Live

SUA au renunțat să mai trimită două nave militare în Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
Nave militare ale SUA. Foto: Facebook/US Naval Forces Europe-Africa/US Sixth Fleet

Statele Unite au decis să anuleze trimiterea în Marea Neagră a două nave militare, în contextul recentelor tensiuni din estul Ucrainei, au declarat pentru Reuters surse diplomatice turcești.

În urmă cu o săptămână, Turcia anunțase că Washingtonul va trimite două nave de război.

Conform CNN, Statele Unite au luat în considerare trimiterea unui efectiv numeros de nave militare în Marea Neagră în următoarele câteva săptămâni, într-o demonstrație de susținere a Ucrainei pe fondul prezenței militare ruse crescute la granița de est a Ucrainei, a declarat un oficial american al apărării.

Moscova a apreciat intenția Washingtonului drept o „provocare neprietenească” și a cerut SUA „să stea departe” Rusia și Crimeea.

Ambasada SUA din Ankara a notificat ministerul turc de Externe în legătură cu trimiterea de nave în Marea Neagră, fără să ofere un motiv. Ulterior, conform presei turcești, americanii nu au mai trimis alte notificări referitoare la potențiale desfășurări de nave în zonă.

Oficialii americani au spus că e posibil ca „Turcia să fi înțeles greșit” notificarea inițială și că desfășurarea de nave militare în Marea Neagră nu a fost niciodată confirmată. Astfel, SUA notifică frecvent Turcia în ceea ce privește accesul potențial al unor nave militare americane în Marea Neagră, dar acest lucru nu înseamnă automat că navele trebuie să și treacă prin strâmtori.

Rușii trag cu tunul în Marea Neagră

În acest timp, nave şi aeronave militare ruse efectuează diverse exerciţii în Marea Neagră.

„Nave ale Flotei Mării Negre efectuează trageri cu sisteme de artilerie, în cadrul verificărilor privind nivelul de pregătire”, a comunicat Ministerul rus al Apărării.

La exerciţii participă fregata Amiral Makarov, distrugătoarele Graivoron şi Vishni Volochek, nava aerostatică Samum, nava antimine Ivan Golubeţ, vase de asalt, dar şi avioane şi elicoptere ale Flotei Mării Negre.

Conform Convenţiei de la Montreux din 1936, statele care nu au ieșire directă la Marea Neagră trebuie să anunțe cu două săptămâni înainte despre trecerea navelor proprii prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, controlate de Turcia.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Când ar putea fi gata cablul submarin de mare tensiune prin Marea Neagră care va lega UE de Azerbaidjan. Anunțul președintelui Aliyev

Actorul Tom Cruise a fost decorat cu cea mai înaltă distincție civilă a Marinei SUA

Un petrolier rusesc s-a rupt în două în timpul unei furtuni în Marea Neagră. „A avut loc o deversare de produse petroliere”

Cum răstălmăcește ambasada rusă un comunicat MapN despre pericolele la adresa României. Studiu de caz: minele din Marea Neagră

Partenerii noștri