SUA intenţionează să reia cooperarea cu Niger, dacă junta ia măsuri pentru restabilirea democrației
Statele Unite intenționează să reia cooperarea în materie de securitate și dezvoltare cu Niger, cu condiția să se ia măsuri pentru restabilirea democrației, a declarat miercuri un diplomat american, după o întâlnire cu liderii militari care au preluat puterea după lovitura de stat din luna iulie, transmite Reuters.
Secretarul de stat adjunct pentru Afaceri Africane, Molly Phee, a declarat că s-a întâlnit cu miniștri de rang înalt în consiliul militar de guvernământ al Nigerului - cunoscut sub numele de CNSP - și i-a încurajat să anunțe un calendar pentru o tranziție rapidă înapoi la regimul democratic.
„În discuțiile noastre, am confirmat intenția Statelor Unite de a relua cooperarea în materie de securitate și dezvoltare în faze, reciproc, pe măsură ce CNSP ia măsuri”, a declarat Phee într-o conferință de presă în capitala Nigeriană, Niamey.
Nigerul a fost un aliat important în lupta Washingtonului împotriva insurgenților islamiști care au ucis mii de oameni în regiunea Sahel din Africa de Vest.
Statele Unite, ca și Franța și alți parteneri occidentali, au întrerupt ajutorul pentru Niger după lovitura de stat militară. Americanii însă nu și-a retras trupele, lăsând loc pentru reluarea cooperării.
Junta din Niger a dat afară trupele franceze și a rupt pactele de securitate cu Uniunea Europeană de la preluarea puterii, lăsând aliații occidentali îngrijorați că țara ar putea deveni un nou punct de sprijin pentru Rusia în regiune.
Într-o scrisoare trimisă Congresului săptămâna trecută, președintele Joe Biden a spus că sunt aproximativ 648 de militari americani dislocați în Niger. Înainte de repoziționarea trupelor în septembrie, erau aproximativ 1.100 de soldați americani în țară.
În ultimul deceniu, trupele americane au antrenat forțele nigeriene în combaterea terorismului și au operat două baze militare, inclusiv una care desfășoară misiuni cu drone împotriva Statului Islamic și a unui afiliat Al Qaeda în regiune.
„Am spus clar pentru CNSP că vrem să fim din nou un partener de nădejde, dar și CNSP trebuie să fie un partener bun pentru Statele Unite”, a spus Phee.
Phee a spus că a îndemnat junta să răspundă pozitiv la o ofertă de negocieri la nivel înalt cu blocul vest-african ECOWAS, care a declarat duminică că va relaxa sancțiunile împotriva Nigerului dacă discuțiile cu liderii militari vor merge bine.
Ea a mai spus că Statele Unite speră să obțină o „rezoluție satisfăcătoare” cu privire la statutul fostului președinte Mohamed Bazoum și al familiei sale, care sunt în arest la domiciliu de la lovitura de stat.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News