Live

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei cer Moscovei să-i înarmeze pentru a se lupta cu ucrainenii

Data publicării:
Soldat ucrainean în zona Donețk. Foto cu caracter ilustrativ:

Principalul reprezentant al separatiștilor pro-ruși din Ucraina, Denis Pușilin, a cerut, joi, Moscovei să furnizeze armament pentru ca grupările care controlează regiunea să poată face față forțelor Ucrainei, în condițiile în care situația conflictului ruso-ucrainean din perioada recentă pare că se deteriorează. 

„Trebuie să ne confruntăm cu Bayraktar”, a spus Denis Puşilin, şeful bastionului rebel Doneţk, referindu-se la dronele de fabricaţie turcă livrate anul trecut forţelor ucrainene în ciuda protestelor puternice din partea Rusiei.

El a menţionat, citat de agenţia de presă Ria Novosti, „puncte slabe” în armamentul separatiştilor, în timp ce mai multe ţări occidentale, dintre care Regatul Unit şi Statele Unite, au livrat arme şi muniţii în ultimele zile Kievului.

„Facem munca necesară pentru a identifica tipul de arme lipsă, dar mai ales ne preocupă armele de înaltă tehnologie, inclusiv Bayraktar”, a spus el, miercuri seară, la televiziunea rusă.

Partidul lui Putin, Rusia Unită, a cerut, miercuri, Kremlinului să livreze arme separatiştilor, care controlează părţi de teritoriu în estul Ucrainei şi luptă acolo cu forţele ucrainene din 2014.

Kievul şi aliaţii săi occidentali au acuzat de multă vreme Moscova că îi sprijină pe separatiştii proruşi militar şi financiar, ceea ce Kremlinul a negat întotdeauna. Declaraţiile partidului lui Putin marchează o schimbare în poziţia oficială afişată până acum.

Separatiştii şi autorităţile ruse acuză, în prezent, Kievul că pregăteşte o ofensivă în Est, în timp ce Ucraina şi Occidentul se tem de o invazie iminentă a ţării de către Rusia, care a desfășurat zeci de mii de militari la graniţă. Ambele părţi neagă că ar dori să declanşeze un conflict.

Deşi separatiştii au reuşit să pună în dificultate armata ucraineană în primii ani de război, aceasta din urmă este astăzi mai bine echipată şi pregătită, notează AFP, citat de Agerpres.

Utilizarea de către Ucraina a dronelor de luptă fabricate în Turcia, care şi-au dovedit eficacitatea în războiul din Nagorno-Karabah dintre Azerbaidjan şi Armenia în 2020, este o preocupare deosebită pentru forţele pro-ruse, la fel ca dispozitivele de rachete antitanc americane Javelin.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri