Live

Stoltenberg le cere din nou aliaților NATO să lase Ucraina să atace teritoriul Rusiei cu armele furnizate. Unii au acceptat deja apelul

Data publicării:
Jens Stoltenberg (foto) a declarat că Ucraina are dreptul la autoapărare conform dreptului internațional. Sursa foto: Profimedia Images

Statele aliate Ucrainei trebuie să-i permită acesteia să lovească teritoriul Rusiei cu armele pe care i le furnizează, a spus, joi, din nou, secretarul general al NATO, la aproape o săptămâna după ce apelul său similar în acest sens a provocat agitaţie în statele membre ale Alianţei, deşi între timp o parte dintre ele au acceptat solicitarea.

„Cred că a sosit momentul să reconsiderăm unele restricţii pentru a le permite ucrainenilor să se apere cu adevărat”, a spus Stoltenberg la Praga înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din statele NATO, el făcând referire la progresele înregistrate de trupele ruse, care au deschis un nou front în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei.

Mai multe state membre ale NATO au anunţat deja oficial că acceptă cererea lui Stoltenberg, printre acestea numărându-se Regatul Unit, Franţa, Polonia, Cehia, Olanda, Estonia, Letonia, Danemarca şi Norvegia.

Altele sunt, însă, mai reticente, temându-se de un conflict direct cu Rusia. SUA şi Germania, principalele furnizoare de ajutor militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia, nu au acceptat până în prezent să ofere Ucrainei permisiunea de ataca ţinte de pe teritoriul rus cu armele livrate.

Kremlinul a acuzat, joi, NATO că „provoacă” Ucraina să prelungească războiul, după ce dictatorul Putin a ameninţat, marţi, ţările europene membre ale NATO cu „consecinţe grave” dacă vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca teritoriul rus.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski anunță că planul victoriei Ucrainei este pregătit. Ce urmează

Alertă de radiații la granița NATO-Rusia. Ce spune CNCAN despre cesiul radioactiv detectat de Norvegia

Contraofensiva rusă pentru recuperarea teritoriilor din regiunea Kursk a fost oprită, susține Ucraina

Economia Ucrainei a crescut în 2024, în ciuda războiului cu Rusia

Partenerii noștri