Live

SUA au creat o nouă Alianţă pentru a combate influenţa Chinei în Pacific

Data publicării:
Aeronavă de luptă F-35. Foto: Profimedia Images

SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Regatul Unit au lansat vineri o nouă iniţiativă de strângere a legăturilor cu ţările insulare din Pacific, unde China încearcă să îşi promoveze propria cooperare economică şi în domeniul apărării, transmite agenția japoneză de știri Kyodo.

Cele cinci ţări au difuzat o declaraţie comună privind mecanismul "Partners in the Blue Pacific" (Parteneri în Pacificul Albastru) prin se angajează să caute modalităţi mai eficiente de a face faţă "presiunii în creştere asupra ordinii internaţionale libere şi deschise, bazate pe reguli".

Documentul menţionează domenii posibile de cooperare cu state cum ar fi Fiji, Micronezia şi Tonga, printre care schimbările climatice, transportul, securitatea maritimă, sănătatea şi educaţia, notează Agerpres.

Statele Unite şi aliaţii lor, inclusiv Japonia, sunt alarmate de încercările Chinei de a-şi spori influenţa în Pacific prin iniţiative cum ar fi pactul de securitate încheiat în aprilie cu Insulele Solomon. Conform acestuia, Beijingul va putea trimite efective de poliţie, militari şi alte categorii de personal înarmat, iar navele chineze vor putea ancora în insule.

Citește și:  SUA avertizează Insulele Solomon că vor riposta dacă vor permite Chinei să aibă o „prezenţă militară permanentă” în arhipelag

Presa australiană a semnalat şi încercări, deocamdată nereuşite, ale Chinei de a convinge alte state insulare din Pacific să semneze acorduri comerciale, de securitate sau de cooperare poliţienească, ori referitoare la pescuit.

De asemenea, China a militarizat avanposturi în Marea Chinei de Sud şi a efectuat de mai multe ori incursiuni în apele japoneze din jurul insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est, controlate de Tokyo, dar revendicate de Beijing.

Noua iniţiativă a aliaţilor SUA urmăreşte să ofere rezultate ţărilor vizate şi să creeze legături mai strânse cu Forumul Insulelor din Pacific, ca principal motor al acţiunilor regionale.

Declaraţia comună anunţă intenţia Washingtonului de a-i invita anul acesta pe miniştrii de externe din cele patru state partenere, pentru o evaluare a progreselor. 

Citește și: Blinken spune că nu Rusia este principalul rival al SUA, ci China: Este cea mai serioasă amenințare la actuala ordine internațională

"Suntem uniţi în hotărârea noastră comună de a sprijini o regiune care să fie în beneficiul popoarelor din Pacific. Suntem, de asemenea, uniţi în modul în care realizăm această viziune, în conformitate cu principiile regionalismului Pacificului, suveranităţii, transparenţei, responsabilităţii şi, mai presus de toate, conduşi şi ghidaţi de insulele din Pacific", a declarat Casa Albă.

Potrivit Reuters, coordonatorul Indo-Pacific al Casei Albe, Kurt Campbell, a transmis că se aşteaptă ca mai mulţi oficiali americani de nivel înalt să viziteze ţările insulare din Pacific, pe măsură ce Washingtonul îşi intensifică angajamentul pentru a contracara China în această regiune de importanţă strategică.

Citește și: Noua Zeelandă este îngrijorată de prezența navelor militare chineze în regiune, după un acord între Beijing și Insulele Solomon

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția lui Donald Trump după atacul din New Orleans: SUA sunt „bătaia de joc a lumii”

Filmul atacului din New Orleans. Ce făcea suspectul cu o zi înainte de masacru. FBI: „A fost sută la sută inspirat de ISIS”

Elon Musk atacă guvernul lui Keir Starmer și cere organizarea de noi alegeri în Regatul Unit

Suspectul atacului din New Orleans plănuia să-și ucidă familia şi să se alăture ISIS. Ce au descoperit anchetatorii

Partenerii noștri