Live

SUA, mutare militară în Norvegia care va provoca furie la Kremlin

Data actualizării: Data publicării:

Statele Unite vor depăşi dublul numărului lor de puşcaşi marini staţionaţi în Norvegia, în conformitate cu planuri prezentate pentru prima oară în iunie, a anunţat miercuri Ministerul norvegian al Apărării, citat de Reuters, transmite Agerpres

Planurile de creştere a numărului de puşcaşi marini în Norvegia la 700 de la 330 şi mutarea unora dintre ei mai aproape de graniţa cu Rusia au provocat o reacţie puternică din partea Moscovei, care le-a numit „în mod clar neprietenoase".

Guvernul de la Oslo, din ce în ce mai preocupat în legătură cu Rusia de la anexarea Crimeii în 2014, insistă că creşterea prezenţei SUA este numai pentru antrenamente şi nu ar trebui interpretată ca o escaladare militară.

Puşcaşii marini urmau să părăsească Norvegia la sfârşitul acestui an după ce un contingent iniţial a sosit în 2017 pentru a se antrena pentru lupte în condiţii de iarnă. Ei sunt primele trupe străine staţionate în Norvegia de la Al Doilea Război Mondial.

Ministrul de externe Ine Eriksen Soereide a declarat anterior reporterilor că decizia nu constituie stabilirea unei baze permanente a SUA în Norvegia şi nu vizează Rusia.

Rotaţia forţelor va dura până la cinci ani comparativ cu o perioadă iniţială de şase luni de la începutul anului 2017, prelungită apoi în iunie.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucigașul în masă Anders Breivik vrea eliberare condiționată. Procurorii se opun: „Nimeni în Norvegia nu a comis acte atât de grave”

Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei a fost arestat pentru viol

„Dacă vom fi atacați, nu vom renunța niciodată”. Cum se pregătesc țările nordice pentru un război între NATO și Rusia

A fost balena Hvaldimir un „spion” al Rusiei? Noi date ar putea elucida misterul despre cum a ajuns în Norvegia

Partenerii noștri