Live

Live Text Noi explozii în regiunea rusească Belgorod. Rușii dau vina pe căldură și pe „efectul de lupă”. Reacția ironică a Kievului

Data actualizării: Data publicării:
Noi explozii în Rusia. Foto: Captură video

Statele Unite au informaţii că Rusia intenţionează să lanseze în curând noi atacuri asupra infrastructurii civile şi instalaţiilor guvernamentale din Ucraina, anunță Ambasada SUA de la Kiev, citând Departamentul de Stat. Reprezentanța diplomatică a Statelor Unite le cere cetățenilor americani care se află în Ucraina să părăsească țara. Ucraina și o serie de state UE, printre care și România, stabilesc un nou format de cooperare regională în domeniul securităţii, „Inițiativa Kiev”.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Cum ironizează ministerul ucrainean al Apărării noua explozie din Belgorod

ACTUALIZARE 22.55 Ucrainenii au ironizat marți explicația rușilor pentru noua explozie de la un depozit de muniție din regiunea Belgorod, enumerând cele „5 cauza principale” ale exploziilor din Rusia.

„Încă o detonare a muniției 'din cauza căldurii' în regiunea Belgorod din Rusia. În câteva luni vom afla dacă muniția rusească poate exploda din cauza frigului”, glumește ministerul Apărării de la Kiev pe pagina sa de Twitter.

„Cele cinci cauze principale ale exploziilor subite din Rusia sunt: iarna, primăvara, vara, toamna și fumatul”, adaugă postarea.

Rusia susține că un depozit de muniție a luat foc „din cauza căldurii” în regiunea Belgorod.

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, Viaceslav Gladkov, a spus marți că în apropiere de satul Timonovo a luat foc muniție din cauza „vremii caniculare”.

„​Ca urmare a vremii calde (efectul de lupă a funcționat), a avut loc arderea spontană a muniției în zona satului Timonovo, pe care pompierii încă nu reușiseră să o neutralizeze”.

SUA vor anunța un nou ajutor militar de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina

ACTUALIZARE 21.55 Statele Unite vor anunţa, posibil chiar miercuri, un nou pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina, în valoare de circa trei miliarde de dolari, a afirmat marţi un oficial american, potrivit agenţiei Reuters.

Pachetul ar urma să fie cel mai mare din partea Washingtonului în cele şase luni de când a început invazia rusă în Ucraina, iar data anunţată ar coincide cu Ziua Independenţei ucrainene, menţionează agenţia.

Fondurile ar urma să provină din Iniţiativa pentru Asistenţa de Securitate pentru Ucraina, aprobată de Congresul SUA pentru a permite guvernului condus de preşedintele Joe Biden să achiziţioneze armament de la producători, în loc să le trimită ucrainenilor arme din stocurile americane existente, relatează Agerpres.

Șefa diplomației germane: Lumea de dinaintea invaziei ruse în Ucraina „nu va mai exista”

ACTUALIZARE 21.50 Invazia Rusiei în Ucraina - care se apropie de intrarea în cea de-a șaptea lună - a schimbat definitiv lumea, a afirmat marți ministrul german de externe, Annalena Baerbock, potrivit CNN.

Președintele rus Vladimir Putin nu s-a oprit „la acel punct de cotitură final [pe] 23 februarie” și nici nu a răspuns „nenumăratelor oferte de negocieri”, conducându-și „țara într-o noapte lungă și tot mai întunecată până astăzi, fără niciun semn de conformare, fără nicio ofertă serioasă de negociere, fără remușcări”, a spus șefa diplomației germane, la Berlin, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său islandez, Thordis Gylfadottir.

„Atâta timp cât acest război brutal de agresiune continuă, vom continua să sprijinim Ucraina cu ajutor militar, în dreptul său la autoapărare”, a afirmat Baerbock. Cu toate acestea, a adăugat șefa diplomației de la Berlin, chiar și Germania trebuie să rămână capabilă să se apere, având în vedere situația de amenințare din statele baltice.

La rândul său, Gylfadottir a spus că țara sa este „de partea poporului ucrainean în lupta eroică împotriva agresiunii rusești”. Ea a promis să „ajute Ucraina” în eforturile de reconstrucție, astfel încât „tânăra generație să aibă un motiv de speranță și un motiv de a visa”.

„Asta le datorăm. Asta le datorăm oamenilor care luptă și mor pentru a-și apăra țara”, a adăugat șefa diplomației islandeze.

Rusia trebuie să fie trasă la răspundere și „nu trebuie să-și atingă obiectivele”, a mai spus Thordis Gylfadottir, care a punctat că „Ucraina trebuie să câștige”.

Zelenski: Suspectul de crimă în atentatul cu bombă asupra Dariei Dughina „nu este responsabilitatea noastră”

ACTUALIZARE 20:59 Președintele Volodimir Zelenski a negat implicarea Ucrainei în uciderea Dariei Dughina, spunând că suspectul nu este cetățean ucrainean.

„Ea nu se află pe teritoriul Ucrainei - ocupat sau nu”, a adăugat el, potrivit CNN. „Aceasta nu este responsabilitatea noastră”, a spus el marți. „Nu este cetățean al țării noastre... nu ne interesează ea”.

Citește continuarea AICI

Șeful NATO cere aliaților să rămână alături de Ucraina: „Iarna va fi una grea. Este o bătălie de uzură”

ACTUALIZARE 20:58  Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi la summitul „Platformei Crimeea” că se aşteaptă la o iarnă „grea” şi la un „război de uzură” în Ucraina, astfel că le-a cerut aliaţilor să „rămână alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar” în faţa invaziei ruse, relatează agenţia EFE.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Foto: Profimedia Images

„Se apropie iarna şi va fi una grea. Ceea ce vedem acum este o bătălie de uzură. Aceasta este o bătălie a tenacităţii, a logisticii. De aceea trebuie să susţinem sprijinul faţă de Ucraina pe termen lung pentru ca aceasta să rămână o naţiune suverană şi independentă”, a indicat Stoltenberg.

„Preşedintele Putin a crezut că poate zdrobi poporul ucrainean şi forţele sale armate, diviza naţiunile noastre democratice, dicta altora ce să facă. S-a înşelat”, a susţinut secretarul general al NATO în discursul său în care a menţionat de asemenea sprijinul militar considerabil oferit Ucrainei de statele Alianţei.

