Live

Șoigu acuză Occidentul că vrea să extindă războiul din Ucraina spre Asia-Pacific

Data publicării:
Serghei Șoigu acuză Occidentul că vrea să extindă conflictul din Ucraina spre Asia-Pacific. Foto: Profimedia

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a acuzat Occidentul că vrea să extindă conflictul din Ucraina spre regiunea Asia-Pacific, informează media de stat ruse. Declarațiile ministrului rus au fost făcute luni, la un forum de apărare la Beijing.

Vorbind la Forumul Xiangshan, cel mai mare eveniment de diplomaţie militară din China, Şoigu a spus că NATO muşamalizează acumularea de forţe în regiunea Asia-Pacific cu o „dorinţă ostentativă de dialog”, a informat agenţia de presă rusă TASS, preluată de Reuters și Agerpres.

Şoigu a mai declarat că ţările NATO promovează o cursă a înarmărilor în regiune, sporindu-şi prezenţa militară, precum şi frecvenţa şi amploarea exerciţiilor militare.

Forţele americane vor folosi schimburile de informaţii cu Tokyo şi Seulul asupra lansărilor de rachete pentru a descuraja Rusia şi China, potrivit lui Şoigu. El a acuzat de asemenea Washingtonul că încearcă să folosească schimbările climatice şi dezastrele naturale drept scuză pentru „intervenţii umanitare”.

Șoigu: Moscova, pregătită pentru discuţii privind soluţionarea postconflict a războiului din Ucraina

Şoigu a notat că apariţia unor noi blocuri de securitate precum Quad şi AUKUS subminează rolul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi eforturile de neproliferare nucleară din regiune.

În acelaşi timp, a spus el, faptul că Rusia a revocat ratificarea Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT) nu înseamnă sfârşitul acordului şi Moscova nu îşi reduce pragul de utilizare a armelor nucleare.

„Căutăm doar să restabilim paritatea cu Statele Unite, care nu au ratificat acest tratat”, a spus Şoigu citat de agenţia de presă rusă RIA. „Nu vorbim despre distrugerea lui”, a adăugat el.

Potrivit lui Şoigu, Moscova este pregătită pentru discuţii privind soluţionarea postconflict a crizei ucrainene, în vederea continuării „coexistenţei” cu Occidentul, dar ţările occidentale trebuie să nu mai încerce să înfrângă strategic Rusia.

Insistând că premisele pentru astfel de discuţii nu au fost încă stabilite, Şoigu a spus: „Este de asemenea important să se asigure relaţii egale între toate puterile nucleare şi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, care au o responsabilitate specială pentru menţinerea păcii şi a stabilităţii globale”.

„Suntem dispuşi să dezvoltăm relaţiile militare între China şi SUA”

Forumul Xiangshan asupra apărării de la Beijing reuneşte militari şi diplomaţi din 90 de ţări.

China organizează acest forum în absenţa unui ministru chinez al apărării în funcţie, după anunţul demiterii săptămâna trecută fără explicaţii oficiale a lui Li Shangfu, notează France Presse.

Vorbind la deschiderea conferinţei, generalul Zhang Youxia, vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la influenţa „anumitor ţări” asupra restului lumii, părând astfel să adreseze o critică voalată la adresa Statelor Unite.

„Unele ţări, de teamă că lumea s-ar putea stabiliza, creează în mod deliberat probleme, se amestecă în chestiuni regionale, se amestecă în afacerile interne ale altor ţări şi stimulează «revoluţii colorate»”, a declarat el.

„Pentru a-şi servi interesele egoiste, ele fac presiuni peste tot. Ele creează multe conflicte geopolitice artificiale, apoi propovăduiesc imparţialitatea, în timp ce în realitate favorizează una dintre părţi, făcând situaţiile regionale complexe şi insolubile”, a adăugat el.

Dar generalul a indicat de asemenea că Beijingul doreşte să îmbunătăţească comunicarea dintre armate cu Washingtonul, cu care tensiunile au crescut în jurul Mării Chinei de Sud - o zonă disputată - şi al Taiwanului, pe care China îl revendică ca parte a teritoriului său.

„Suntem de asemenea dispuşi să dezvoltăm relaţiile militare între China şi Statele Unite, în conformitate cu principiile respectului reciproc, coexistenţei paşnice şi cooperării de tip win-win”, a spus el.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

Partenerii noștri