Live

Se pregătește China să intre oficial în Siria? Ministrul rus al Apărării: „Timpul schimbă totul”

Data actualizării: Data publicării:

Rusia și China vor să își întărească relațiile militare, ca parte a unui plan de a reduce rolul Stateor Unite în complicatele dosare de politică externă din Orientul Mijlociu. Iar problema siriană se profilează drept cel mai avantajos context geopolitic în care cele două puteri își pot parafa intențiile.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a întâlnit marți cu șeful Forțelor Aeriene din China, Xu Qiliang, și cu alți înalți oficiali militari chinezi, în cadrul summitului Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).

Din OCS fac parte Rusia, China și patru foste republici din Asia Centrală – Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kârgâzstan.

„Timpul schimbă totul”, a declarat la întâlnire oficialul de la Moscova, adăugând: „Dar, din fericire, nu schimbă relațiile dintre statele noastre și relațiile de prietenie dintre șefii statelor noastre”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării din Rusia.

După un lung șir de elogii aduse liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, și președintelui chinez Xi Jinping, Serghei Șoigu a anunțat întărirea „relațiilor de încredere în sfera apărării” dintre Rusia și China. În politicile globale actuale, „țările noastre se află în poziții similare”, a subliniat ministrul rus al Apărării.

Apoi, Serghei Șoigu a lăudat poziția Chinei în războiul din Siria.

Poziția Chinei? În interesul constant al Rusiei, prin votul cot la cot în Consiliul de Securitate al ONU, unde cele două țări au drept de veto, pe diverse proiect de rezoluție care ținteau regimul lui Bashar al-Assad.

De asemenea, Beijingul investește în reconstrucția Siriei devastate de război, în conturile Damascului, alături de Rusia și celălalt partener al lui Assad, Iranul.

„Vreau să mulțumesc Chinei pentru suportul constant furnizat la ședințele Consiliului de Securitate dedicate atacului cu rachete asupra Siriei, condamnând comportamentul iresponsabil al unor țări occidentale care, sub un pretext fals, au atacat un stat suveran”, a mai declarat oficialul rus.

„China este interesată să aprofundeze relațiile reciproce de sprijin cu Rusia, să sporească cooperarea globală și să consolideze relațiile bilaterale, în special cele militare”, a afirmat la rândul său comandantul Xu Qiliang.

După ce Xi Jinping a fost reales în funcția de președinte al Chinei, unul principalele obiective anunțate a fost crearea, până în 2050, a unei armate de talie mondială.

O asemenea armată ar trebui să fie capabilă de proiecții hegemonice de putere, după cum explica într-o analiză Oriana Skylar Mastro, expertă din cadrul American Enterprise Institute.

Cum se obține o detentă militară cu impact global, cum se poate ieși din stadiul de pivot regional?

„O armată cu relevanță globală include angajamente militare extinse, exerciții sau vânzări de arme către țări situate dincolo de regiunea imediată, acoperire globală nerestricționată, precum și un ritm constant al operațiunilor militare la nivel global”, scria Mastro în analiza ei.

Anul trecut, mai multe surse din Orientul Mijlociu vorbeau despre faptul că Beijingul plănuia să trimită pe frontul sirian unitățile militare de elită numite Tigrii Nopții și Tigrii din Siberia, ca să lupte de partea lui Bashar al-Assad, având ca misiune eradicarea luptătorilor uiguri care ofereau ajutor rebelilor. Informațiile nu au fost însă confirmate, dar nici infirmate.

Să însemne declarațiile recente ale Ministerului Apărării din Rusia preludiul unui acces prin „ușa din față” a Chinei în războiul din Siria? Să fie Siria teatrul vital de operațiuni de care Beijingul are nevoie pentru a construi o rută spre primplanul actorilor globali?

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Povestea tragică a lui Mazen al-Hamada, omul care a arătat lumii durerea Siriei: a scăpat din infern, dar a fost nevoit să se întoarcă

Retrospectivă 2024: Războaie, răsturnarea de la putere a unor lideri autoritari, căderi de guverne, alegeri anulate, dezastre naturale

Kremlinul neagă informațiile potrivit cărora soția lui Assad ar fi cerut divorțul. De ce Asma nu se poate întoarce la Londra

Partenerii noștri