Scurgeri de gaz misterioase din Nord Stream în Marea Baltică. Kremlinul acuză un „sabotaj”, Kievul acuză Moscova de „atac terorist”
Kremlinul susține că nu exclude posibilitatea unui „sabotaj” la Nord Stream 1 și 2, după ce cele două gazoducte au suferit avarii „fără precedent” și au început să „scape” gaze în Marea Baltică, relatează Reuters. Kievul acuză Moscova de „atac terorist”.
ACTUALIZARE 19:04 Scurgerile inexplicabile descoperite la gazoductele Nord Stream în Marea Baltică sunt rezultatul „unui atac terorist planificat” de Moscova „împotriva Uniunii Europene”, consideră Kievul, potrivit France Presse.
„Scurgerea de gaz pe scară largă de la Nord Stream 1 nu este nimic altceva decât un atac terorist planificat de Rusia şi un act de agresiune împotriva Uniunii Europene”, a scris marţi pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.
ACTUALIZARE 15:54 Europenii au anunțat, marți, că investighează avariile recente la Nord Stream și scurgerile inexplicabile de gaze în mare. Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că scurgerile au fost cauzate de un sabotaj, sugerând că rușii și-au sabotat gazoductul pentru a crea o nouă criză. Și prim-ministra daneză a sugerat un posibil sabotaj.
Totuși, nu este încă clar ce s-a întâmplat la gazoducte și nici cine ar putea să fie posibilul vinovat.
„Astăzi, ne confruntăm cu un act de sabotaj. Nu cunoaștem detaliile cu privire la ce s-a întâmplat, dar vedem clar că este un act de sabotaj, relaționat direct cu escaladarea situației în Ucraina”, a spus Morawiecki, sugerând că rușii au acționat pentru sabotarea gazoductului concomitent cu escaladarea războiului din Ucraina.
„Vorbim de trei scurgeri cu distanță semnificativă înre ele, de aceea este dificil să ne imaginăm că ar fi vorba de vreo coincidență”, a declarat și Mette Frederiksen, prim-ministra Danemarcei.
--
Nord Stream AG, operatorul rețelei, declarase anterior, marți, că trei linii offshore ale gazoductului Nord Stream au suferit avarii „fără precedent” într-o singură zi.
„Nicio opțiune nu poate fi exclusă în acest moment”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă ar fi putut fi vorba de un „sabotaj” la gazoduct care să fi provocat avariile.
Peskov a mai adăugat că Kremlinul este „foarte îngrijorat” de situație și că este nevoie de o investigație promptă pentru că „este o problemă care afectează securitatea energetică pentru întregul continent”.
„Sunt vești foarte îngrijorătoare. Într-adevăr vorbim de avarii de origine necunoscută la gazoduct în zona economică a Danemarcei. Este o problemă care afectează securitatea energetică pe tot continentul”, a mai spus purtătorul de cuvânt al lui Putin.
Nord Stream AG a precizat și că este „imposibil de estimat” când ar putea fi repornită rețeaua
Nord Stream 1 care are o capacitate de furnizare de 27,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an pentru fiecare linie de transport este principalul gazoduct prin care Rusia livrează gaz în Europa.
În ultima perioadă, Rusia s-a folosit constant de gazoductele sale pentru a pune presiune și a șantaja Europa după invadarea Ucrainei și sancțiunile impuse de Occident.
Gazele rusești se scurg în Marea Baltică
Autoritatea maritimă suedeză a anunțat, marți, că a emis o avertizare cu privire la două noi scurgeri de gaze de la gazoductul Nord Stream 1 în apele teritoriale suedeze și daneze.
Anunțul a venit la o zi după ce autoritățile daneze au avertizat cu privire la o altă scurgere, de la gazoductul defunct Nord Stream 2. „Există două scurgeri la Nord Stream 1 – una în zona economică suedeze și cealaltă în zona daneză.
Sunt foarte aproape una de cealaltă”, a anunțat Administrația Maritimă Suedeză. Cele două scurgeri sunt localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, conform purtătorului de cuvânt al Autorității suedeze.
Nu este clar ce anume a cauzat aceste scurgeri de gaz. Luni, autoritățile daneze au cerut navelor să evite o arie de cinci mile nautice la sud-est de Bornholm din cauza unei scurgeri de gaze de la gazoductul defunct Nord Stream 2 care a ajuns în Marea Baltică.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News