Citește continuarea AICI

Soldați din legiunea străină a armatei ucrainene îi acuză pe superiori de abuzuri sexuale și că îi trimit în misiuni sinucigașe (presă)

ACTUALIZARE 20:27 Mai mulţi voluntari străini din legiunea internaţională a armatei ucrainene au denunţat presupuse abuzuri din interiorul acestei unităţi subordonate serviciilor militare de informaţii ale Ucrainei, relatează marţi agenţia EFE.

Mai mulţi voluntari străini din legiunea internaţională a armatei ucrainene au denunţat presupuse abuzuri din interiorul acestei unităţi. Foto: Profimedia Images

Potrivit cotidianului online Kiev Independent, combatanţi străini au decis să facă publice acuzaţiile - care includ abuzuri de putere, hărţuire sexuală a femeilor combatante sau conduită neglijentă - după ce plângerile lor au rămas fără răspuns, cu privire la acestea ei informând şi biroul preşedintelui Volodimir Zelenski.

Conform informaţiilor respectivei publicaţii, acuzaţiile privesc o aripă a legiunii străine ce numără aproximativ 500 de combatanţi, aproape o treime din total, transmite Agerpres.

Citește continuarea AICI

Rusia a lansat propria versiune a Wikipedia, unde nu există niciun articol despre războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 20:26 Foștii editori ai „Wikipedia” în limba rusă au creat „Runiversalis” - o versiune proprie a cunoscutei enciclopedii online, scrie meduza.io.

În aparență, enciclopedia este similară cu „Wikipedia”. În articolul despre „Runiversalis” de pe „Wikipedia” se spune că „resursa este dezvoltată pe motorul wiki și folosește resursele fondului „Wikimedia”, (deja după ce am scris această notă, articolul a fost scos de pe „Wikipedia”, scrie autorul articolului de pe site-ul meduza.io).

Autorii noii enciclopedii au anunțat crearea „Runiversalis” pe 18 august, deși primele editări în aceasta, conform datelor, au fost făcute pe 9 iunie. SMI a atras atenția asupra proiectului rusesc, când pe 23 august, au apărut pe Telegram mesaje despre apariția enciclopediei online, inclusiv un anunț postat de deputatul rus Anton Gorelkin.

Citește continuarea AICI

Un depozit de muniție din regiunea Belgorod a Rusiei a luat foc „din cauza căldurii” (guvernator)

ACTUALIZARE 19:45 Rusia susține că un depozit de muniție a luat foc „din cauza căldurii” în regiunea Belgorod, potrivit Kiev Independent.

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, Viaceslav Gladkov, a spus marți că în apropiere de satul Timonovo a luat foc muniție din cauza „vremii caniculare”.

Oamenii sunt evacuați din sat, mai transmite publicația ucraineană.

Scholz vrea să trimită mai multe arme Ucrainei (Reuters)

ACTUALIZARE 19:28 Cancelarul Olaf Scholz ia în calcul să livreze mai multe arme Ucrainei, în valoare de peste 500 de milioane de euro, a declarat o sursă pentru Reuters.

Un participant la o conferință online despre Ucraina, care a avut loc la Toronto, a declarat că Germania intenționează să furnizeze încă trei sisteme de apărare aeriană Iris-T, o duzină de vehicule blindate de recuperare, 20 de lansatoare de rachete, muniție de precizie și sisteme antidronă.

Citește continuarea AICI

Șeful diplomației UE cere o reformă a pieței energiei: „Cel mai frumos cadou făcut lui Putin este să plătim electricitatea la preţul gazului"

ACTUALIZARE 19:26 Unitatea statelor membre ale Uniunii Europene în faţa Rusiei trebuie să fie „menţinută zi de zi”, subliniază şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, într-un interviu publicat marţi de AFP.

Foto: Profimedia Images

„Nu trebuie să uităm că Uniunea Europeană este o asociaţie de state care au abordări diferite cu privire la Rusia”, afirmă diplomatul spaniol, care se aşteaptă la discuţii dificile la reuniunea miniştrilor europeni ai apărării şi afacerilor externe care va avea loc în 30-31 august la Praga.

„Statele membre sunt stăpânele politicii lor externe. Trebuie să facem în aşa fel încât interesele lor să ajungă la un punct comun. Trebuie mereu un compromis. În cadrul Celor 27 cu regula unanimităţii, acest lucru este uneori imposibil”, recunoaşte Borrell, constatând absenţa consensului pentru abandonarea acestei reguli.

Citește continuarea AICI

Ucraina acuză Moscova că organizează adopții ilegale printre copiii deportați în Rusia

ACTUALIZARE 18:59 Ucraina a acuzat marţi Moscova că organizează adopţii ilegale în masă de copii ucraineni luați din teritoriile ocupate în Rusia, informează AFP.

Foto: Profimedia Images

„Rusia continuă să răpească copii de pe teritoriul ucrainean şi să aranjeze adopţia lor ilegală de către cetăţeni ruşi”, a declarat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

„Mai mult de 1000 de copii din Mariupol”, oraş-port din sud-estul Ucrainei căzut în mâinile armatei ruse, „au fost daţi ilegal (spre adopţie) unor străini la Tiumen, Irkutsk, Kemerovo şi în districtul Altai”, în Siberia, a afirmat ministerul, citând informaţii publicate de autorităţile din Krasnodar, oraş din sud-vestul Rusiei situat în apropiere de Ucraina.

Peste 300 de copii ucraineni se află de asemenea în „instituţii specializate” din regiunea Krasnodar, susţine ministerul.

Citește continuarea AICI

Explozii în Crimeea. Liderii proruși spun că au doborât o dronă

ACTUALIZARE 18:30 Mai multe explozii au fost auzite din nou în Crimeea ocupată. Mass-media a raportat 2 explozii la Sevastopol, în jurul orei 16:30. Mihail Razvozhaiev, șeful guvernului de ocupație rusă din Sevastopol, a susținut că o dronă a fost doborâtă de apărarea aeriană rusă.

Ciucă: România a făcut tot posibilul pentru a ajuta Ucraina. Sprijinul nostru continuă să fie multiplu

ACTUALIZARE 18:15 Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, la cel de-al doilea Summit al Platformei Crimeea la nivel de şefi de stat şi de guvern, în format online, că prin invazia militară ilegală şi brutală, Rusia a arătat lumii că este un stat care nu se abate de la comiterea unor agresiuni flagrante, precum încălcarea dreptului internaţional, inclusiv a dreptului internaţional umanitar.

Şeful Executivului a adăugat că Ucraina luptă în continuare, nu doar pentru poporul său, cât şi pentru integritatea, suveranitatea teritorială, libertate şi dreptul legitim de a se alătura familiei europene, iar România are datoria să facă tot ceea ce îi stă în putere să sprijine Ucraina pentru a rezista şi respinge agresiunea Federaţiei Ruse.

