impasul s-ar putea prelungi. „Vom sta multă vreme, dacă democraţii nu se întorc din 'vacanţe' înapoi la lucru”, a scris el pe Twitter.

Actualul „shutdown”, declanşat pe 22 decembrie, a bătut recordul de 21 de zile înregistrat în 1995-1996, sub preşedinţia lui Bill Clinton.

Vineri a fost prima zi când angajaţii federali nu şi-au încasat plata săptămânală, conform practicii uzuale în Statele Unite. Printre cei 800.000 de funcţionari afectaţi sunt controlorii de trafic aerian şi agenţii de securitate din aeroporturi, care îşi continuă totuşi activitatea. 

Sursa: BBC, Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kamala Harris, cel mai umilitor moment din carieră. Ea a fost cea care a certificat victoria lui Donald Trump

Donald Trump l-a contactat deja pe Xi Jinping, care „este venerat în China”: „Ne vom înţelege foarte bine”

Papa Fracisc a numit un critic al lui Trump arhiepiscop de Washington, DC

Justin Trudeau și-a anunțat demisia din funcția de premier al Canadei

Partenerii noștri