Live

Situația pe frontul din Kursk. Ce spune Kievul despre participarea soldaților nord-coreeni la război

Data publicării:
Foto Profimedia

Forţele ucrainene au stabilizat situaţia de luptă în regiunea Kursk din Rusia, iar trupele nord-coreene nu au participat încă la operaţiuni de asalt, anunţă şeful Centrului pentru contracararea dezinformării din cadrul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, potrivit Ukrinform.

Andrii Kovalenko, şeful Centrului pentru contracararea dezinformării din cadrul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, a împărtăşit această actualizare pe Telegram, potrivit Ukrinform, notează News.ro.

„În prezent, situaţia din regiunea Kursk este stabilă, deşi armata rusă îşi păstrează capacitatea de a încerca noi asalturi. Recentele lor eforturi de recunoaştere prin foc au fost nereuşite, ceea ce a dus la pierderi atât de echipamente, cât şi de personal”, a spus el.

Kovalenko a mai raportat că, deşi trupele nord-coreene sunt prezente în zonă, acestea nu s-au angajat în operaţiuni de asalt.

Rusia a desfășurat aproape 50.000 de trupe în Kursk

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, luni, 11 noiembrie, că Rusia a desfăşurat aproape 50.000 de trupe în Kursk, regiunea din sudul Rusiei unde Kievul a lansat, în vară, o contraofensivă surpriză, potrivit CNN.

Trupele ucrainene „continuă să ţină piept” celor „aproape 50.000 de inamici” în Kursk, a declarat Zelenski într-o postare pe Telegram, după ce a primit o informare de la generalul Oleksandr Sîrski, comandatul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, conform News.ro.

Kievul şi-a lansat incursiunea în regiunea rusă Kursk în august, luând prin surprindere nu doar Moscova, ci şi pe aliaţii săi. La acel moment, Kievul afirma că operaţiunea era necesară întrucât Rusia plănuia să lanseze un atac asupra Ucrainei din acea regiune.

Ucraina arăta că dorea să creeze o „zonă tampon” pentru a preveni viitoare atacuri peste graniţă. Ofensiva din Kursk, prima invazie terestră în Rusia de către o putere străină de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a prins Moscova total nepregătită.

Ucrainenii au avansat rapid adânc pe teritorul Rusiei şi de atunci au păstrat controlul asupra unor zone din acesta. Şi, deşi Rusia a recucerit unele aşezări, linia de control abia dacă s-a modificat în ultimele luni.

Un oficial al SUA a declarat, duminică, pentru CNN, că Rusia a masat o forţă masivă, de zeci de mii de soldaţi – inclusiv nou-sositele trupe nord-coreene – pentru a desfăşura un atac asupra poziţiilor ucrainene din Kursk.

Oficialul a afirmat că ofensiva era aşteptată să înceapă în zilele următoare.

Kremlinul nu a făcut declaraţii privind prezenţa trupelor nord-coreene pe teritoriul său.

La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, săptămâna trecută, Rusia a refuzat să răspundă întrebărilor SUA privind desfăşurarea de trupe nord-coreene.

Totodată, agenţia de presă de stat a Rusiei TASS a relatat, sâmbătă, că preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege prin care ratifică un tratat cu Coreea de Nord pentru apărare reciprocă, în timp ce presa nord-coreeană a relatat, luni, că Kim Jong Un a transpus, la rândul său, tratatul în lege.

Rusia şi Coreea de Nord şi-au intensificat legăturile de când Moscova şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina, în 2022. Coreea de Nord are una dintre cele mai mari armate din lume, cu 1,2 milioane de soldaţi, însă majoritatea trupelor nu au experienţă de luptă.

Săptămâna trecută, Zelenski a aformat că în regiune se aflau 11.000 de soldaţi nord-coreeni.

Separat, un comandant ucrainean a declarat, duminică, pentru CNN, că trupele nord-coreene participă direct la operaţiuni de luptă în Kursk, precum şi la operaţiuni defensive în regiunea învecinată Belgorod din Rusia şi în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

Joi, 7 noiembrie, preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că trupele nord-coreene desfăşurate în regiunea rusă Kursk au luptat cu forţele Kievului, adăugând că înfruntările s-au soldat cu morţi.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

„Păstrează două gloanţe: unul pentru inamic şi unul pentru a te împuşca”. Cum sunt spălați pe creier militarii nord-coreeni din Kursk

Partenerii noștri