Șeful Mossad: Iranul încearcă să extindă vânzările de arme către Rusia
Iranul încearcă să „aprofundeze şi să extindă” livrările sale de arme de vârf către Rusia, aflată în prezent în război în Ucraina, a afirmat joi seară David Barnea, şeful Mossadului, serviciul de informaţii externe israelian, notează AFP, preluată de Agerpres.
La sfârşitul lui octombrie, preşedintele israelian, Isaac Herzog, a făcut cunoscut că a împărtăşit informaţii cu Statele Unite care arată, potrivit serviciului de informaţii israelian, utilizarea dronelor iraniene în războiul din Ucraina.
Într-un discurs ţinut joi seară la preşedinţia israeliană cu ocazia unei ceremonii legate de Hanuka, sărbătoarea evreiască a Luminilor, şeful Mossadului, David Barnea a afirmat, citat de presa locală, că Iranul are intenţia de a livra mai multe echipamente de vârf către Rusia, fără a detalia tipul de armament.
„Avertizăm împotriva viitoarelor intenţii ale Iranului, pe care această ţară încearcă să le păstreze secrete, şi anume de a aprofunda şi extinde livrările sale de arme perfecţionate către Rusia”, a declarat Barnea.
„Îndreptasem deja atenţia asupra livrărilor de arme către Rusia, în pofida minciunilor Iranului (...) care ne sunt familiare”, a adăugat Barnea, afirmând că serviciile sale, acuzate de Teheran că au sabotat unele dintre sit-urile sale nucleare şi de uciderea unor oameni de ştiinţă, cunosc „aprofundat” Iranul.
Între cele două ţări se duce de ani de zile un război în umbră. Israelul acuză Iranul, care neagă, că vrea să se doteze cu bomba atomică şi spune că încearcă prin toate mijloacele să-l împiedice să facă acest lucru. Israelul vrea să contracareze influenţa Iranului în Orientul Mijlociu.
Luni, colonelul Davud Jafari, membru al forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a fost ucis în Siria, lângă Damasc, de o bombă atribuită Israelului de către Teheran. Departamentul aerospaţial al Gardienilor este specializat în fabricarea de drone, rachete, rachete balistice şi sateliţi.
După invazia rusă a Ucrainei în februarie, Israelul a adoptat iniţial o atitudine precaută faţă de Moscova. Israelul a subliniat legăturile speciale dintre cele două ţări, statul evreu având peste un milion de cetăţeni din fosta Uniune Sovietică, iar Rusia dispunând de trupe în Siria, ţară învecinată cu Israelul.
Yair Lapid, premier în exerciţiu, a condamnat ulterior „o încălcare gravă a ordinii internaţionale”. Joi, preşedintele rus, Vladimir Putin, a vorbit la telefon cu viitorul şef al guvernului israelian, Benjamin Netanyahu, în special despre problema Ucrainei, au declarat autorităţile israeliene.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News