SUA ating joi limita de îndatorare. Secretara Trezoreriei avertizează că statul ar putea folosi bani din fondurile de pensii
Statele Unite vor atinge joia viitoare limita de îndatorare autorizată de Congres, a avertizat vineri secretara Trezoreriei, Janet Yellen, care a cerut Camerei Reprezentanţilor să majoreze plafonul de împrumuturi pentru evitarea unor "măsuri extraordinare" precum folosirea fondurilor de pensii, informează Agerpres.
Într-o scrisoare adresată preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, Janet Yellen a subliniat că începând de joi şi în lipsa unui nou plafon, Trezoreria "se pregăteşte să pună în aplicare începând cu această lună" primele măsuri, care vor viza mai multe fonduri de pensii ale salariaţilor din serviciul public.
Acest lucru nu înseamnă, însă, că bugetarii nu vor mai avea acces la banii de pensie, care urmează să fie reîntregite după echilibrarea bugetară.
Secretarul Trezoreriei a avertizat însă că aceste "măsuri extraordinare" pot fi "întinse" doar până în luna iunie, şi că, dacă Congresul nu ajunge la un acord, Statele Unite riscă să intre în incapacitate de plată.
"Nerespectarea obligaţiilor statului ar cauza daune ireparabile economiei americane şi mijloacelor de trai ale tuturor americanilor, precum şi finanţelor globale", a insistat Janet Yellen în scrisoarea sa.
După publicarea scrisorii, ratele obligaţiunilor guvernamentale americane pe termen scurt au crescut, un semn de nervozitate a pieţei.
Un plafon până la care guvernul federal al Statelor Unite se poate împrumuta este o măsură luată în urmă cu mai mult de un secol, pentru evitarea creditărilor care pun în pericol economia ţării. Congresul a majorat însă acest plafon de mai multe ori în trecut, cel mai recent în 2021.
Cât timp vor funcţiona "măsurile extraordinare", în lipsa posibilităţii de împrumut, depinde de nivelul de colectare a taxelor din această primăvară, scrie CNN.
De asemenea, inflaţia şi dobânzile la credite au crescut mai mult decât estimau economiştii americani, iar unele măsuri politice, precum iertarea unor datorii la creditele pentru studii, ar putea afecta încasările bugetare.
Analiştii politici se aşteaptă la o bătălie politică dură între republicanii conservatori, care ar putea condiţiona majorarea plafonului de reducerea cheltuielilor şi democraţi, care refuză orice tăieri bugetare.
În ceea ce-l priveşte pe preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, acesta este într-o poziţie dificilă, din cauza majorităţii firave pe care se bazează. În plus, orice membru al Camerei are posibilitatea de a înainta o moţiune pentru înlocuirea acestuia, una dintre concesiile făcute republican pentru a-şi asigura scaunul după 15 runde de vot, săptămâna trecută.
Plafonul de îndatorare a fost majorat ultima oară în decembrie 2021 la 31,4 mii de miliarde de dolari.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News