CNN: SUA ar urma să trimită nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
marina sua nava de razboi portavion
Joi, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că acţiunile Rusiei sunt „profund îngrijorătoare”. Foto: Guliver/Gettyimages

Statele Unite iau în considerare trimiterea unui efectiv numeros de nave de război în Marea Neagră în următoarele câteva săptămâni, într-o demonstrație de susținere a Ucrainei pe fondul prezenței militare ruse crescute la granița de est a Ucrainei, a declarat un oficial american al apărării, pentru CNN.

Marina SUA operează în mod obişnuit în Marea Neagră, dar o desfăşurare a navelor de război ar trimite acum un mesaj specific la Moscova că SUA urmăreşte îndeaproape, a spus oficialul, informează Mediafax.

SUA este obligată să acorde o notificare de 14 zile cu privire la intenţia sa de a intra în Marea Neagră în temeiul unui tratat din 1936, care acordă Turciei controlul strâmtorilor. Nu este clar dacă s-a trimis încă o notificare.

Convenţia de la Montreux (semnată în Elveţia, 1936), care stabileşte regulile prin care Turcia controlează stramtorile Dardanele si Bosfor, limiteaza drastic accesul navelor militare ale statelor care nu au litoral la Marea Neagra. Actul precizează că navele de razboi ale statelor straine nu pot fi mai mari de 15.000 de tone şi nu pot sta mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre.

Citește și Rusia spune că ar interveni în apărarea separatiștilor din estul Ucrainei: „Ar fi începutul sfârșitului pentru Ucraina”

Oficialul american a mai spus că Marina continuă să piloteze avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional peste Marea Neagră pentru a monitoriza activitatea navală rusă şi orice mişcare a trupelor din Crimeea.

Deşi SUA nu consideră cumularea forţelor ruseşti ca o postură pentru o acţiune ofensivă, oficialul a declarat pentru CNN că „dacă se schimbă ceva, vom fi gata să răspundem”. Evaluarea lor actuală este că ruşii organizează antrenamente şi exerciţii, iar serviciile de informaţii nu au indicat ordinele militare pentru acţiuni ulterioare, a spus oficialul, menţionând că sunt conştienţi de faptul că acest lucru s-ar putea schimba în orice moment.

Îngrijorări în legătură cu un posibil conflict în Ucraina

Administraţia Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile crescânde dintre Ucraina şi Rusia. În ultimele săptămâni, preşedintele Joe Biden, secretarul de stat Tony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan au vorbit cu omologii lor ucraineni.

Joi, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că acţiunile Rusiei sunt „profund îngrijorătoare”.

„Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate de escaladarea recentă a agresiunilor ruseşti în estul Ucrainei, inclusiv de mişcările Rusiei la graniţa Ucrainei. Rusia are acum cel mai mare efectiv de trupe la graniţa Ucrainei din 2014”, a declarat Jen Psaki.

Citește și Zelenski a mers în vizită în estul Ucrainei, după desfășurarea trupelor ruse: Armata ucraineană este obligată să apere țara

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat săptămâna aceasta că este important „ca toate părţile să respecte Acordul de la Minsk” şi „ca integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei să fie respectate de Rusia”.

Joi, cancelarul german Angela Merkel a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să retragă trupele pentru a detensiona situaţia, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german.

La începutul lunii administraţia Vladimir Putin a precizat că poate transfera „cum doreşte” trupe pe teritoriul Rusiei, subliniind însă că forţele armate aflate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio ameninţare.

Reprezentantul Preşedinţiei Rusiei a denunţat acţiunile „provocatoare” ale Ucrainei. „Nici noi, nici ţările europene şi niciun stat din lume nu ar vrea ca războiul civil din Ucraina să reizbucnească din cauza acţiunilor provocatoare ale armatei ucrainene”, a declarat Dmitri Peskov.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...