Cehia transmite Ucrainei că poate folosi armele sale pentru a ataca teritoriul Rusiei: „Nu avem nicio problemă”

Data publicării:
Militari ucraineni se odihnesc pe un drum.
Foto: GettyImages

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavski, a declarat, joi, că ţara sa este de acord ca Ucraina să folosească armele furnizate de ea pentru a ataca teritoriul Rusiei, după îndemnul în acest sens formulat de secretarul-general al NATO, Jens Stoltenberg. „Republica Cehă nu are nicio problemă dacă Ucraina se apără împotriva agresorului”, a spus ministrul ceh înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele NATO, desfăşurată la Praga.

Această permisiune include „atacuri care în mod necesar trebuie să se desfăşoare pe teritoriul Rusiei (...) Aceasta este regula pentru livrările de arme care vin din Cehia”, a precizat Jan Lipavski.

După ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul Rusiei cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, dezbaterea pe acest subiect agită SUA şi alte state europene.

Cele mai reticente până în prezent, mai ales Italia şi Germania, avertizează față de riscul escaladării conflictului din Ucraina, până la o ipotetică folosire a armei nucleare de către sângerosul dictator rus, Vladimir Putin. Însă alte ţări, precum Regatul Unit, Polonia şi ţările baltice, sunt de acord cu cererea lui Stoltenberg.

Marea Britanie a lansat această idee chiar înaintea secretarului general al NATO, când ministrul britanic de externe, David Cameron, a spus în timpul unei vizite la Kiev, că Ucraina are dreptul să folosească armele din ajutorul militar britanic pentru a lovi ţinte pe teritoriul Rusiei.

O reacţie pe acest subiect a avut şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, care a declarat, marţi, că ar trebui să i se permită Ucrainei să „neutralizeze” bazele militare de unde Rusia lansează rachete împotriva teritoriului ucrainean.

Totuşi, Statele Unite, principalul furnizor de ajutor militar al Ucrainei, au transmis prin purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, că SUA nu recomandă Ucrainei să lanseze atacuri împotriva teritoriului rus cu arme americane.

De partea sa, dictatorul Vladimir Putin a ameninţat, marţi, ţările europene membre ale NATO cu „consecinţe grave” dacă acestea vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul său.

„Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă, iar acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus”, a amenințat Putin.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale