Live

Secretul teribil al războiului lui Putin care a ajuns să fie imposibil de ascuns (The Daily Beast)

Data actualizării: Data publicării:
Armata rusă a desfășurat regimente de elită de parașutiști la Bahmut. Foto: Facebook / Ministerul Apărării din Ucraina

La începutul războiului, un sentiment puternic de patriotism a cuprins Ucraina, zeci de mii de bărbați și femei oferindu-se voluntari pentru a participa la apărarea țării, scrie The Daily Beast. Granițele cu Polonia și Moldova nu erau doar pline de refugiați care fugeau din calea războiului, dar și de ucraineni care reveneau în țară ca să li se alăture camarazilor lor. Acum, este o cu totul altă poveste.

Când soțul Iuliei, un soldat ucrainean care luptă pe linia frontului pentru a respinge invazia rusă, i-a spus că 25 de bărbați din unitatea din care face parte au murit într-o singură zi de război, femeia s-a înfuriat.

Iulia, care trăiește la Kiev și a vorbit pentru The Daily Beast folosind un pseudonim, a spus că în aceeași zi în care soțul ei i-a povestit despre cele întâplate pe front a văzut poze postate online de unul dintre colegii ei în care acesta servea băuturi la Berlin.

Cei doi au lucrat pentru o companie străină de IT; când războiul a început, colegul ei a fugit din țară ilegal.

„În fosta mea echipă erau opt bărbați. Cinci dintre ei au fugit din țară ilegal”, a spus Iulia, care l-a descris pe colegul ei drept un „idiot arogant”.

„Iadul pe Pământ”

Războiul de uzură care continuă după mai bine de un an de la declanșarea invaziei a fost descris ca fiind „iadul pe Pământ” de cel puțin patru soldați ucraineni care au oferit interviuri pentru The Daily Beast anul acesta.

Numărul voluntarilor ucraineni a scăzut drastic în ultimul timp, ceea ce obligă armata să se bazeze din greu pe noii recruți. Cei care sunt vizați de mobilizare, un proces opac și aparent aleatoriu, sunt de cele mai multe ori lipsiți de experiență.

Comandanți ucraineni se plâng că tot mai mulți soldați din unitățile pe care le conduc sunt lipsiți de experiență de luptă. Foto: Profimedia Images

Într-un interviu pentru The Washington Post realizat la începutul primăverii, un locotenent-colonel ucrainean se plângea că unitatea pe care o conducea era compusă „în întregime din trupe fără experiență”, iar unii soldați nu voiau să tragă cu arma pentru că le era „frică de sunetul împușcăturii”.

Noii recruți au fost chemați la arme pentru a se alătura mult așteptatei contraofensive a armatei ucrainene în estul și sudul țării. În ultimele luni, Ucraina a creat zeci de brigade de atac noi - în jur de 40.000 de trupe noi - pregătite să îi pună pe fugă pe invadatorii ruși.

„Unde suntem noi acum... linia frontului nu este foarte departe”, a spus un ofițer din Regimentul 3 Tancuri al armatei ucrainene. „Inamicul nu este departe. Și ne poate ataca... la distanța la care suntem acum, ne pot ataca cu drone sau rachete”.

Recruții recent mobilizați se remarcă prin faptul că sunt ori prea tineri, ori prea bătrâni, după cum a evidențiat și ofițerul ucrainean.

Față în față cu tancurile rusești. „M-am aruncat la pământ și m-am prefăcut că sunt mort”

Nucleul ofițerilor este format din veterani cu experiență; mulți dintre ei au luat parte la lupte încă din 2014. Printre ei se numără și Iuri Kuliș, comandantul adjunct de companie din Brigada 3 Tancuri, care a fost implicat în eliberarea teritoriului pe care se aflau în acel moment în contraofensiva din Harkov lansată anul trecut.

Kuliș și-a amintit de luptele care s-au dat pentru acele pământuri și de isprăvile foștilor săi camarazi. A fost norocos să scape cu viață din acele lupte sângeroase.

„Conduceam pe un drum și am întors spre o fâșie de pădure, iar la 600 de metri de noi erau patru tancuri rusești”, a povestit Kuliș, amintindu-și de unul dintre cele mai traumatizante incidente prin care a trecut anul precedent. „Erau modele noi, poate T-90-uri... imediat văd cum toate tancurile ne iau la țintă.”

