Live

Video Secretul întunecat al Islandei. Cum a ajuns țara în mijlocul unui scandal uriaș din cauza fermelor de sânge

Data actualizării: Data publicării:
Islanda este una dintre cele trei țări din lume care permite funcționarea fermelor de sânge. Sute de cai sunt supuși unor tehnici violente, pentru a li se extrage sânge preluat apoi de industria farmaceutică.. FOTO: eurogroupforanimals.org

O țară frumoasă, căutată de turiști și lăudată de ecologiști, este în mijlocul unui scandal internațional privind torturarea animalelor. Islanda este una dintre cele trei țări din lume care permite funcționarea fermelor de sânge. Sute de cai sunt supuși unor tehnici violente, pentru a li se extrage sânge preluat apoi de industria farmaceutică.

Una dintre utilizări este un medicament care crește fertilitatea la porci.

O organizație pentru protecția animalelor a obținut imagini cu torturile la care sunt supuși caii și a forțat autoritățile islandeze să declanșeze o anchetă. 

VIDEO Atenție! Imagini cu puternic impact emoțional

"Boxa pentru extragerea sângelui este nepotrivită. Iapa se lovește cu capul de mai multe ori. Capul ei nu este fixat într-o poziție naturală. Punctul de incizie pentru canulă nu este anesteziat. Iapa se retrage. Canula este introdusă, are un diametru de jumătate de centimetru. Canula este îndepărtată după 3 până la cinci minute. Uneori de către veterinar, alteori de către angajații fermei. Punctul de extragere a sângelui nu mai este verificat de către veterinar", sunt constatările șocante făcute de Animal Walfare Foundation.

Sunt momente departe de imaginea obișnuită pentru o țară care se mândrește cu grija pentru natură și animale, și de cea promovată de firma care administrează odioasele ferme de sânge, peste 40 în toată Islanda. Din materialele de promovare ai impresia că animalele sunt în centre de relaxare.

În realitate vorbim de lagăre amplasate departe de drumurile principale, greu accesibile și greu de verificat.

Echipa de filmare care a descoperit întunecatul secret a fost agresată de unul dintre cei mai importanți proprietari din Islanda, implicat în sinistra afacere a fermelor de sânge.

"Un angajat cheamă un câine care să mâne mânjii și masculii, lucru interzis de lege. Agitația face ca o iapă să intre în panică în boxa de recoltare. Reușește să scoată canula, însă veterinarul o pune la loc, deși ar fi trebuit să oprească folosirea câinilor.

Ororile continuă, cu complicitatea evidentă a medicului veterinar. Cu siguranță acest nivel de traumatizări repetate este ușor de recunoscut pentru că vedem cât de puternică este reacția. Iapa nu se mișcă, încearcă să evadeze prin spate și refuză să intre în boxa de recoltare. În loc e manevrarea calmă a animalelor, vedem strigăte, râsete și cai speriați, tratați dur. O altă iapă nu vrea să intre în boxa de recoltare, în ciuda loviturilor și a strigătelor. Este speriată, dar preferă durerea decât să fie legată și supusă recoltării.

Aceeași situație la ferma de sânge 38. Cai loviți. În imagini poate fi văzută o femeie cum mână violent animale în boxa de recoltare. Lovește picioarele din spate, zone extrem de sensibili, cu mulți receptori de durere. Vedem un cal lovit repetat, în cap și pe grumaz. Este cruzime față de cal și este ferm interzis.

Este faptă penală, pedepsită prin lege cu o amendă uriașă, până la doi ani de închisoare, pierderea licenței care permite deținerea de animale. Veterinarul firmei ar fi trebuit să intervină și să reclame autorităților încălcarea legii. În schimb, el stă exact acolo, nu intervine, ceea ce înseamnă că el însuși încalcă legea", povestesc reprezentanții fundației într-un clip video.

De ce fac acești oameni astfel de lucruri? Pentru bani. Iepele gestante sunt strânse pentru recoltare la sfârșitul verii: cinci litri de sânge pe săptămână de la fiecare animal, uneori 10 săptămâni la rând, aproximativ 40 de litri de sânge de la o singură femelă. Profit - 430 de euro de femelă.


Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primul urs polar observat în Islanda din 2016 a fost ucis de poliţiști

O peşteră de gheaţă din Islanda s-a prăbușit: două persoane sunt date dispărute şi alte două au fost rănite

Criză de castraveți în Islanda. Un video viral pe TikTok a lăsat fără castraveți magazinele din țară

Caii sunt mult mai inteligenți decât se credea anterior (Studiu)

Partenerii noștri