Șeful serviciilor de informații militare franceze, demis pentru că nu a prezis invazia Rusiei în Ucraina
Șeful serviciilor de informații militare franceze, generalul Eric Vidaud, va fi demis după ce nu a reușit să prezică invazia Rusiei în Ucraina, informează BBC.
La șapte luni după ce a preluat acestă funcție, un raport arată că Vidaud a fost acuzat de „informații inadecvate” și „lipsa de stăpânire a subiectelor”.
SUA au apreciat corect că Rusia plănuia o invazie pe scară largă, în timp ce Franța a concluzionat că este puțin probabil.
Generalul Vidaud ar fi fost acuzat de lipsa unei analize corecte, a spus o sursă, citată de AFP.
Totuși, sursa militară a declarat agenției de presă AFP că sarcina lui era să furnizeze „informații militare privind operațiuni, nu acte premeditate”. Întrucât Vidaud a concluzionat că Rusia are mijloacele de a invada Ucraina, sursa a spus că „ceea ce s-a întâmplat îi dă dreptate”.
La începutul lunii martie, șeful forțelor armate franceze, generalul Thierry Burkhard, a recunoscut că informațiile franceze nu au fost la nivelul briefing-urilor din SUA sau Marea Britanie. „Americanii au spus că rușii vor ataca, au avut dreptate”, a declarat el pentru ziarul Le Monde.
„Serviciile noastre au crezut în schimb că costul cuceririi Ucrainei ar fi fost mult prea mare, iar rușii ar fi avut alte opțiuni” pentru a înlocui guvernul ucraineanului al lui Volodimir Zelenski, a adăugat el.
Interpretarea greșită de către Franța a informațiilor despre intențiile lui Putin a fost cu atât mai jenantă cu cât președintele Emmanuel Macron a vorbit regulat cu președintele Rusiei în zilele premergătoare invaziei din 24 februarie.
Profesorul Alexandre Papaemmanuel, specialist în informații, a declarat pentru AFP că este prea ușor să dai vina pe informațiile militare pentru eșec, care ar aparține de fapt întregii comunități de informații din Franța.
Dar generalul Vidaud, fostul comandant al forțelor speciale din Franța, pare să fi fost exclus și din alte motive.
La câteva săptămâni după ce a preluat conducerea informațiilor militare, serviciul său a fost criticat atunci când Australia a renunțat la un contract de miliarde de dolari cu Franța în favoarea unui pact de securitate cu SUA și Marea Britanie. Pactul Aukus a provocat o dispută diplomatică.
Editor : Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News