Live

Statele UE cer ca Poloniei să îi fie tăiate fondurile de reconstrucție anti-COVID din cauza atacurilor la statul de drept

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Fondul de reconstrucție al Uniunii Europene după pandemia de coronavirus este din nou motiv de ceartă între statele membre – o parte dintre ele se opun ca Polonia să primească o parte consistentă din fonduri, în condițiile în care guvernul acestei țări a lansat frecvent atacuri asupra sistemului de justiție și comunității LGBT, relatează The Guardian.

Economia poloneză a fost una dintre cele mai puțin afectată de criza coronavirusului, iar Varșovia a fost criticată îndelung pentru abordarea sa în ce privește respectarea statului de drept. Chiar și în aceste condiții, estimările arată că Polonia se va afla doar în urma Spaniei în ce privește sumele pe care le va primi.

O serie de analize care circulă printre statele membre și obținute de The Guardian, au înfuriat pe unii șefi de guvern ai UE care au și mers să discute cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a îl convinge să regândească distribuția de bani europeni. Printre ei s-a aflat șefa guvernului danez, Mette Frederiksen.

Planurile inițiale ale Comisiei Europene pentru un mecanism de blocare a fondurilor pentru țările care pun în pericol drepturile cetățenilor europeni necesită sprijinul unei majorități calificate a statelor-membre.

„E greu de înțeles sau acceptat, având în vedere că situația din Polonia nu este nici pe departe la același nivel cu suferința oamenilor la care am fost martori în Italia și Spania. Polonia își bate joc de valorile noastre și apoi este recompensată pentru asta. Este inacceptabil. Europa de sud a trecut prin greul crizei COVID, crizei migranților și crizei climatice și totuși rămâne tot cu mâna goală”, a declarat un diplomat european de rang înalt.

Cei 27 șefi de stat și guvern ai UE se vor întâlni la Bruxelles în 17 iulie pentru prima oară din februarie pentru a putea stabili un acord în ceea ce privește felul în care va fi finanțată reconstrucția blocului european în urma unei recesiuni fără precedent.

Conform ultimelor calcule, guvernul polonez ar urma să primească 16 miliarde de euro în granturi. Prin comparație, Italia ar urma să primească 22 de miliarde de euro, cu doar 6 miliarde mai mult, deși țara a avut 34.000 de morți și o scădere economică de 9.5%.

Îngrijorările cu privire la acest fapt au crescut și după campania de realegere a președintelui polonez, Andrzej Duda, care și-a petrecut ultimele săptămâni atacând comunitatea LGBT din Polonia: le-a spus polonezilor „să aibă grijă în ce privește încercările străinilor de a le submina valorile tradiționale și identitatea”.

Editor: Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Ungaria sfidează Polonia și acordă azil unui politician acuzat de deturnare de fonduri. Reacția Varșoviei

Partenerii noștri