Live

Galerie Foto Silozurile din portul Beirut, grav avariate de explozia din 2020 soldată cu sute de morți și mii de răniți, se prăbușesc

Data publicării:
Un nor de fum s-a format după prăbuşirea a opt turnuri ale structurii avariate de suflul exploziei produse la 4 august 2020 şi care a devastat cartiere întregi ale capitalei libaneze, provocând peste 200 de morţi şi 6.500 de răniţi. Sursa foto: Profimedia Images

Toată secţiunea de nord a silozurilor de cereale avariate de explozia devastatoare produsă în portul Beirut în august 2020 s-a prăbuşit marţi, după ce fuseseră emise avertismente că structura era prea înclinată pentru a mai sta în picioare, transmit AFP şi Reuters.

Un nor de fum s-a format după prăbuşirea a opt turnuri ale structurii avariate de suflul exploziei produse la 4 august 2020 şi care a devastat cartiere întregi ale capitalei libaneze, provocând peste 200 de morţi şi 6.500 de răniţi.

Deflagraţia de acum doi ani a avut loc într-un antrepozit unde erau depozitate sute de tone de nitrat de amoniu, fără măsurile preventive necesare, şi a fost imputată de o mare parte a populaţiei corupţiei şi neglijenţei clasei conducătoare.

Turnurile care s-au prăbuşit marţi erau ultimele ale blocului nord al silozului.

Deocamdată, blocul sud este stabil, potrivit inginerului civil francez Emmanuel Durand, care a instalat senzori în interiorul silozurilor.

Alte turnuri s-au prăbuşit în zilele de 31 iulie şi 4 august în urma unui incendiu declarat la începutul lui iulie în partea cea mai avariată a silozurilor, şi cauzat, potrivit autorităţilor şi unor experţi, de fermentarea stocurilor de cereale rămase, conjugată cu temperaturile ridicate.

De atunci, mai multe turnuri au rămas în flăcări.

Incendiul a reînviat trauma trăită de apropiaţi ai victimelor exploziei din 4 august 2020.

Lovite în plin de suflul exploziei, silozurile din port, care au absorbit o parte din şoc, s-au prăbuşit atunci parţial.

Ministrul lucrărilor publice şi transportului, Ali Hamie, a declarat că 25.000 mp din portul Beirut vor fi dedicaţi construirii de noi silozuri, cu finanţare de la donatori internaţionali şi de la ministerul său.

În aprilie, autorităţile au ordonat demolarea silozurilor, însă decizia a fost suspendată în urma opoziţiei unor apropiaţi ai victimelor, care vor să facă din ele un loc al memoriei.

Ancheta privind cauzele dramei este suspendată de mai multe luni din cauza obstrucţiilor politice ale autorităţilor.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO David Popovici și-a cumpărat o mașină de trei ori mai scumpă decât cele primite de la Țiriac: ”Mi-am permis”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trei ani de la explozia din Beirut, cea mai puternică deflagrație accidentală din secolul 21, soldată cu 219 morți și 7000 de răniți

Explozie într-o tabără palestiniană din sudul Libanului. Mai mulți morți și răniți

Fostul premier libanez dă țara în judecată pentru că îl investighează pentru explozia mortală de anul trecut din Beirut

Un an de la explozia din Beirut, una dintre cele mai puternice deflagrații non-nucleare din istorie

Partenerii noștri