Ucraina speră să mai primească anul acesta ajutoare de până la 16 miliarde de dolari

ACTUALIZARE 18:12 Ucraina aşteaptă până la sfârşitul acestui an un sprijin financiar de 12-16 miliarde de dolari de la partenerii străini, a declarat marţi premierul ucrainean Denis Şmihal, citat de Reuters.

Şeful guvernului de la Kiev a comunicat că Ucraina a reuşit să îşi menţină stabilitatea financiară datorită asistenţei externe, care s-a ridicat deja la 14 miliarde de dolari, însă este nevoită să direcţioneze 40% din cheltuielile bugetare - peste 420 de miliarde de hrivne, echivalentul a 11,5 miliarde de dolari - către necesităţile militare.

Şmihal a arătat că din 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, s-au cheltuit 288 de miliarde de hrivne pentru salariile militarilor şi 135 de miliarde pentru achiziţia şi repararea echipamentelor militare, muniţie şi produse destinate apărării.

Șeful AIEA anunță că se va deplasa personal la centrala Zaporojie „în câteva zile”

ACTUALIZARE 16.50 Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a declarat pentru BBC că se așteaptă să conducă personal o misiune la centrala ocupată Zaporojie „în câteva zile, nu săptămâni”.

Rafael Grossi nu a precizat dacă inspectorii vor călători prin teritoriul ucrainean sau prin cel controlat de Rusia, afirmând că aspectele teritoriale trebuie „lăsate deoparte” din cauza urgenței situației.

Grossi a declarat că echipa sa dorește să inspecteze integritatea centralei și dacă aceasta a fost compromisă, dacă sistemele de siguranță sunt încă operaționale și starea alimentării cu energie electrică a centralei.

Inspectorii săi vor încerca, de asemenea, să vorbească atât cu personalul ucrainean, cât și cu cel rus de la fața locului și să stabilească o prezență permanentă la centrală.

Această decizie vine după ce liderul rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că este dispus să acorde accesul inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la sit.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, se află sub control rusesc din martie și a fost supusă unor bombardamente intense, atât Kievul, cât și Moscova acuzându-se reciproc de atacuri.

Boris Johnson: Regatul Unit nu va recunoaște niciodată anexarea de către Rusia a vreunui teritoriu ucrainean

ACTUALIZARE 16.35 Boris Johnson a cerut liderilor lumii să nu-i permită lui Vladimir Putin să repete anexarea Crimeei în alte părți ale Ucrainei.

Marea Britanie va continua să acorde Ucrainei sprijin militar, umanitar, economic și diplomatic până când Rusia „termină acest război oribil și își va retrage forțele din întreaga țară”, a spus Boris Johnson într-un discurs la distanță în cadrul conferinței internaționale pentru Platforma Crimeei.

Premierul britanic a cerut aliaților să continue să sprijine Ucraina până când forțele ruse se retrag de pe „întregul” teritoriul său.

„Putin plănuiește să facă altor părți ale Ucrainei ceea ce a făcut Crimeei”, a mai spus guvernul britanic.  

Liderul rus pregătește „mai multe anexări și mai multe referendumuri false”, a adăugat Boris Johnson.

Anexarea Crimeei de către Rusia „sau a oricărui alt teritoriu ucrainean” nu trebuie niciodată recunoscută, a îndemnat șeful guvernului de la Londra.

Slovacia va dona Ucrainei 30 de vehicule de luptă BVP-1 și va primi 15 tancuri Leopard din Germania

ACTUALIZARE 16.16 Slovacia va trimite 30 de vehicule de luptă BVP-1 Ucrainei şi va primi 15 tancuri Leopard din Germania, a anunţat marţi ministrul apărării slovac Jaroslav Nad, informează agenţiile de presă Reuters şi TASR.

Iniţial, Germania s-a opus furnizării de armament greu Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei lansate de Rusia la 24 februarie, dar ulterior Berlinul şi-a revizuit poziţia şi chiar a trimis unele transporturi de arme către Kiev.

Sunt foarte bucuros că Slovacia va putea să doneze 30 de vehicule BVP-1 şi să primească din Germania 15 tancuri Leopard 2-A4, a declarat Jaroslav Nad după discuţiile purtate la Bratislava cu Benedikt Zimmer, secretar de stat în Ministerul Apărării german.

Oficialul slovac a spus că acordul mai prevede furnizarea de muniţii şi piese de schimb.

Slovacia a donat deja Ucrainei un sistem de apărare aeriană S-300, obuziere, elicoptere militare din seria Mi şi lansatoare de rachete multiple Grad, transmite Agerpres.

Macron îndeamnă comunitatea internațională să nu manifeste „nicio slăbiciune și niciun compromis”

ACTUALIZARE 16.10 Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat marţi comunitatea internaţională să nu manifeste nicio slăbiciune, niciun spirit de compromisfaţă de Rusia, în timp ce războiul din Ucraina va intra miercuri în a şaptea lună, informează AFP.

Nu putem (...) avea nicio slăbiciune, niciun spirit de compromis, pentru că în joc este libertatea noastră a tuturor şi pacea în toate zonele de pe glob, a declarat Macron într-un mesaj video la Summitul Internaţional al "Platformei Crimeea", ce reuneşte principalele ţări care susţin Ucraina.

Numeroase state, din Africa şi din Asia, au adoptat o politică de neutralitate după invazia rusă asupra Ucrainei, pe 24 februarie, invazie pe care acestea se abţin să o condamne, transmite Agerpres.

În Europa, unele ţări precum Ungaria menţin de asemenea legături importante, în special energetice, cu Rusia.

Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Emmanuel Macron i-a cerut din nou Rusiei să înceteze ostilităţile, să-şi retragă trupele de pe întreg teritoriul ucrainean şi să aleagă diplomaţia pentru a reconstrui pacea”.

Europenii sunt gata să susţină „lupta” Ucrainei „pe termen lung”, a adăugat preşedintele francez în atenţia omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.

„Franţa şi Uniunea Europeană, cu numeroşi aliaţi şi prieteni ai Ucrainei, fac tot ce este necesar pentru a susţine lupta voastră”, a spus Macron. „Hotărârea noastră nu s-a schimbat şi suntem gata să menţinem acest efort pe termen lung”, a subliniat el.

