Live

Șeful spionajului german, avertisment dur: Operațiunile secrete ale lui Putin, la un nivel fără precedent. Ar pregăti un război cu NATO

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Șefii serviciilor de informații din Germania au emis luni avertizări dure despre spionajul rus și pregătirile Rusiei pentru conflictul militar cu NATO, în cadrul unei audieri parlamentare, relatează Politico.

Disponibilitatea Moscovei de a utiliza măsuri hibride și ascunse a atins un „nivel nemaivăzut până acum”, a spus Bruno Kahl, șeful BND, serviciul de informații externe al Germaniei, avertizând totodată că „o confruntare militară directă cu NATO a devenit o opțiune pentru Moscova”.

Scopul Kremlinului este de a împărți Occidentul pentru a împiedica capacitatea Europei de a se apăra, în timp ce întărește armata rusă în pregătirea unui potențial atac, a spus Kahl parlamentarilor.

„Putin va continua să testeze liniile roșii ale Occidentului și să intensifice în continuare confruntarea”, a spus el. „Forțele armate ruse vor fi probabil în măsură, din punct de vedere al personalului și al materialului, să lanseze un atac împotriva NATO cel târziu până la sfârșitul acestui deceniu”.

Kahl a subliniat că Moscova - care poartă un război total împotriva Ucrainei vecine din februarie 2022 - cheltuiește mult mai mult pe armata sa decât o fac țările europene pe a lor, și își întărește semnificativ forțele convenționale.

„Accentul acestei consolidări este, desigur, în direcția strategică vest, de-a lungul flancului estic al NATO”, a spus Kahl.

Scopul final al președintelui rus Vladimir Putin, a spus el, este de a „scoate SUA din Europa” și pentru a restabili granițele NATO de la sfârșitul anilor 1990, conform lui Kahl, creând astfel o „sferă de influență a Rusiei” și stabilirea unei „noi ordini mondiale”.

Thomas Haldewang, șeful Biroului Federal pentru Protecția Constituției – agenția internă de informații a Germaniei – a declarat că serviciul pe care îl conduce observă un „comportament agresiv al serviciilor de informații ruse”, și că spionajul și sabotajul actorilor ruși în Germania au crescut „atât cantitativ cât și calitativ”, Rusia fiind chiar dispusă să „pună vieți umane în pericol”.

La începutul acestui an, CNN a informat că Statele Unite și serviciile germane de informații au dejucat un complot rusesc de asasinare a directorului general al producătorului de arme Rheinmetall, care produce tehnică pe care autoritățile de la Berlin o trimit în Ucraina.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

David Popovici nu mai vrea să conducă niciuna dintre mașinile primite de la Ion Țiriac! ”Acum am ocazia să spun”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cercetătorul francez Laurent Vinatier a fost condamnat în Rusia la trei ani de închisoare. Ce acuzații i-au fost aduse

„Flota fantomă” a lui Putin crește în ciuda sancțiunilor occidentale. Navele transportă 70% din petrolul rusesc pe mare

Jared Leto a provocat furie în Ucraina. Artistul american a spus că speră să cânte din nou în Rusia după ce „se rezolvă problemele”

UE impune sancțiuni împotriva oamenilor oligarhului pro-rus Ilan Șor. Printre cei vizați este și bașcana Găgăuziei

Partenerii noștri