Live

SUA anunță o nouă testare cu succes a unei rachete hipersonice americane

Data actualizării: Data publicării:
Racheta hipersonică americană a fost lansată de un bombardier strategic B-52. Imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Aviația americană a anunțat luni testarea cu succes a unei rachete hipersonice lansate de un bombardier strategic B-52, informează CNN. Testul, desfășurat pe 14 mai deasupra coastei Californiei de Sud, are loc la două luni după altă testare reușită a unei arme hipersonice.

US Air Force susține că a reușit, în cadrul testului, lansarea prototipului unei rachete hipersonice AGM-183A, denumite „Air-launched Rapid Response Weapon - ARRW” („Armă de Reacție Rapidă Lansată din Aer”, într-o traducere aproximativă).

Conform unui comunicat al US Air Force, racheta a atins o „viteză hipersonică”, fără a fi oferite alte detalii, precum durata zborului sau altitudinea atinsă.

Publicația de specialitate War Zone precizează că racheta hipersonică a fost lansată deasupra Oceanului Pacific de către un avion B-52.

„După separarea de avion, motorul-rachetă al AARW a pornit și a funcționat exact cât era preconizat, atingând o viteză hipersonică de cinci ori mai mare decât cea a sunetului”, se arată într-un comunicat al forțelor aeriene americane.

AARW este considerat un „planor hipersonic”, lansat cu ajutorul unei rachete clasice și transportat astfel până în straturile superioare ale atmosferei, de unde e apoi lansat asupra țintei vizate. „Planoarele hipersonice” au motoare de tip scramjet (acronim de la „Supersonic Combustion Ramjet”) care folosesc oxigenul din aer pentru arderea în regim supersonic a combustibilului, care să asigure astfel propulsia „planorului” la viteze hipersonice.

Americanii estimează că rușii au folosit deja cel puțin 10 rachete hipersonice în Ucraina

În urmă cu o lună, SUA au admis testarea cu succes, în martie, a unei rachete hipersonice numite „Armă Conceptuală Hipersonică” (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept /HAWC, în limba engleză), lansată tot cu ajutorul unui bombardier strategic B-52, în largul coastei de vest a SUA.

Conform informațiilor obținute de CNN, racheta testată în martie a zburat aproape 500 de kilometri, la o altitudine de circa 20.000 de metri. Americanii au ținut secret acest anunț pentru a nu escalada tensiunile cu Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Cu doar câteva zile înaintea testului din martie, Rusia a admis folosirea în premieră a rachetei hipersonice Kinjal în Ucraina

Pentagonul estimează că Rusia a folosit până acum între 10-12 arme hipersonice în Ucraina.

Pentagonul, îngrijorat mai degrabă de progresele „uluitoare” ale Chinei în privința armelor hipersonice, decât de Rusia

Programul american ARRW a suferit în trecut trei eșecuri consecutive, înaintea testului reușit de pe 14 mai.

Șeful Pentagonului, generalul Mark Milley, s-a arătat îngrijorat de progresele pe care China le-a înregistrat în domeniul armelor hipersonice.

Oficialul american a recunoscut că Beijingul este foarte aproape, din acest punct de vedere, de un „moment Sputnik”, cu referire la momentul în care, în timpul Războiului Rece, sovieticii i-au depășit pe americani și au reușit să lanseze primul satelit (Sputnik) pe orbita terestră, în 1957.

De asemenea, adjunctul lui Milley, generalul John Hyten, a calificat drept „uluitoare” progresele pe care China le face în domeniul armelor hipesonice și că există riscul ca Beijingul să depășească atât SUA cât și Rusia în această privință.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Antony Blinken: Ucraina trebuie să decidă între „continuarea luptei și negocieri pentru o încetare a focului”

Partenerii noștri