Ţările baltice, Polonia şi Finlanda amenință cu interzicerea turiştilor ruşi, dacă UE nu ia o decizie

ACTUALIZARE 15.50 Cinci state membre ale Uniunii Europene care au frontieră cu Rusia ar putea interzice intrarea turiştilor ruşi pe teritoriile lor, în cazul în care UE nu introduce o restricţie la nivelul blocului comunitar, a anunţat marţi ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis.

Statele care iau în calcul blocarea intrării turiștilor ruși sunt Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia. „Am discutat cu miniştrii din toate aceste ţări... Nu văd multe diferenţe din punct de vedere politic”, a declarat Gabrielius Landsbergis la Vilnius, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Turiştii ruşi nu ar trebui să fie în Uniunea Europeană... Ţara lor este implicată în genocid”, a adăugat şeful diplomaţiei lituaniene. Miniştrii de externe din UE vor analiza luni o propunere de interdicţie la nivelul UE contra turiştilor ruşi.

Poliţia din Cipru a arestat o ucraineancă ce a ameninţat cu cuţitul un grup de 20 de ruşi care afișau simbolul "Z"

ACTUALIZARE 15.19 Poliţia cipriotă a arestat o femeie ucraineană suspectată că a ameninţat cu un cuţit un grup de ruşi în momentul în care aceştia sărbătoreau Ziua Drapelului naţional, au anunţat marţi poliţia şi presa locală, citate de Reuters. 

Femeia, în vârstă de 55 de ani, a apărut cu un cuţit în mână în timp ce grupul de aproximativ 20 de ruşi care fluturau steaguri s-a adunat în oraşul de coastă Larnaca luni noapte. Ei urmau să pornească într-un convoi de maşini prin oraş, scrie Agerpres. 

Susținător rus al războiului din Ucraina în Moscova. Sursa foto: Profimedia Images

Ea este reţinută sub suspiciunea de agresiune, beţie în public, deţinere de armă şi perturbare a liniştii, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Harris Hadjiyasemis, agenţiei de presă semi-oficiale cipriote Cyprus News Agency (CNA).

Delirul lui Dughin, la priveghiul fiicei sale: Primele cuvinte pe care le-a învățat au fost „Rusia, poporul nostru, imperiul nostru”

ACTUALIZARE 15.10 Un serviciu funerar impresionant a fost organizat marți pentru Daria Dughina, fiica ideologului rus Aleksandr Dughin, în holul turnului de televiziune din Moscova, unde a fost depus sicriul tinerei.

Politicieni importanți, naționaliști și prieteni apropiați au venit la ceremonie, au depus coroane de flori și au ținut discursuri. Aleksandr Dughin a ținut o cuvântare în care a spus că printre primele cuvinte pe care a învățat-o ca părinte au fost „Rusia”, „poporul nostru”, „imperiul nostru”. 

Politicienii ruși prezenți la ceremonie și-au luat rămas bun de la Daria Dughina, pe care au martirizat-o și a cărei moarte au spus că trebuie să inspire trupele ruse din Ucraina, potrivit Reuters. Sicriul cu trupul tinerei a fost depus la turnul de televiziune din Moscova, sub un portret mare alb-negru al Dariei Dughina, într-un hol întunecos, unde au fost depuse coroane de flori, pe un fond muzical sumbru.

Aleksandr Dughin la căpătâiul fiicei salei, Daria Dughina. Foto: Profimedia

Citește continuarea AICI

Mulți civili părăsesc Kievul din cauza fricii de atacul rusesc, spune consilierul Zelenski

ACTUALIZARE 15.05 Un consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că mulți civili încearcă să părăsească Kievul, pe fondul temerilor de un atac rusesc în ziua independenței țării mâine.

Vorbind pentru programul Today de la BBC, Alex Rodnyansky a spus că oamenii sunt îngrijorați și că există „cu siguranță o oarecare îngrijorare” că un atac ar putea lovi miercuri centrele de luare a deciziilor din capitala Ucrainei 

Oamenii reacţionează la ştiri. Ei încearcă să se asigure că au planuri de urgență și nu vor să petreacă prea mult timp în apropierea centrului de lângă clădirile guvernului nostru.

Există riscul ca Rusia să încerce să lovească exact în acel moment pentru a compensa incapacitatea lor de a avea vreun succes pe câmpul de luptă, de a avea vreun succes în a supune Ucraina și, practic, toate eșecurile pe care le-a înregistrat în ultimele șase luni”, a declarat  Rodnyansky.

Comentariile lui au venit după ce SUA au avertizat că Rusia ar putea „întări” eforturile de a lansa lovituri împotriva infrastructurii civile și a instituțiilor guvernamentale ale Ucrainei în zilele următoare.

Ministerul ucrainean al Apărării i-a sfătuit pe ucraineni să fie deosebit de atenți în ziua independenței, invocând amenințarea cu atacuri cu rachete și „provocări” din partea Rusiei.

Ministrul sârb de Interne i-a spus lui Serghei Lavrov că Belgradul nu s-a alăturat „isteriei antiruse” și nu impune sancțiuni Moscovei

ACTUALIZARE 15.00 Ministrul de Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, i-a spus şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, că ţara sa nu s-a alăturat sancţiunilor europene împotriva Kremlinului şi nici nu participă la ceea ce instituţia a numit „isteria antirusă”. 

Vulin s-a întâlnit luni la Moscova cu Lavrov, căruia i-a spus că deplânge „profund” faptul că o vizită planificată pentru iunie a ministrului de externe rus la Belgrad a devenit imposibilă „ca urmare a deciziei altor ţări”, a spus ministerul sârb într-un comunicat, relatează agenția EFE, citată de Agerpres. 

Ministrul de Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Foto. Profimedia

Ministerul sârb se referea la faptul că Lavrov nu a putut să meargă în Serbia, din cauza sancţiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, care prevăd și închiderea spaţiului aerian european pentru avioanele ruse. „Serbia, condusă de preşedintele Aleksandar Vucic, nu uită frăţia centenară (cu Rusia) şi este singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni Rusiei”, a declarat Vulin, potrivit notei de presă publicată pe site-ul Ministerului de Interne sârb. 

Într-un alt comunicat, ministerul a informat că Vulin s-a întâlnit şi cu viceministrul rus al apărării, Aleksandr Fomin, cu care a stabilit ca cele două ţări să continue cooperarea în domeniul securităţii.

Zelenski promite că va restabili dominația ucraineană în Crimeea

ACTUALIZARE 14.40 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis marți o conferință internațională asupra Crimeei, spunând că Kievul va restabili dominația ucraineană asupra regiunii anexate de Rusia în 2014.

