Șobolanii infectează oamenii cu hepatită și experții nu știu cum se întâmplă acest lucru
În 2018, experții în boli infecțioase de la Universitatea din Hong Kong au dat peste un caz neobișnuit: un pacient de 56 de ani, care suferise un transplant de ficat, afișa funcții hepatice anormale, fără o cauză precisă. Testele efectuate au depistat că sistemul său imunitar răspundea la hepatita E, însă medicii nu au găsit tulpina umană a bolii în sânge, scrie CNN.
Hepatita E este o boală hepatică ce provoacă febră, icter și o creștere a ficatului. Virusul se găsește în patru variante și se știa că doar una dintre ele infectează oamenii. După ce testele pentru tulpina umană au fost negative, cercetătorii au reproiectat testul și l-au efectuat de mai multe ori, descoperind pentru prima dată în lume tulpina de hepatita E care infectează șobolanii la om.
"Deodată, avem un virus care poate sări de la șobolani la om", a spus doctorul Siddharth Sridhar, microbiolog și unul dintre cercetătorii de la Universitatea Hong Kong care au făcut descoperirea. A fost un caz atât de neobișnuit și neașteptat încât medicii s-au întrebat dacă a fost un incident izolat, cu un pacient aflat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit.
Apoi, s-a întâmplat din nou. Până acum, 11 locuitori din Hong Kong au fost depistați pozitiv cu tulpina de hepatită E găsită în șobolani. Cel mai recent caz este cel al unui bărbat de 61 de ani, diagnosticat pe 30 aprilie. Sridhar spune că ar putea să existe sute de oameni infectați, dar nediagnosticați.
Tulpina umană de hepatită E se transmite prin contaminarea apei de băut cu materii fecale, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Tulpina găsită la șobolani prezintă un mister: nimeni nu știe exact cum a ajuns să infecteze oamenii. În cei doi ani de la apariția primului caz, oamenii de știință nu au reușit să stabilească traseul parcurs de la șobolan la om. Există teorii, însă niciuna nu a fost dovedită.
Ultimul caz, bărbatul de 61 de ani, a adâncit misterul: în locuința sa nu existau șobolani sau excremente de șobolani, nimeni din locuință nu prezenta simptome și pacientul nu călătorise recent. "Pe baza informațiilor epidemiologice disponibile, sursa și traseul infecției nu au putut fi stabilite", au anunțat autoritățile din Hong Kong pe 30 aprilie.
Au fost făcute progrese, dar rămân multe necunoscute
Autoritățile și cercetătorii au încercat în ultimii 2 ani să înțeleagă această amenințare și au existat progrese. Cu toate acestea, rămân multe necunoscute. Nu se cunoaște perioada de incubație a virusului și încă se încearcă obținerea unui tratament eficient, deoarece medicamentele folosite pentru tratarea tulpinei umane de hepatită E nu sunt la fel de eficiente în cazul tulpinii din șobolani.
Felul în care infecția este transmisă de la șobolani la om rămâne în continuare un mister, ceea ce îngreunează prevenirea infecțiilor dar și stabilirea unor concluzii pe baza datelor colectate până acum. Spre exemplu, oamenii are locuiesc în zone infestate de șobolani ar trebui să prezinte risc mai ridicat de infecție, însă unii pacienți proveneau din zone unde există foarte puțini șobolani.
"Ce știm este că șobolanii din Hong Kong poartă virusul și când testăm bolnavii găsim virusul. Dar felul în care sare de la șobolan la om - dacă șobolanii contaminează cumva mâncarea noastră sau dacă există un alt animal implicat, asta nu știm", spune epidemiologul Srindhar. "Asta e veriga lipsă".
O soluție ar fi eradicarea șobolanilor, însă aceasta este un proces foarte lung și complicat.
Această situație ar putea exista și în altă parte
"Este probabil ca această situație să nu existe doar în Hong Kong, și nici măcar să nu fie recentă", spun experții. Tulpina șobolanilor de hepatita E ar putea să infecteze oameni și în alte țări și să nu se cunoască acest lucru pentru că nu se testează.
"Părerea mea este că acest lucru se petrece de multă vreme", spune Srindhar. În Hong Kong, cele 11 cazuri au fost depistate pentru că pacienții au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru simptome sau boli preexistente și au fost testați.
Mulți oameni bolnavi de hepatita E au simptome ușoare, iar în unele cazuri nici nu știu că sunt infectați și nu se duc la spital. Cu toate acestea, heptatita E poate avea consecințe grave, în special în cazul persoanelor cu sisteme imunitare slăbite. Tinerii sănătoși, fără boli preexistente, își pot reveni singuri.
În afara celor 11 cazuri din Hong Kong, a mai existat un singur caz confirmat la nivel global - un bărbat din Canada, care călătorise în Africa. Medicii au reușit să îl depisteze doar pentru că au efectuat numeroase teste, pentru diferite tulpini de hepatita E, spun cercetătorii în studiul publicat în Journal of Infectious Diseases.
Editor web: V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News