Live

SUA au trimis Israelului aproape 15.000 de bombe de o tonă începând cu 7 octombrie (Reuters)

Data publicării:
Bombele de 1.000 kg au o mare putere de distrugere. Foto: Profimedia

Administraţia Biden a trimis Israelului un număr mare de muniţii, inclusiv peste 10.000 de bombe extrem de distructive de 1.000 de kilograme şi mii de rachete Hellfire, de la începutul războiului din Gaza, au declarat doi oficiali americani informaţi cu privire la o listă actualizată a livrărilor de arme.

De la începutul războiului, în octombrie 2023, Statele Unite au transferat Israelului cel puţin 14.000 de bombe MK-84 de 1.000 de kilograme, 6.500 de bombe de peste 500 de kilograme, 3.000 de rachete aer-sol ghidate cu precizie Hellfire, 1.000 de bombe de distrugere a buncărelor, 2.600 de bombe de diametru mic lansate din aer şi alte muniţii, potrivit oficialilor americani citați de Reuters, sub condiția anonimatului.

În timp ce oficialii nu au oferit un calendar pentru livrări, totalul sugerează că nu a existat o scădere semnificativă a sprijinului militar al SUA pentru aliatul său, în ciuda apelurilor internaţionale de a limita livrările de arme şi a unei decizii recente a administraţiei de a întrerupe un transport de bombe puternice.

Experţii au declarat că transporturile pare în concordanţă cu ceea ce Israelul ar avea nevoie pentru a reface proviziile utilizate în această campanie militară intensă de opt luni în Gaza, pe care a lansat-o după atacul din 7 octombrie al militanţilor palestinieni Hamas, care au ucis 1.200 de persoane şi au luat ostatice alte 250, conform calculelor israeliene.

„Deşi aceste cifre ar putea fi cheltuite relativ rapid într-un conflict major, această listă reflectă în mod clar un nivel substanţial de sprijin din partea Statelor Unite pentru aliaţii noştri israelieni”, a declarat Tom Karako, expert în arme la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

El a adăugat că muniţiile enumerate sunt de tipul celor pe care Israelul le-ar folosi în lupta sa împotriva Hamas sau într-un potenţial conflict cu Hezbollah.

Livrări de 6,5 miliarde de dolari

Livrările, care nu au fost raportate anterior, reprezintă cea mai recentă şi mai amplă numărătoare a muniţiilor expediate către Israel de la începutul războiului din Gaza.

Israelul şi Hezbollah, susţinută de Iran, au făcut schimb de focuri de la începutul războiului din Gaza, iar îngrijorarea creşte cu privire la posibilitatea izbucnirii unui război total între cele două părţi.

Casa Albă a refuzat să comenteze. Ambasada Israelului la Washington nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters, potrivit News.ro.

Transporturile fac parte dintr-o listă mai mare de arme trimise Israelului de la începutul conflictului din Gaza, a declarat unul dintre oficialii americani.

Miercuri, un înalt oficial al administraţiei Biden a declarat reporterilor că, de la 7 octombrie, Washingtonul a trimis Israelului asistenţă pentru securitate în valoare de 6,5 miliarde de dolari.

În ultimele săptămâni, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a susţinut că Washingtonul reţine arme, o sugestie pe care oficialii americani au negat-o în mod repetat, chiar dacă au recunoscut unele „blocaje”.

Administraţia Biden a suspendat un transport de bombă de 2.000 de kilograme, invocând îngrijorarea cu privire la impactul pe care l-ar putea avea în zonele dens populate din Gaza, însă oficialii americani insistă că toate celelalte livrări de arme continuă în mod normal. O bombă de 2.000 de kilograme poate străpunge betonul gros şi metalul, creând o rază largă de explozie.

Reuters a relatat joi că Statele Unite discută cu Israelul eliberarea unui transport de bombe de mari dimensiuni care a fost suspendat în mai din cauza îngrijorărilor legate de operaţiunea militară din Rafah.

SUA, abordări diferite față de Ucraina și Israel

Examinarea internaţională a operaţiunii militare a Israelului în Gaza s-a intensificat pe măsură ce numărul morţilor palestinieni în urma războiului a depăşit 37.000, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, şi a lăsat enclava de coastă în ruine.

Washingtonul acordă 3,8 miliarde de dolari în asistenţă militară anuală aliatului său de lungă durată. Deşi Biden a avertizat că va pune condiţii la ajutorul militar dacă Israelul nu reuşeşte să protejeze civilii şi să permită intrarea mai multor ajutoare umanitare în Gaza, el nu a făcut decât să amâne transportul din mai.

Sprijinul lui Biden pentru Israel în războiul său împotriva Hamas a devenit o responsabilitate politică, în special în rândul tinerilor democraţi, în contextul în care Biden candidează pentru realegere în acest an. Acesta a alimentat un val de voturi de protest „neangajate” în alegerile primare şi a condus la proteste pro-palestiniene în universităţile americane.

În timp ce Statele Unite furnizează descrieri detaliate şi cantităţile de ajutor militar trimise Ucrainei, care se luptă cu o invazie a Rusiei, administraţia a dezvăluit puţine detalii cu privire la întreaga amploare a armelor şi muniţiilor americane trimise Israelului.

Transporturile sunt, de asemenea, greu de urmărit, deoarece unele dintre arme sunt expediate ca parte a vânzărilor de arme aprobate de Congres cu ani în urmă, dar care abia acum sunt îndeplinite.

Unul dintre oficialii americani a declarat că Pentagonul dispune de cantităţi suficiente de arme în propriile sale stocuri şi că a fost în legătură cu partenerii din industria americană care fabrică armele, cum ar fi Boeing Co (BA.N) şi General Dynamics (GD.N), în timp ce companiile lucrează pentru a produce mai multe.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele premierului Netanyahu și al fostului ministru al Apărării din Israel

Ucraina scapă de o datorie de 4,7 miliarde de dolari față de SUA. „Am făcut pasul stipulat în lege către anularea acelor împrumuturi"

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Partenerii noștri