Pentru a depăși teroarea, este necesar să obținem victoria în lupta împotriva agresiunii ruse. Este necesară eliberarea Crimeei. Odată cu acest lucru va fi resuscitată legea și ordinea mondială", a declarat liderul de la Kiev în cadrul summitului dedicat Platformei Crimeei.

Întrebat la o conferință de presă cu președintele polonez Andrzej Duda, aflat în vizită la Kiev, despre posibilitatea unui atac cu rachete rusești asupra Kievului, el a declarat că există o amenințare zilnică de atacuri și că serviciile secrete ucrainene colaborează cu cele străine.

Totodată, Volodimir Zelenski a avertizat marți Moscova că va răspunde pe măsură în cazul în care forțele rusești vor lansa atacuri de Ziua Independenței Ucrainei sau în jurul acestei date, când se marchează și jumătate de an de când președintele Vladimir Putin a început războiul din Ucraina. 

Ucrainienii au lovit sediul administrației din Donețk, susțin separatiștii

ACTUALIZARE 14.40 Forțele ucrainene au bombardat marți o clădire care găzduiește sediul administrației locale din centrul orașului Donețk controlat de separatiști, cu arme furnizate de Occident, a raportat agenția rusă de presă TASS, citând oficiali instalați de ruși.

Trei persoane au fost ucise marți într-o serie de lovituri asupra orașului Donețk, care se află sub controlul separatiștilor susținuți de ruși din 2014, a declarat primarul din Donețk, instalat de Rusia, într-o postare pe canalul său Telegram.

Un oficial separatist a declarat că cel puțin unul dintre obuzele folosite în atac a fost tras de la un sistem de artilerie HIMARS fabricat în SUA, au informat agențiile de presă de stat ruse.

Oficialii occidentali au avertizat asupra unei posibile escaladări a luptei în Ucraina în această săptămână, deoarece miercuri se împlinesc șase luni de la invazia Rusiei, notează Reuters.

Biroul ONU pentru drepturile omului avertizează Rusia în legătură cu preconizata judecare a prizonierilor de la Azov

ACTUALIZARE 13.24 Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) şi-a exprimat marţi îngrijorarea cu privire la planurile separatiştilor proruşi susţinuţi de Rusia de a-i judeca, posibil în câteva zile, la Mariupol (sud-estul Ucrainei), pe prizonierii de război ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal, afirmând că un astfel de proces ar putea constitui în sine o crimă de război, potrivit Reuters.

Suntem foarte îngrijoraţi de modul în care decurg lucrurile. Sunt imagini în mass-media cu cuşti de fier în curs de montare pe scena Filarmonicii din Mariupol, sunt nişte cuşti într-adevăr masive şi se pare că sunt instalate pentru a-i ţine în ele pe prizonieri, a declarat Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt OHCHR, în cursul unei conferinţe de presă la sediul biroului din Geneva. Este inacceptabil, este umilitor, a spus ea.

Privarea deliberată a unui prizonier de război de dreptul la un proces echitabil va constitui o crimă de război din partea Rusiei, a adăugat responsabila ONU, notează Agerpres.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizase luni că nu vor mai exista niciun fel de discuţiicu Rusia în cazul în care autorităţile ruse vor pune în scenă o mascaradă de procesîmpotriva prizonierilor ucraineni în oraşul Mariupol, port la Marea Azov, ocupat de trupele ruse după mai bine de trei luni de asediu după declanşarea invaziei ruse la sfârşitul lunii februarie, conform EFE şi Unian.

Preşedintele ucrainean a afirmat că, potrivit informaţiilor din media, la Mariupol se pregăteşte scena unei mascarade de proces absolut dezgustător şi absurd împotriva apărătorilor ucraineni, al luptătorilor noştri care sunt ţinuţi captivi de către ocupanţi”.

Primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a declarat la 11 august că invadatorii ruşi transformă clădirea Filarmonicii din Mariupol într-un tribunal pentru un 'proces spectacol' împotriva prizonierilor de război ucraineni. Pe scenă au fost instalate cuşti de fier în care vor fi ţinuţi prizonierii ucraineni.

Peste 2.000 de soldaţi ucraineni s-au predat în luna mai, ieşind din tunelurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, după aproape trei luni în care au rezistat în faţa asaltului forţelor Moscovei. Ulterior, o parte dintre ei a fost transferată în teritoriul controlat de separatişti în regiunea Doneţk, iar mai mulţi comandanţi ai acestora au fost duşi la Moscova pentru a fi interogaţi.

Exporturile de produse agricole ucrainene s-au înjumătățit de la începutul războiului

ACTUALIZARE 12.42 Exporturile de produse agricole importante ale Ucrainei au scăzut cu aproape jumătate de la invadarea ţării de către Rusia, în 24 februarie, arată datele publicate de Ministerul Agriculturii, transmite Reuters.

De la debutul invaziei ruseşti, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea porturilor ucrainene şi plecarea primelor nave care să transporte cereale, notează Agerpres.

În perioada 24 februarie - 15 august, exporturile de produse agricole au scăzut la zece milioane de tone, de la aproximativ 19,5 milioane în perioada similară din 2021, a anunţat Ministerul Agriculturii din Ucraina.

În acest an, recolta de cereale a Ucrainei ar urma să scadă la aproximativ 50 milioane de tone, de la nivelul record de 86 milioane de tone în 2021. FOTO: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

SUA şi Rusia, acuze reciproce pentru tensiunile actuale din lume. Ce învinuiri și-au adus cele două țări la Consiliul de Securitate ONU

ACTUALIZARE 12.35 Statele Unite şi Rusia au aruncat una asupra celeilalte responsabilitatea pentru tensiunea actuală care domină scena internaţională şi care, potrivit Naţiunilor Unite, a provocat una din situaţiile cele mai periculoase pe care le-a cunoscut lumea în ultimele decenii. SUA acuză Rusia pentru invadarea Ucrainei, în vreme ce Rusia spune că se simte amenințată de extinderea NATO.

Consiliul de Securitate al ONU a organizat luni, la iniţiativa Chinei, o sesiune specială pentru a aborda „Promovarea securităţii comune prin dialog şi cooperare”, dar dezbaterea a fost marcată de acuzaţii şi reproşuri reciproce, îndeosebi între Rusia şi puterile occidentale, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Linda Thomas-Greenfield și Vasili Nebenzia, ambasadorii SUA și Rusiei la ONU, au discutat înainte de ședința Consiliului de Securitate. Foto: Profimedia

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a denunţat încălcarea Chartei Naţiunilor Unite de către Rusia prin invazia ei ilegală şi „neprovocată” în Ucraina, reproşându-i totodată ignorarea încercărilor repetate ale altor ţări de a găsi o soluţie diplomatică la criză.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională din Ucraina: Daria Dughina a fost executată de Rusia

ACTUALIZARE 12.30 Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov, a declarat marţi că asasinarea Dariei Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, a fost o execuţie săvârşită de serviciile secrete ruse, Ucraina neavând nimic de a face cu aceasta, relatează EFE şi DSNews.

