Live

Secretarul general al NATO spune că Alianța nu are planuri să trimită trupe de luptă în Ucraina dacă Rusia invadează

Data publicării:
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Foto: nato.int

NATO nu intenționează să trimită trupe de luptă în Ucraina în eventualitatea unei invazii a Rusiei, a reiterat, duminică, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat BBC și citat de Reuters.

Întrebat dacă exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina dacă Rusia va invada această ţară, Stoltenberg a răspuns: „Nu avem intenţia de a desfăşura trupe de luptă în Ucraina... ne concentrăm pe furnizarea de sprijin”.

„Există o diferenţă între a fi membru NATO şi a fi un partener puternic şi foarte apreciat ca Ucraina. Nu există nicio îndoială în această privinţă”, a adăugat Stoltenberg.

Tot pentru BBC, şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a spus că este improbabil ca soldaţii britanici să fie trimişi să lupte alături de trupele ucrainene în eventualitatea unei invazii ruse.

Truss a mai spus că este „foarte probabil” ca Rusia să intenţioneze să invadeze Ucraina. Întrebată dacă există vreun scenariu în care trupele britanice ar putea fi trimise să lupte în Ucraina, Truss a spus: „Este foarte improbabil”. Pe de altă parte, ea spune că „trebuie să ne asigurăm că forţele ucrainene au tot sprijinul pe care li-l putem acorda”.

Americanii cred că Putin ar putea începe invazia Ucrainei în februarie

Președintele Joe Biden a avertizat, vineri, că există „o posibilitate reală” ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie, după o conversație telefonică cu Volodimir Zelenski.

Unii experți militari sugerează că Rusia așteaptă înghețarea solului în Ucraina pentru a putea transporta echipament mai greu în zonă.

Deși neagă că are intenția de a invada, Rusia a cerut, luna trecută, garanții de securitate extinse din partea NATO, inclusiv blocarea aderării Ucrainei și retragerea Alianței Nord-Atlantice la pozițiile sale din 1997. Solicitările au fost calificate de SUA, NATO și alte țări occidentale drept „inacceptabile”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, joi, că răspunsul SUA „nu lasă loc de optimism”, însă a adăugat că „există mereu șansa continuării dialogului, dacă este și în interesele noastre și ale americanilor”.

În ciuda insistențelor lui Putin că nu intenționează să atace, Rusia a desfășurat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei, în condițiile în care rușii deja au anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Citește și: Dacă Rusia invadează Ucraina. Cât de plauzibil e scenariul în care Vladimir Putin ar merge „all-in” pentru a atinge gurile Dunării

Anterior, NATO a anunțat suplimentarea trupelor și capacităților sale militare pe flancul estic, într-o încercare de a se consolida în fața unui posibil atac rusesc împotriva Ucrainei.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Partenerii noștri