Live

Scuze oficiale pentru „erori” în gestionarea inundațiilor catastrofale din Spania. „Mincinoși, asasini, demisia!”, strigă victimele

Data publicării:
Valencia, Spania. Foto: Profimedia Images

Preşedintele regiunii spaniole Valencia (sud-est), Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat 'erori' în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat 'scuzele' sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP, preluată de Agerpres. Cotidianul spaniol El Pais analizează discursul și trage concluzii: „Se fofilează”.

„Nu voi nega (că au existat) erori”, a declarat Mazon, membru al Partidului Popular (PP, dreapta), într-un discurs în Parlamentul regional, menit să explice reacţia sa, foarte criticată, la această criză fără precedent, al cărei bilanţ încă provizoriu era vineri de 224 de morţi. Nouă dintre cei decedați sunt cetățeni români.

Majoritatea victimelor - 216 persoane - au fost înregistrate în regiunea Valencia, dar au mai existat şapte victime în regiunea vecină Castilla - La Mancha şi una în Andaluzia. Mazon a confirmat că 16 persoane sunt în continuare date dispărute în regiunea Valencia.

„Nu voi eluda nicio responsabilitate”, a continuat Mazon într-o tăcere totală, în timp ce mai multe zeci de persoane erau adunate afară pentru a-i asculta discursul.

Au trimis târziu alerta

Acestea au strigat „mincinos” şi „asasin” la adresa lui Mazon, a cărui atitudine în ziua inundaţiilor, 29 octombrie, în special întârzierea trimiterii unei alerte de către serviciile sale către locuitori pentru a-i avertiza despre pericolul extrem al ploilor torenţiale ce cădeau de la primele ore ale dimineţii, a fost foarte criticată.

„Acest guvern nu ne reprezintă”, au mai strigat manifestanţii, care au cerut din nou demisia sa.

La 3 noiembrie, Mazon a fost atacat de o mulţime furioasă în localitatea Paiporta, în apropiere de Valencia, în cursul unei vizite a regelui Felipe VI şi a reginei Letizia.

La fel ca prim-ministrul socialist Pedro Sanchez, el a fost nevoit să părăsească în grabă cortegiul pentru a scăpa de manifestanţi, care îi insultaseră copios.

Acum cinci zile, la Valencia, demonstranți furioși s-au bătut cu poliția la sfârșitul unei manifestații uriașe, la care au participat 130 de mii de persoane care au condamnat modul defectuos în care autoritățile au gestionat urmările inundațiilor devastatoare.

Oamenii au cerut - în primul rând - demisia președintelui regiunii Valencia, Carlos Mazon, scandând „noi suntem pătați cu noroi, voi sunteți pătați cu sânge.”

Mazon urma iniţial să vină în faţa Parlamentului regional joi, dar apariţia sa a fost amânată din cauza noii alerte roşii de ploi puternice care a fost emisă miercuri seara de agenţia meteorologică Aemet.

Cele mai grave inundații pe care Spania le-a suferit din 1962

Mazon şi-a început discursul amintind că a fost vorba „de cele mai grave inundaţii pe care Spania l-a suferit începând din 1962”.

„Toată lumea înţelege că amploarea tragediei şi consecinţele sale fac astfel încât va exista un înainte şi un după în vieţile noastre şi că nimic nu va mai fi ca înainte”, a declarat el.

Mazon a mai spus că grupul parlamentar al PP, partid în opoziţie faţă de guvernul central al lui Sanchez, a cerut crearea unei comisii de anchetă de către guvernul regional.

El Pais nu crede-n vorbe

În analiza discursului, cotidianul spaniol El Pais taie în carne vie, desfințând argumentele lui Mazon: „Președintele Generalitat Valenciana, Carlos Mazon, s-a fofilat între caracterul excepțional al fenomenelor meteo și răspunsul învechit al sistemului, în încercarea de a se sustrage responsabilității sale de a gestiona dezastrul în virtutea jurisdicției sale asupra serviciilor de urgență și a guvernului comunității. Mazon a adoptat profilul unui narator al tragediei, ca și cum ar fi fost un simplu observator”.

Președintele Generalitat a anunțat, de asemenea, crearea unui departament pentru reconstrucția economică și socială a Valenciei și a unui minister regional pentru situații de urgență și interior, în ciuda reducerii drastice a bugetului pentru situații de urgență.

„În intervenția sa în fața Parlamentului valencian, președintele Generalitat a recunoscut, de mai multe ori, greșelile, intenția sa de a fi autocritic și de a-și „arăta fața”. Dar, în majoritatea cazurilor, a fost vorba despre acțiunile altor persoane. Nimic despre propriul rol și propria responsabilitate. Cel puțin, nu în vreun mod anume”, a mai scris El Pais. 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Premiul cel mare la Loteria de Crăciun din Spania a fost câștigat. Ce sumă a fost pusă la bătaie și cine sunt norocoșii

Acord pentru reducerea programului de muncă în Spania. Câte ore pe săptămână ar putea lucra spaniolii 

O mașină Google Maps a surprins un detaliu esențial în cazul unei persoane dispărute din Spania

Imagini apocaliptice. Cel mai puternic ciclon din 1934 a lovit teritoriul francez Mayotte. Numărul morților, necunoscut

Partenerii noștri