Într-o declaraţie pentru postul public al televiziunii ucrainene Kanal 24, preluată de agenţii de presă locale, Danilov a negat acuzaţiile serviciilor secrete ruse care au atribuit Ucrainei responsabilitatea pentru moartea Dariei Dughina, jurnalistă şi politolog, care împărtăşea ideile conservatoare ale tatălui său. 

Nu ne-a interesat deloc această persoană (Dughina), chiar era fără importanţă pentru noi. FSB (Serviciul Federal de Securitate) este cel care a făcut-o, iar acum va spune că cineva dintre ai noştri este implicat, a afirmat Danilov, transmite Agerpres.

Şeful Consiliului pentru Securitate Naţională de la Kiev susţine că ucrainenii nu lucrează aşa. Bărbaţii şi femeile noastre au sarcini mult mai importante de îndeplinit. Nu suntem implicaţi deloc în explozia care a ucis această femeie, este opera serviciilor secrete ruse, a insistat el. 

Danilov spune că Daria Dughina şi tatăl ei au criticat ceea ce Rusia numeşte drept operaţiune militară specialăîn Ucraina pentru că li s-a părut că aceasta se prelungeşte prea mult.

În opinia sa, serviciile secrete ruse au început să-i elimine pe cei care critică succeselemilitare ale Rusiei în războiul din Ucraina. Serviciul nostru de securitate nu are nimic de a face cu aceasta, a subliniat secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina.

"Totul e minciună. Care e următorul pas? Război nuclear?". Fostul parașutist rus care a criticat războiul lui Putin face noi dezvăluiri

ACTUALIZARE 12.10 Pavel Filatiev, fostul parașutist rus care a expus ororile războiului din Ucraina într-un document de 141 de pagini publicat pe o rețea socială, condamnă invazia și spune că "totul este o minciună". "Nu am fost trimiși să eliberăm pe nimeni, totul este o minciună! Nu facem decât să distrugem vieţi paşnice", a spus el într-un interviu pentru CNN.

Le-a mai spus jurnaliștilor că unitatea sa - care a avut sediul în Crimeea - a fost trimisă la luptă prost echipată și nici măcar comandanţii nu ştiau ce se aştepta de la ei să facă în Ucraina. El a adăugat că soldații și comandanții au ajuns să fie foarte curând dezamăgiți de explicațiile guvernului pentru invazie, după ce au ajuns în Herson și s-au confruntat cu rezistența localnicilor care nu doreau să fie "eliberați".

În vârstă de 33 de ani, Pavel Filatiev este primul militar rus activ care a criticat public invazia. Fostul parașutist a publicat documentul pe Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook, în urmă cu mai bine de trei săptămâni. Este prima mărturie publică de această amploare.

Pavel Filatiev a expus ororile războiului din Ucraina într-un document de 141 de pagini publicat pe o rețea socială. FOTO: Profimedia Images

De teamă să nu fie arestat, s-a ascuns timp de mai bine de o săptămână, dormind în fiecare noapte în alt hotel. Săptămâna trecută a reușit să plece din Rusia. El a fost implicat în luptele pentru cucerirea orașului Nikolaev, dar a fost evacuat de pe front fiind rănit.

Ambasada SUA de la Kiev le cere cetăţenilor americani să părăsească Ucraina

ACTUALIZARE 11.55 Ambasada SUA de la Kiev, îngrijorată în legătură cu posibilitatea tot mai mare a unor atacuri ruseşti în Ucraina zilele următoare, în jurul Zilei Independenţei din această ţară, le-a cerut din nou cetăţenilor americani să plece dacă pot face asta în siguranţă.

„Departamentul de Stat are informaţii că Rusia îşi intensifică eforturile pentru a lansa atacuri asupra infrastructurii civile şi unităţilor guvernamentale din Ucraina zilele viitoare”, a precizat ambasada pe site-ul său, într-un mesaj de avertizare, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Ambasada SUA le cere cetăţenilor americani să plece din Ucraina acum, folosind opţiunile de transport terestru privat aflate la dispoziţie, dacă pot face asta în siguranţă”, se precizează în atenţionare, care reia o recomandare ce a mai fost transmisă prin mesaje de alertă similare.

Ucraina a interzis celebrările publice în capitală miercuri, când se aniversează independenţa de sub conducerea sovietică, invocând o ameninţare sporită a unui atac.

Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

ACTUALIZARE 10.50 Rusia a efectuat lovituri de artilerie şi aeriene în regiunea Zaporojie, a declarat marţi Statul Major al Ucrainei, citat de agenţia Reuters, în contextul în care luptele din apropierea celei mai mari centrale electrice nucleare din Europa au stârnit temeri asupra unui incident nuclear catastrofal.

Atacurile au avut loc înaintea Zilei Independenţei Ucrainei, care marchează miercuri eliberarea de sub dominaţia sovietică, în timp ce Kievul a interzis sărbătorile publice invocând ameninţarea cu alte atacuri.

Aproape de liniile frontului în sudul ţării, Ucraina a declarat că Rusia a folosit artileria şi a efectuat lovituri aeriene în mai multe oraşe din regiunea Zaporojie, unde forţele ruse au capturat centrala nucleară la scurt timp după ce au invadat ţara pe 24 februarie.

Tiruri de artilerie şi rachete în apropierea complexului de reactoare nucleare Zaporojie, situat pe malul sudic al Râului Nipru, au condus la apeluri cerând demilitarizarea zonei.

Ucrainenii care locuiesc în apropiere şi-au exprimat teama că obuzele ar putea lovi unul dintre cele şase reactoare ale centralei, cu consecinţe dezastruoase.

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Moscova a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, situată în oraşul Energodar din regiunea Zaporojie şi încă deservită de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din interiorul şi din jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei, aminteşte Reuters.

Energoatom: Rușii au adus mai multe trupe la centrala Zaporojie

ACTUALIZARE 10.35 Compania nucleară de stat a Ucrainei a declarat că forțele ruse au adus încă două vehicule blindate de transport de trupe și șase camioane, precum și trupe suplimentare, la centrala nucleară Zaporojie, informează The Kiyv Independent.

