Live

Șeful armatei SUA: În mod clar, China își construiește capacitatea de a ataca Taiwanul. Când crede gen. Milley că se va întâmpla asta

Data publicării:
Mark Milley, șeful statului major general al SUA. Foto: Profimedia Images

China își construiește în mod clar capacitatea de a ataca Taiwanul la un moment dat, dar decizia atacului va fi una politică, afirmă șeful statului major al armatei SUA, generalul Mark Milley. El a spus într-un interviu pentru BBC că un atac al Chinei asupra Taiwanului nu este iminent, dar Statele Unite „privesc foarte atent” situația.

Întrebat de BBC dacă crede că China va ataca Taiwanul, gen. Mark Milley a răspuns: „Poate, dacă, probabil - acestea sunt cuvintele-cheie aici. În termeni de capacitate, eu cred că în mod clar China își construiește această capacitate (de a ataca Taiwanul - n.r.). Președintele Xi (Jinping) a declarat public acest lucru, l-a menționat în discursuri, că a cerut armatei chineze să dezvolte capacitatea de a ataca Taiwanul la un moment dat. Dacă o va face sau nu, este o decizie politică, o decizie tactică, bazată pe modul în care vede China raportul riscuri - beneficii la momentul respectiv”.

Șeful armatei americane a ținut să precizeze că în acest moment nu există riscul unui astfel de atac.

„Nu există indicii sau avertismente privind ceva iminent la momentul actual. Dar privim foarte, foarte atent”, a mai adăugat el.

Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar îi vând arme în virtutea unei legi care stipulează că SUA trebuie să-i furnizeze acestei insule mijloace de a se apăra. 

În același timp, SUA păstrează legături oficiale cu China și recunoaște poziția Chinei că există un singur guvern chinez.

Pe de altă parte, China susține că Taiwanul este o provincie desprinsă care trebuie să se reunifice cu China continentală, chiar și cu forța, dacă este nevoie.

China acuză SUA că sprijină independența Taiwanului și a amenințat că va „zdrobi hotărât” orice astfel de încercare.

De asemenea, recent s-a remarcat o escaladare între China și SUA - cel mai puternic aliat al Taiwanului.

China a trimis zeci de avioane în zona de apărare a Taiwanului, în vreme ce Statele Unite au trimis nave în apele Taiwanului.

Președintele American Joe Biden a declarat în luna mai că China „flirtează cu pericolul” trimițând avioane în apropierea Taiwanului și a promis că va apăra militar insula, dacă va fi atacată.

Beijingul a răspuns acuzând SUA că „își încalcă promisiunea privind Taieanul” și că „interferează” cu afacerile Chinei, adăugând că țara „nu va ezita să lupte” pentru a împiedica Taiwanul să-și declare independența în mod formal.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Deputații taiwanezi au făcut din nou scandal în Parlament. Au construit baricade și s-au stropit cu apă

Partenerii noștri