Live

Spania e aproape de formarea unui guvern. Partidul lui Sanchez și radicalii de la Sumar au ajuns la un acord

Data publicării:
Premierul spaniol Pedro Sanchez. Foto: Profimedia Images

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) şi formaţiunea stângii radicale Sumar au anunţat marţi că au ajuns la un acord pentru formarea unui „guvern progresist”, după alegerile legislative neconcludente din 23 iulie, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Premierul spaniol în exerciţiu, liderul socialiştilor Pedro Sanchez, şi lidera Sumar, Yolanda Diaz - actualul ministru al muncii - „au finalizat detaliile unui pact” de guvernare în urma negocierilor lansate la finele lunii iulie, au precizat cele două formaţiuni politice într-un comunicat.

Acordul anunţat reprezintă o etapă importantă pentru reinstalarea în funcţie pentru un nou mandat a lui Pedro Sanchez, care guvernează în coaliţie cu extrema stângă din 2020. El va trebui însă să convingă câteva partide separatiste să-i acorde susţinerea, pentru a se putea menţine la putere.

Acordul semnat între PSOE şi Sumar prevede în special „progrese” în sectorul muncii, cum ar fi „reducerea timpului de lucru fără afectarea salariului” şi„punerea în aplicare imediată a unui plan-şoc împotriva şomajului în rândul tinerilor”, precum şi „revizuirea în sus a obiectivelor” climatice ale Spaniei.

Socialiştii lui Pedro Sanchez au ieşit pe locul al doilea la alegerile legislative din 23 iulie, după Partidul Popular (PP), de dreapta, al lui Alberto Nunez Feijoo, care nu a obţinut însă majoritatea absolută şi nu a reuşit nici să formeze o coaliţie, ceea ce a deschis calea către un nou guvern de stânga.

Sanchez va trebui să obţină în acest scop sprijinul separatiştilor basci, mai ales al Bildu, formaţiune considerată moştenitoarea aripii politice a organizaţiei armate ETA, în prezent dizolvată, care a indicat deja că îl va susţine pentru a bloca dreapta.

Va mai avea nevoie şi de susţinerea separatiştilor catalani, mai ales al JxCat (Junts per Catalunya), formaţiune aflată la originea tentativei de secesiune eşuate a Cataloniei din 2017, al cărei lider, Carles Puigdemont, a fugit din Belgia pentru a se sustrage justiţiei spaniole.

JxCat, care dispune de şapte mandate parlamentare, a ridicat miza în ultimele săptămâni, împreună cu un alt partid separatist catalan, ERC (Stânga republicană din Catalonia), cerând între altele o amnistie pentru responsabilii tentativei de secesiune, solicitare denunţată de dreapta şi extrema dreaptă şi criticată inclusiv în rândul socialiştilor.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Inundaţii în Spania: Cod roşu de „pericol extrem” emis pentru Barcelona. Orașul Tarragona din Catalonia este deja sub ape

Un român din Agigea, surprins de inundațiile din Spania, a fost găsit mort chiar de fratele lui. MAE nu confirmă deocamdată

Prima reacție a regelui Felipe al Spaniei după ce a fost huiduit și stropit cu noroi de oamenii afectați de inundații

Patru cetățeni români sunt încă dați dispăruți în Spania. Numărul morților în urma inundațiilor catastrofale a urcat la 217

Partenerii noștri