În primele zile ale lunii martie, forțele ruse ocupă regiunea Herson și o mare parte a regiunii vecine Zaporojie, inclusiv centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa.. Foto: Profimedia Images

ISW: Oficialii ruși din regiunea Zaporojie au declarat indirect independența regiunii față de Ucraina

ACTUALIZARE 10.25 În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul războiului din Washington (ISW) transmite că oficialii ruși din regiunea Zaporojie au declarat indirect independența regiunii față de Ucraina, identificând în mod fals cetățenii ucraineni care intră în regiunea ocupată ca fiind solicitanți de azil temporar.

ISW spune că șeful administrației instalate de Moscova în regiunea Zaporojie, Evgheni Balițki, a semnat un ordin care declară cetățenii ucraineni ce sosesc în regiunea ocupată Zaporojie ca solicitanți de azil temporar în baza legislației ruse.

Ordinul prevede înregistrarea atât a cetățenilor ucraineni, cât și ruși în funcție de locul de reședință sau de locul de sosire în părțile ocupate de Rusia din regiunea Zaporojie și prevede distribuirea de formulare de identificare temporară pentru toți apatrizii, notează experții ISW. 

Ucrainenii și rușii se pot înregistra dacă prezintă dovada cererii lor de azil temporar, se mai arată în evaluarea ISW.

Dreptul internațional prevede că un refugiat este o persoană din afara țării sau care este apatridă care solicită azil temporarîntr-o altă țară pentru a scăpa de persecuții. 

Așadar, autoritățile pro-Kremlin clasifică în mod fals toți ucrainenii care intră în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie drept refugiați care fug de persecuțiile din Ucraina. 

Prin clasificarea tuturor ucrainenilor ca refugiați, autoritățile de ocupație rusești stabilesc o nouă categorie juridică care ar putea avea propriile restricții.

ISW mai spune că Autoritățile de ocupație rusești pot folosi statutul de refugiat pentru a restricționa ucrainenii care se întorc temporar în teritoriile ocupate după ce au fost evacuați din acestea. Ordinul îi va afecta probabil pe cetățenii ucraineni care călătoresc în regiunea ocupată Herson prin punctul de control din Vasylivka, regiunea Zaporojie.

Alte concluzii ale ISW:

  • Forțele rusești au efectuat atacuri la sud-vest și sud-est de Izyum.
  • Forțele ruse au continuat atacurile terestre la sud-est de Siversk și la nord-est și sud de Bakhmut.
  • Forțele ruse au continuat încercările de a avansa de la periferia nordică și vestică a orașului Donețk și au efectuat atacuri terestre limitate la sud-vest de orașul Donețk.
  • Forțele rusești au înregistrat câștiguri marginale de-a lungul liniei Nikolaev-Herson.
  • Serviciile de informații ucrainene au declarat că Republica Populară Lugansk va începe procesele de mobilizare generală la 1 septembrie.
  • Regiunea Primorsky Krai a anunțat formarea unui nou batalion de voluntari pentru reparații și servicii.
  • Partizanii ucraineni au continuat să desfășoare atacuri împotriva forțelor rusești în Melitopolul ocupat de ruși.

Dmitro Kuleba a precizat care sunt cele două țări din UE care refuză să ofere arme Ucrainei

ACTUALIZARE 10.15 Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a precizat luni care sunt cele două țări membre ale Uniunii Europene care au refuzat să ajute Kievul cu arme și echipament militar, transmite Ukrainska Pravda.

Șeful diplomației de la Kiev a declarat în cadrul unei emisiuni TV difuzate luni că furnizarea de arme Ucrainei nu mai este un subiect tabu pentru țările europene, „cu excepția Ungariei și Austriei, ca țară neutră (o referință la faptul că Austria nu este o membră a NATO)”.

Șeful diplomației ucrainene a precizat însă că în plan practic „sunt multe lucruri diferite, argumente și discuții”.

Dmitro Kuleba a mai spus că discuțiile politice ale partenerilor occidentali despre când și ce arme să furnizeze Ucrainei au costat țara sa pierderi zilnice pe front.

Rușii au lovit o centrală termică din orașul Mariupol

ACTUALIZARE 10.13 Forțele rusești au lovit o centrală termică din orașul Mariupol, afirmă marți dimineață consilierul primarului orașului, Petro Andrușcenko, potrivit The Guardian.

"Rușii au aruncat în aer sala cazanelor. În loc să pregătească orașul pentru iarnă, ocupanții distrug chiar și rămășițele", a scris Petro Andrușcenko pe canalul său de Telegram. Pe rețelele de socializare circulă imagini video neconfirmate care ar arăta momentul în care instalația a fost lovită.

Președintele polonez călătorește din nou la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski

ACTUALIZARE 10.08 Președintele polonez Andrzej Duda a ajuns marți la Kiev pentru a se întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei doi lideri de stat vor discuta despre situația actuală din Ucraina, sprijinul economic și umanitar și cooperarea bilaterală, potrivit canalului oficial de Twitter al lui Duda.

Cât ar costa armele necesare pentru ca Ucraina să câștige războiul

ACTUALIZARE 10.04 Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat marți că Ucraina ar avea nevoie de o sumă mai mică decât contravaloarea unui super yacht al unui oligarh rus pentru armele necesare care ar putea schimba complet cursul acestui război.

Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a afirmat marți că ar fi necesare 50 de sisteme de arme cu rază lungă de acțiune HIMARS furnizate de SUA, la un cost de aproximativ 200 de milioane de dolari, pentru a schimba complet cursul acestui război.

Iarna sumbră care urmează va testa sprijinul Europei pentru Ucraina. „Următoarele luni vor fi cele mai grele pentru națiunile europene”

ACTUALIZARE 09.55 La șase luni de când Rusia a invadat Ucraina, răspunsul Occidentului la criză a rămas puternic și în mare măsură unit, spre surprinderea multora. În ciuda anilor de relații fracturate în timpul mandatului fostului președinte american Donald Trump și a pandemiei de Covid-19, alianța transatlantică a reușit să se unească și să ajungă la acorduri privind sprijinul financiar și donarea de arme către Kiev, acorduri pentru a opri utilizarea energiei rusești, precum și acorduri privind mai multe pachete de sancțiuni menite să aibă un impact direct asupra lui Vladimir Putin și a apropiaților săi, potrivit unei analize CNN.

