Live

Alegeri prezidențiale SUA. Observatorii OSCE critică „acuzaţiile nefondate” ale preşedintelui Trump privind fraudele

Data publicării:
Donald Trump a făcut o scurtă declarație la scurt timp după închiderea urnelor, când încă nu erau numărate voturile în multe state, în care și-a revendicat victoria. Foto: GettyImages

Observatorii internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au criticat aspru miercuri „acuzaţiile nefondate” ale preşedintelui Donald Trump privind fraude în alegerile prezidenţiale din SUA, subliniind că acestea „slăbesc încrederea publicului în instituţiile democratice”.

„Nimeni - niciun politician, niciun ales - nu ar trebui să limiteze dreptul de vot al populaţiei”, a declarat parlamentarul german Michael Georg Link, coordonatorul observatorilor OSCE în Europa, responsabili cu monitorizarea acestui scrutin.

„După o campanie atât de tensionată, asigurarea faptului că fiecare vot este numărat este o obligaţie fundamentală pentru toate departamentele guvernului”, a adăugat el într-un comunicat citat de Agerpres.

Misiunea OSCE a concluzionat că „alegerile din 3 noiembrie au fost eficient şi bine gestionate, în pofida numeroaselor provocări cauzate de pandemia de COVID-19”.

„Campania electorală a fost caracterizată de diviziuni profunde care uneori au împiedicat dezbaterile politice şi au inclus acuzaţii nefondate de fraudă”, a adăugat sursa citată.

În timp ce rezultatele scădeau în noaptea de marţi spre miercuri, Donald Trump şi-a revendicat prematur „marea victorie” în alegerile prezidenţiale din SUA, acuzându-i pe democraţi că au încercat să-i fure victoria depunând voturi după închiderea scrutinului.

„Aceste declaraţii ale unui preşedinte care candidează pentru realegere subminează încrederea publicului în instituţiile statului şi au fost văzute de mulţi ca un risc crescut de violenţă politică după alegeri”, a adăugat organizaţia într-un raport preliminar.

Cu cei 57 de membri ai săi, între care Statele Unite, Rusia, Turcia şi toate ţările Europei, OSCE este unul dintre rarele forumuri de dialog între Occident şi fostele ţări sovietice. Pe lângă misiunile sale de monitorizare electorală, OSCE a avut o misiune în conflictul din Ucraina.

Editor : G.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump vrea să folosească armata SUA pentru expulzarea în masă a migranților ilegali

La 1.000 de zile de război în Ucraina, deruta domnește printre aliații Kievului, în așteptarea diplomației marca Trump

Cât de târziu a venit acceptul SUA pentru utilizarea ATACMS împotriva țintelor din Rusia și ce efect mai poate avea asupra războiului

Anglia are nevoie de „un Donald Trump britanic”. Un fost premier vrea o revoluție de tip MAGA în Regatul Unit

Partenerii noștri