SUA au impus sancțiuni împotriva Rusiei care vizează industria criptomonedelor și un oligarh ce finanțează separatismul din Crimeea
SUA au impus miercuri sancțiuni asupra zeci de persoane și entități, inclusiv o bancă comercială din Rusia și o companie de minare a criptomonedelor, în speranța că va afecta încercările Moscovei de a ocoli sancțiunile existente, transmite Reuters.
Departamentul Trezoreriei americane a transmis că a țintit pentru prima dată o companie de minare de criptomonede, alături de mai mult de 40 de persoane și entități, în frunte cu oligarhul rus Konstantin Malofeiev.
„Trezoreria poate și va lua în vizor pe cei care ocolesc, încearcă să ocolească sau ajută la evitarea sancțiunilor SUA împotriva Rusiei, deoarece ei astfel sprijină războiul brutal al lui Putin”, a transmis subsecretarul Trezoreriei pentru informații privind terorismul și finanțele, Brian Nelson.
SUA și aliații săi au impus câteva runde de sancțiuni împotriva Moscovei de când a început invazia asupra Ucrainei, inclusiv asupra celui mai mare creditor al țării și chiar Putin însuși.
Pachetul de măsuri țintește industria rusească de minare a monedelor virtuale, care ar fi a treia cea mai mare din lume, pedepsind holdingul BitRiver din Moscova, care operează centre de date în Siberia, și de asemenea 10 din subsidiarele rusești ale companiei.
SUA au sancționat și Transkapitalbank, despre care spune că reprezentanții acesteia deservesc câteva bănci din Asia, inclusiv China și Orientul Mijlociu și care au sugerat opțiuni pentru ocolirea sancțiunilor internaționale.
Și subsidiara băncii, Investtradebank, este vizată.
Acțiunea de miercuri îngheață activele din SUA a celor vizați și în general interzic americanilor să facă afaceri cu ei.
Însă Washington permite închiderea afacerilor cu banca până pe 20 mai, autorizând două licențe generale, și anumite tranzacții desemnate pentru sau dinspre Afganistan până pe 20 octombrie „ca sprijin la eforturile de a adresa criza umanitară”.
Sancțiunile SUA îl vizează și pe oligarhul rus Malofeiev, pe care autoritățile americane l-au acuzat de mult timp că este unul dintre principalele surse de finanțare a separatismului rusesc din Crimeea. El a fost prima oară luat în vizor de administrația Obama în 2014.
Departamentul american pentru Justiție la acuzat luna aceasta pe Malofeiev că încalcă sancțiunile impuse asupra Rusiei.
Statele Unite restricționează și vizeze a 600 de persoane, în încercarea de a promova tragerea la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului și abuzurile privind acestea.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News