Cu toate acestea, pe măsură ce criza declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie se apropie să împlinească jumătate de an, oficialii din Europa sunt îngrijorați de faptul că actualul consens s-ar putea destrama, pe măsură ce Europa urmează să intre într-o iarnă sumbră, care aduce cu sine o creștere a prețurilor la alimente, o limitare a consumului de energie pentru încălzirea locuințelor și o posibilitate reală de recesiune.

Următoarele câteva luni vor fi cele mai grele pentru națiunile europene de la începutul războiului. Cetățenii vor simți criza costului vieții pe tot continentul. Unii vor trebui să aleagă între a-și încălzi casele și a mânca. 

Câțiva ucraineni flutură steagul ucrainean într-o piață din centrul orașului Liov, din vestul Ucrainei, în timp ce războiul continuă. Foto: Profimedia Images

În acest context, este greu pentru liderii politici să justifice cheltuirea banilor și a energiei în sprijinul unei țări îndepărtate, mai ales când unii dintre cetățenii lor pot simți și pot reproșa că au fost suficient de generoși cu Ucraina până acum.

Mai mulți oficiali occidentali au declarat pentru CNN că sunt îngrijorați că, la un moment dat, liderii politici ar putea decide că cel mai bun lucru este să negocieze un acord de pace și să submineze dorința finală preferată de Ucraina, care are în vedere ca forțele ruse să se retragă total din Ucraina, iar țara să revină la granițele sale recunoscute internațional. 

Citește continuarea AICI

Disperată că rușii nu mai vor să moară pentru Putin în război, Moscova vrea să elibereze deținuți ca să-i trimită pe front

ACTUALIZARE 09.35 Rămasă fără soldați, Moscova caută recruți până și în închisori. Le promite deținuților bani și libertate. Pare a fi ultima soluție în condițiile în care rușii nu sunt dispuși să moară pentru războiul lui Putin, în Ucraina, scrie BBC. 

La fel ca în multe orașe din Rusia, și în Volosovo, lângă Sankt Petersburg, difuzoarele instalate pe stâlpi înalți de pe marginea străzii principale cheamă rușii să semneze contracte cu armata pentru a lupta în Ucraina. 

Disperată că rușii nu mai vor să moară pentru Putin în război, Moscova caută recruți în închisori. FOTO: Profimedia Images

De obicei, în difuzoare se aude muzică patriotică în timpul sărbătorilor naționale. Acum, însă, au un alt scop. "Se formează două batalioane de artilerie. Invităm bărbați cu vârste între 18 și 60 de ani să se alăture voluntar", este mesajul care se aude pe străzi și care se repetă în toată țara. 

Pe rețelele sociale sau la televizor, bărbații sunt îndemnați să semneze contracte pe termen scurt cu armata pentru a lupta în Ucraina. Este o acțiune lansată de armata rusă după pierderile semnificative de pe front. 

Majoritatea bărbaților din Volosovo nu susțin războiul, în timp ce femeile spun că războiul este mult prea dureros. "[Războiul] este prea dureros pentru a putea vorbi. Să-ți omori frații este greșit. De ce să pleci? Numai trupurile le vor fi aduse înapoi", spune o femeie.

Citește continuarea AICI

SUA resping cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruşi

ACTUALIZARE 09.12 Statele Unite au respins cererea Ucrainei de interzicere generală a vizelor pentru ruşi, declarând că Washingtonul nu ar dori să închidă căile spre refugiu pentru disidenţii din Rusia şi pentru alţii vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului.

Ce debita Daria Dughina când era chemată la televiziunile de propagandă ale Kremlinului

ACTUALIZARE 08.40 Daria Dughina era o susținătoare a ideilor radicale ale lui Aleksandr Dughin. „Era o fată frumoasă, ortodoxă, patrioată, corespondentă de război, expertă de televiziune și filosof. Discursurile și reportajele ei au fost întotdeauna profunde, fundamentate și reținute. Ea nu a îndemnat niciodată la violență și război. A fost o stea în ascensiune, aflată doar la începutul călătoriei ei. Iar dușmanii Rusiei au ucis-o într-un mod crud, mișelește”, a transmis luni Aleksandr Dughin.

Daria Dughina era invitată adesea în emisiuni ale propagandei ruse, unde lansa adevărate tirade anti-Ucraina și anti-Occident. Iată câteva exemple: „Vedem că nu este un conflict între Ucraina și Rusia. Este un conflict între două civilizații”.

SUA: Rusia plănuieşte, în curând, atacuri asupra infrastructurii Ucrainei

„Avem informaţii că Rusia îşi intensifică eforturile de a lansa atacuri împotriva infrastructurii civile şi a instalaţiilor guvernamentale din Ucraina în zilele următoare. Având în vedere istoricul Rusiei în relaţia cu Ucraina, suntem îngrijoraţi de ameninţarea continuă pe care o reprezintă atacurile ruseşti pentru civili şi infrastructura civilă”, a spus oficialul american, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

El a mai precizat că afirmaţiile lui se bazează pe informaţii declasificate.

Rusia vrea să elibereze deținuți ca să-i trimită pe front

Rămasă fără soldați, Moscova caută recruți până și în închisori. Le promite deținuților bani și libertate. Pare a fi ultima soluție în condițiile în care rușii nu sunt dispuși să moară pentru războiul lui Putin, în Ucraina, scrie BBC.

Ucraina şi o serie de state UE stabilesc un nou format de cooperare regională în domeniul securităţii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni seară că ţara sa, alături de mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au creat „Iniţiativa Kiev”, în scopul consolidării cooperării regionale, informează marţi dpa.

Şeful statului ucrainean a numit participanţii la acest format, vecinii Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, precum şi statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania, adăugând că uşa este deschisă şi altor ţări.

Preşedintele Zelenski a descris această iniţiativă drept „o linie foarte promiţătoare a activităţii noastre în cadrul alinierii euro-atlantice”, dar a oferit puţine detalii, spunând doar că problemele de securitate vor fi în centrul acestui format de colaborare.

În discursul său video, preşedintele ucrainean a abordat şi cea de-a doua reuniune anuală a Platformei Crimeea, summit ce va avea loc marţi, online, şi în care vor ţine discursuri, printre alţii, lideri din Germania, Japonia, Canada şi NATO. În total, au fost anunţaţi peste 50 de participanţi din Europa, Asia, America şi Africa. Platforma Crimeea, lansată anul trecut, este folosită de Kiev în scopul mobilizării sprijinului pentru revenirea peninsulei Crimeea în cadrul Ucrainei.

Anexată de Rusia în 2014, peninsula Crimeea continuă să facă parte din Ucraina, conform prevederilor dreptului internaţional.

Editor : Bogdan Păcurar | Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri