Live

Soția premierului spaniol Pedro Sanchez a refuzat să depună mărturie în procesul în care este acuzată de corupție

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Begońa Gomez, soția premierului Spaniei, Pedro Sanchez / Sursa foto: Profimedia Images

Begona Gomez, soția premierului spaniol Pedro Sanchez, s-a prezentat vineri în fața unui judecător, dar a refuzat să răspundă la întrebările acestuia legate de acuzațiile de corupție și trafic de influență, în cazul care l-a determinat pe soțul ei să ia în considerare demisia în luna aprilie.

Audierea de vineri de la Madrid face parte dintr-o investigație preliminară pentru a stabili dacă Gomez s-a folosit de influența sa ca soție a premierului pentru a obține sponsori pentru un curs de master universitar pe care l-a susținut, scrie Reuters.

Poziția noastră este că acest proces este total nefondat”, a declarat reporterilor avocatul ei, fostul ministru de Interne Antonio Camacho, după ce Gomez a părăsit tribunalul.

Clienta mea nu a depus mărturie nu pentru că are ceva de ascuns, ci pentru că avocatul ei i-a recomandat să facă acest lucru”, a mai spus acesta.

Lui Gomez i s-a permis să intre și să iasă din tribunal prin parcarea subterană, evitând zecile de reporteri care așteptatu afară.

Ea nu a comentat public cazul, dar Sanchez a negat vehement acuzațiile aduse împotriva ei, spunând că acestea sunt lipsite de temei și sunt orchestrate de inamicii politici de dreapta.

La sfârșitul lunii aprilie, Sanchez a luat o pauză de cinci zile din îndatoririle sale pentru a evalua dacă să demisioneze după ce instanța a deschis ancheta, dar în cele din urmă a decis să rămână.

Cazul a fost introdus printr-un instrument juridic unic spaniol, „acuzația poporului”, care permite persoanelor fizice să depună plângeri penale împotriva terților. Judecătorii pot alege dacă să acționeze sau nu și nu orice acuzație a dus la o anchetă judiciară.

Plângerea împotriva lui Gomez a fost depusă de Manos Limpias (Mâini curate), un grup de activiști anticorupție condus de Miguel Bernad, un avocat și politician care a candidat pentru un partid de extremă dreapta la alegerile europene.

Un alt partid de extremă dreapta, Vox, i s-a alăturat și reclamantului, iar avocatul acestuia, parlamentarul european Jorge Buxade, a declarat reporterilor că va cere magistratului să-l cheme și pe Sanchez să depună mărturie.

Ancheta urmărește să evalueze comportamentul lui Gomez de când Sanchez a devenit prim-ministru în 2018, a spus instanța.

Contractele legate de fondurile Uniunii Europene vor fi cercetate separat de Procurorul European.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Salvini organizează proteste după ce procurorii au cerut condamnarea sa la 6 ani de închisoare pentru refuzul de a debarca migranţi

Doi oficiali ruşi din domeniul apărării au recunoscut că au luat mită pentru contracte de furnizare pentru armată

Ce pedeapsă a primit Justin Timberlake după ce a fost prins băut la volan. Artistul și-a recunoscut vina

Alexandru Mazăre, eliberat condiționat. Iese din închisoare la patru luni după fratele său, Radu Mazăre

Partenerii noștri