Live

Separatiștii din Lugansk vor să organizeze un referendum pentru alipirea la Rusia

Data publicării:
Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii. Foto: Profimedia Images

Teritoriul separatist Lugansk, a cărui independenţă a fost recunoscută de Moscova, ar putea organiza în curând un referendum asupra aderării la Rusia, a declarat duminică liderul acestui teritoriu, Leonid Pasecinik.

„Cred că într-un viitor apropiat, un referendum va avea loc pe teritoriul republicii (autoproclamate Lugansk), în cadrul căruia poporul îşi va exercita dreptul constituţional absolut şi îşi va exprima opinia cu privire la aderarea la Federaţia Rusă”, a declarat Pasecinik, citat de agenţiile de presă ruse. „Nu ştiu de ce, sunt sigur că aşa se va întâmpla”, a adăugat el, fără a oferi detalii cu privire la o posibilă dată a referendumului, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Republicile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova, sunt situate în bazinul minier rusofon Donbas din estul Ucrainei şi se sustrag din 2014 controlului Kievului.

Războiul în care autorităţile de la Kiev se confruntă cu separatiştii din Doneţk şi Lugansk s-a soldat până acum cu peste 14.000 de morţi.

Independenţa lor, proclamata în urma unor referendumuri, nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională.

Pe 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin le-a recunoscut independenţa şi a răspuns cererii lor de a stabili o „cooperare în materie de apărare”.

Aceasta a constituit preludiul pentru invazia rusă în Ucraina, declanşată pe 24 februarie, în scopul apărării acestor teritorii separatiste, potrivit Kremlinului.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spun social-democraţii germani despre o întâlnire între Scholz și Putin înainte de alegeri

Ucraina a atacat Rusia cu zeci de drone. Patru aeroporturi blocate, explozii la un port la Marea Baltică

Cabluri submarine și misiuni de sabotaj: Cum pune în pericol „flota fantomă” a Rusiei întreaga aprovizionare cu energie a Europei

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Partenerii noștri