Stare de urgență în Chile. Incendiile violente care se răspândesc în zonele turistice au făcut cel puțin zece morţi
Salvatorii au lucrat din greu sâmbătă în Chile, unde a fost decretată starea de urgenţă cu o zi înainte, pentru a combate incendiile violente de pădure care se răspândesc în zonele turistice ale ţării latino-americane. În celebra staţiune balneară Vina del Mar, unde sute de locuințe sunt amenințate de flăcări, oamenii sunt evacuați forțat, scrie AFP, preluată de News.ro.
Incendiile au învăluit într-un nor de fum celebra staţiune balneară Vina del Mar (centru), de-a lungul cŕ'teia Pacificului, în regiunea Valparaiso, şi ameninţă sute de locuinţe, determinând evacuări forţate.
De vineri, pompierii luptă cu aproximativ zece incendii în regiunile Valparaŕso şi O'Higgins, în centru, precum şi în Maule, Biobŕo, La Araucanŕa şi Los Lagos, în sud.
"Avem informaţii preliminare că mai multe persoane au murit, în jur de zece", a anunţat Sofia Gonzales Cortés, reprezentantul statului pentru regiunea Valparaiso (centru).
Preşedintele chilian Gabriel Boric a decretat starea de urgenţă pentru a "dispune de toate mijloacele necesare" pentru a face faţă avansării incendiilor.
"Toate forţele sunt desfăşurate în lupta împotriva incendiilor de pădure", a declarat şeful statului într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X.
O reuniune a serviciilor de urgenţă a fost convocată pentru sâmbătă dimineaţă pentru a face un bilanţ al situaţiei.
Numai în regiunea Valparaiso, incendiul a devorat peste 7.000 de hectare, potrivit Conaf, Oficiul naţional de păduri din Chile, care a subliniat "evoluţia extremă" a focului.
Imagini devenite virale pe reţelele de socializare, filmate de automobilişti prinşi în capcană, arată munţii în flăcări la capătul faimoasei "ruta 68", un drum folosit de mii de turişti în drum spre plajele din Pacific.
"Nu am mai văzut niciodată aşa ceva, este greu pentru că am evacuat casa, dar nu putem înainta, toţi aceşti oameni încearcă să iasă şi nu se pot mişca", a mărturisit Yvonne Guzman, contactată telefonic de AFP.
Administratoarea în vârstă de 63 de ani, care şi-a abandonat locuinţa din Quilpué, un oraş situat la 90 de kilometri nord-est de Santiago, aşteaptă de două ore, "blocată" în maşina sa împreună cu soacra sa nonagenară.
"Am primit o alertă pe telefonul mobil şi a început să cadă o ploaie de cenuşă arsă", povesteşte ea, în timp ce mesajele vecinilor o avertizează că flăcările se apropie de casa ei.
În oraşele Estrella şi Navidad, la 200 de kilometri sud-vest de capitală, incendiile incontrolabile au ars aproape treizeci de case, obligându-i pe locuitori să se refugieze în această zonă din apropierea staţiunii balneare Pichilemu, renumită pentru surfing.
De miercuri, temperaturile au fost de 40 de grade în centrul Chile şi în capitala Santiago.
Autorităţile au întrerupt vineri circulaţia din cauza "vizibilităţii reduse din cauza fumului" pe ruta 68, care leagă Santiago de Valparaiso şi care duce în regiunea viticolă Casablanca şi în staţiunea balneară Vina del Mar.
Aceste episoade devin din ce în ce mai recurente, motiv pentru care în fiecare an asistăm la recorduri istorice de temperatură', a explicat Pablo Lobos Stephani, responsabil cu protecţia împotriva incendiilor la Conaf, pentru canalul chilian al CNN.
Acest val de căldură rezultat din fenomenul climatic El Nino afectează în prezent sudul Americii Latine, în plin sezon estival, provocând incendii de pădure care sunt agravate de încălzirea globală. După Chile şi Columbia, canicula ameninţă în zilele următoare Argentina, Paraguay şi Brazilia.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News