Disperată că rușii nu mai vor să moară pentru Putin în război, Moscova vrea să elibereze deținuți ca să-i trimită pe front

Data publicării:
steagul rusiei deasupra gardului unei inchisori
Disperată că rușii nu mai vor să moară pentru Putin în război, Moscova caută recruți în închisori. FOTO: Profimedia Images

Rămasă fără soldați, Moscova caută recruți până și în închisori. Le promite deținuților bani și libertate. Pare a fi ultima soluție în condițiile în care rușii nu sunt dispuși să moară pentru războiul lui Putin, în Ucraina, scrie BBC.

La fel ca în multe orașe din Rusia, și în Volosovo, lângă Sankt Petersburg, difuzoarele instalate pe stâlpi înalți de pe marginea străzii principale cheamă rușii să semneze contracte cu armata pentru a lupta în Ucraina.

De obicei, în difuzoare se aude muzică patriotică în timpul sărbătorilor naționale. Acum, însă, au un alt scop.

"Se formează două batalioane de artilerie. Invităm bărbați cu vârste între 18 și 60 de ani să se alăture voluntar", este mesajul care se aude pe străzi și care se repetă în toată țara. Pe rețelele sociale sau la televizor, bărbații sunt îndemnați să semneze contracte pe termen scurt cu armata pentru a lupta în Ucraina. Este o acțiune lansată de armata rusă după pierderile semnificative de pe front.

Majoritatea bărbaților din Volosovo nu susțin războiul, în timp ce femeile spun că războiul este mult prea dureros. "[Războiul] este prea dureros pentru a putea vorbi. Să-ți omori frații este greșit. De ce să pleci? Numai trupurile le vor fi aduse înapoi", spune o femeie.

Rusia nu a spus ce pierderi a suferit în război, dar oficialii occidentali spun că între 70.000 și 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei.

Pentru a atrage noi recruți, autoritățile le oferă voluntarilor sume uriașe de bani, loturi de teren și chiar locuri premium pentru copiii lor în școlile rusești. Cei responsabili cu recrutarea au vizitat chiar închisorile rusești pentru a înscrie deținuți, promițându-le libertate și bani.

Jurnalistul de investigație Roman Dobrohotov spune că acțiunea de recrutare este un semn de disperare din partea autorităților: "Rusia nu are soldații care să îi asigure un război victorios. Kremlinul încă speră că, cantitatea poate câștiga în fața calității. Sute de mii de oameni sunt disperați, cu datorii, și Rusia îi aruncă în zona de conflict".

În ciuda sumelor uriașe oferite potențialilor recruți - până la 4.700 de lire sterline (5.700 de dolari) pe lună în unele cazuri – oamenii nu au încredere în Guvern și în faptul că strategia aceasta va avea succes, iar cei care vin din Ucraina susțin că au fost înșelați, susține Roman Dobrohotov.

Fiul Ninei Chubarina, Evgheni, a plecat la război și s-a alăturat unui batalion de voluntari. Nina spune că fiului ei, care nu avea experiență militară, i s-a dat o armă și a fost trimis direct în Ucraina. Câteva zile mai târziu, a fost ucis. Avea 24 de ani.

Nina lucrează acum la o fabrică de pâine și povestește că doar așa poate să își mai ia gândul de la pierderea suferită. Spune că l-a rugat pe fiul ei să nu meargă în Ucraina. "Am încercat să-l conving să nu facă asta. Am plâns. I-am spus: <Este război, vei fi ucis!> El a spus: <Mamă, totul va fi bine>".

Nina critică modul în care autoritățile recrutează voluntari pentru a lupta în Ucraina. "Pur și simplu îi trimit ca pe niște pui proști! Nici nu ținuseră în mână un pistol înainte. Sunt carne de tun. Generalii se gândesc: <Avem un voluntar: grozav, mergi!>"

Nu toți rușii sunt dornici să meargă la război ca Evgheni. Corespondentul BBC relatează că atunci când mergi prin Rusia, nu rămâi cu impresia că poporul rus susține "operațiunea militară specială", așa cum îi place Kremlinul să o numească.

Experții spun că numărul de voluntari care se alătură armatei este scăzut. Analistul militar Pavel Luzin spune că oamenii nu sunt pregătiți să se sacrifice pentru președintele lor: "Problema pentru Kremlin este că majoritatea rușilor nu vor muri pentru Putin sau pentru restaurarea "marelui Imperiu". Recrutarea nu este posibilă în circumstanțele actuale, deoarece nu există un consens civil în Rusia pentru război."

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...