Prima lovitură a distrus turela tancului cu care se deplasau ucrainenii - șoferul s-a ales cu leziuni cerebrale. Kuliș a ieșit din tanc și a luat-o la fugă în timp ce rușii lansau obuze și trăgeau cu mitraliera înspre ucraineni.

„Am realizat că nu am cum să fug de ei... m-am aruncat la pământ și m-am prefăcut că sunt mort”, a spus Kuliș. În scurt timp, a fost salvat de un soldat ucrainean înarmat cu arme antitanc care a reușit să distrugă tancul rus aflat în vârful grupului.

Ucraina întâmpină o rezistență acerbă din partea rușilor în sudul și estul țării, în timp ce trupele ucrainene continuă să elibereze și mai multe teritorii ocupate de armata rusă. Foto: Profimedia Images

Loșa, unul dintre membrii echipajului care opera tancul ucrainean, a fost rănit și s-a retras din activitate, fiind înlocuit de un recrut nou de 62 de ani care abia ce fusese mobilizat.

Multe dintre brigăzile cu cea mai mare experiență de luptă au suferit pierderi foarte mari în luptele brutale din Harkov, Herson și, mai nou, Bahmut. Civilii sunt conștienți că aceste pierderi fac ca șansele lor să fie recrutați să crească.

„Nu pot să merg la Herson zilele astea... pentru bărbații ucraineni, există șanse să primească o înștiințare de mobilizare la intrarea în oraș la Odesa și Nikolaev”, a spus un traducător din Ucraina pentru The Daily Beast, după ce i s-a propus să se alăture unei echipe de jurnaliști care voiau să facă un reportaj la Herson. „Nu vreau să risc, scuze”.

Mobilizați drept pedeapsă pentru că s-au bătut în baruri

Unii ucraineni s-au plâns că au fost mobilizați drept pedeapsă pentru că s-au bătut în baruri sau când au fost prinși afară după ora la care nimeni nu mai are voie să iasă din casă și pentru alte infracțiuni minore.

Ucraina nu își mai permite să le ofere luptătorilor săi perioada completă de recuperare după ce au servit pe linia frontului, unii dintre ei, fiind activi încă de la începutul invaziei. Aceștia au raportat faptul că au avut doar o săptămână și jumătate de zile libere în toată această perioadă.

Mai mult, armata a fost nevoită să cheme din nou pe front soldați care au fost demobilizați din cauza rănilor fizice sau a traumelor psihologice suferite.

Din cauza lipsei de soldați cu experiență, armata ucraineană a fost nevoită să cheme din nou pe front soldați demobilizați din cauza rănilor fizice și a traumelor psihologice suferite. Foto: Profimedia Images

Toată lumea din Kiev și din vestul Ucrainei are măcar o rudă, un partener sau un prieten apropiat care luptă pe linia frontului. Este unul dintre motivele pentru care nu se plâng foarte mult când orașele lor sunt atacate cu drone și rachete de Rusia - ei știu că riscurile la care sunt expuși ei sunt mult mai mici decât cele pe care le înfruntă zilnic concetățenii lor care luptă în sudul și estul țării.

Miza foarte mare a contraofensivei mult așteptate pare să fi forțat guvernul ucrainean să îi împingă pe mulți dintre cetățenii săi până la limită.

Iulia nu este îngrijorată doar de lipsa persoanelor capabile să lupte pentru Ucraina. În joc sunt și valorile și principiile ucrainene.

„Spunem că ne luptăm pentru democrație și valori europene... urăsc să văd așa o corupție în Ucraina din nou și cum oamenii comit o infracțiune cu așa o ușurință știind că nu vor fi pedepsiți”, a spus ea.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Germania deportează în Federația Rusă tot mai mulți ruși fugiți în Vest ca să scape de mobilizarea în armata lui Putin

Ciolacu cere demisia șefului Comisiei pentru controlul SRI: „De unde ştie că Simion e spion rus? A atras serviciul în campanie”

Trump va numi „în curând” un emisar ucrainean pentru pace, pentru a negocia sfârșitul războiului

Polonia și-a desfășurat cele mai moderne tancuri K2 Black Panther în apropierea graniței cu Rusia

Partenerii noștri