Live

Sirienii suferă după cutremur, dar ajutoarele nu ajung la ei din cauza granițelor închise

Data actualizării: Data publicării:
Siria, afectată grav de cutremurul din Turcia, cere ajutor. Foto: Profimedia Images

Ajutorul umanitar în zonele rebele din Siria, afectate şi ele de cutremur, ajunge de obicei prin Turcia, datorită mecanismului transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. În prezent, a rămas un singur punct de frontieră deschis, din cele patru existente, dar care s-au închis de-a lungul anilor, unul câte unul. Ambasadorul sirian a părut să respingă luni ideea redeschiderii granițelor."Suntem pregătiţi să lucrăm cu cei care doresc să îi ajute pe sirieni din interiorul Siriei”, transmite AFP.

Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a dat asigurări luni că ajutorul pe care îl solicită după cutremurul devastator care i-a afectat ţara va merge la "toţi sirienii de pe întreg teritoriul", inclusiv la partea care nu se află sub controlul guvernului de la Damasc, informează AFP.

Bassam Sabbbagh s-a întâlnit luni la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a transmite cererea de asistenţă a guvernului său, care s-a angajat să "faciliteze toate (procedurile) necesare pentru ca organizaţiile internaţionale să ofere ajutor umanitar" ca răspuns la cutremurul care a lovit Siria şi Turcia.

"Asigurăm ONU că suntem gata să ajutăm şi să coordonăm livrarea de ajutor tuturor sirienilor de pe întreg teritoriul Siriei", a spus ambasadorul reporterilor, întrebat despre soarta populaţiei din zonele rebele.

"Asigurăm ONU că suntem gata să ajutăm şi să coordonăm livrarea de ajutor tuturor sirienilor de pe întreg teritoriul Siriei", a spus ambasadorul reporterilor, întrebat despre soarta populaţiei din zonele rebele.

Totuși, întrebat despre o posibilă deschidere de noi puncte de trecere pentru a face faţă consecinţelor cutremurului, ambasadorul sirian a părut să respingă luni această ideea."Suntem pregătiţi să lucrăm cu cei care doresc să îi ajute pe sirienii din interiorul Siriei. Accesul din Siria există, se pot coordona cu guvernul şi vom fi pregătiţi să facem acest lucru", a spus Bassam Sabbagh.

ONU a subliniat însă în mod repetat în ultimii ani că furnizarea de asistenţă peste linia frontului, care necesită aprobarea Damascului, nu este fezabilă la o scară proporţională cu nevoile populaţiei din nord-vestul Siriei.

"Sperăm în continuare să putem livra ajutor peste linia frontului", a declarat luni Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres. Dar "acest mecanism este puţin mai dificil" decât mecanismul transfrontalier, a adăugat el, asigurând că ONU va oferi cât mai mult ajutor posibil prin "orice mijloace" disponibile.

Editor : D.D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cutremur în România, vineri dimineață

SUA s-au opus, prin veto, adoptării unei rezoluții care cerea încetarea focului în Gaza, prezentată în Consiliul de Securitate al ONU

Atacurile Turciei în zonele controlate de kurzi din Siria au blocat accesul la apă și electricitate pentru un milion de oameni

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

Partenerii noștri