Live

Slovacia spune că va fi cel mai puternic lovită de sancţiunile UE asupra petrolului rusesc

Data actualizării: Data publicării:
Singura rafinărie din Slovacia, Slovnaft, funcţionează cu petrol rusesc. Foto: Profimedia Images

Slovacia a afirmat vineri că va fi cel mai puternic lovită de sancţiunile UE asupra petrolului rusesc şi că se aşteaptă la solidaritate din partea Bruxellesului pentru a diminua impactul, relatează Reuters.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Slovacia a încercat să obţină o derogare de trei ani în privinţa comerţului cu petrol şi produse petroliere ruseşti, însă nu a reuşit.

„Embargoul a fost aprobat într-o variantă cu impact direct asupra pieţei pentru combustibili şi producţiei acestora din Slovacia”, a notat ministerul în comunicat.

„În cadrul solidarităţii declarate, ne aşteptăm la acces individual la resurse din partea REPower EU”, se adaugă în acesta, în referire la planul UE de a pune capăt dependenţei de combustibili fosili ruseşti şi combatere a crizei climatice.

Varianta finală a sancţiunilor permite Slovaciei să continue importul de ţiţei din Rusia via conducta Drujba, dar după opt luni acesta va putea fi utilizat doar pentru producţia destinată pieţei interne şi exportului de produse petroliere în Republica Cehă, pentru încă 10 luni, a explicat ministerul slovac.

Singura rafinărie din Slovacia, Slovnaft, funcţionează cu petrol rusesc. Aceasta are o capacitate de 124.000 de barili pe zi şi este deţinută de compania ungară MOL, fiind situată în apropiere de graniţa cu Ungaria şi cu Austria, conform Agerpres.

Cea mai mare parte a producţiei, incluzând motorină, combustibil pentru aeronave şi mase plastice, este exportată în câteva ţări central şi vest-europene, dar o reducere forţată a capacităţii poate afecta şi livrările pe piaţa internă, a atenţionat joi compania, subliniind că sancţiunile vor avea un impact sever asupra producţiei şi vor determina diminuarea livrărilor de combustibili, iar intervalul de timp preconizat pentru aplicarea sancţiunilor nu permite efectuarea de modificări tehnologice.

În cursul unui summit care a avut loc luni la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern ai ţărilor din UE au ajuns în cele din urmă la un acord care ar trebui să ducă la reducerea cu 90% a importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului, pentru a reduce substanţial mijloacele de finanţare a războiul declanşat de Moscova în Ucraina.

Acordul prevede o oprire progresivă a importurilor de petrol rusesc transportat naval, respectiv două treimi din achiziţiile europene. Pentru a elimina blocajul Budapestei, o scutire provizorie a fost prevăzută pentru petrolul transportat prin oleoduct, ceea ce priveşte Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.

În condiţiile în care Germania şi Polonia s-au angajat la rândul lor să pună capăt importurilor prin oleoductul Drujba până la sfârşitul anului, în total 90% din exporturile de petrol rusesc către Europa ar trebui să fie oprite până la sfârşitul anului.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Mi-ai distrus viața! Ești o mincinoasă”. A intrat în casă peste fosta sa soție și a pornit scandalul. Divorț de 60.000.000 €

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Șeful diplomației europene propune suspendarea dialogului politic UE-Israel. Borell mai are o lună din mandat

„Navă de război rusă, du-te dracului” nu poate fi marcă înregistrată a Ucrainei în UE. Motivarea celei mai înalte instanțe europene

Meta reduce abonamentele la Facebook şi Instagram din Uniunea Europeană

Partenerii noștri