Live

Școala care „reînvie” vikingii. Nu seamănă cu jocurile video sau cu ce vedeți în filme

Data actualizării: Data publicării:

Poate că "Urzeala tronurilor" a luat sfârşit, dar cei care au rămas cu nostalgia unui mod de viaţă în care brăzdezi mările nu trebuie să caute mai departe de dealurile din Seljord, Norvegia. Aici se află o populară "şcoală a vikingilor", în care oamenii se pot cufunda în cultura norvegiană.

Pentru cei ca Anders Kvåle Rue, e o şansă de a evada din lumea modernă şi o incursiune în vremurile mai simple ale strămoşilor. Iar pentru el această fantezie nu e limitată, ci face parte din viaţa de zi cu zi. Urmărițun reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.  

Lecţia de azi este despre instalarea unui cort - aşa cum se făcea acum o mie de ani, desigur. Vebjörn a ajuns în ultimul an al Şcolii Vikingilor. Ţăruşii sunt cumpăraţi de la un magazin de feronerie, dar cortul e croit după datele aflate de arheologi despre epoca vikingilor. E ceva foarte diferit de istoria pe care Vebjörn a învăţat-o la şcoală.

Vebjörn Slinger: „Aici, la şcoală, nu înveţi nimic despre viaţa de zi cu zi a vikingilor. Însă ASTA e incredibil de fascinant."

Jeppe Nordmann Garly, profesor de cultură vikingă, colegiul comunitar din Seljord: "Câţiva dintre aceşti vikingi erau cu adevărat foarte brutali. Nu era deloc bine să te pui cu ei. Însă majoritatea vikingilor n-au călătorit niciodată. Rămâneau să aibă grijă de casa lor."

Potenţialii "vikingi" interesaţi se pot înscrie la acest frumos colegiu comunitar din Seljord, în sudul Norvegiei. Colegiul are chiar şi internat.

Nu e greu de văzut care studenţi urmează cursurile despre vikingi.

Profesorii n-au nimic împotriva folosirii uneltelor moderne. Supraveghetorul cursului de supravieţuire ne spune că e mai mult vorba de explorarea modului de viaţă viking decât de o reconstituire precisă.

Jeppe Nordmann Garly, profesor de cultură Vikingă, colegiul comunitar din Seljord: "Eu mă gândesc mereu ce materiale erau disponibile în vremurile acelea. Apoi le folosim ca să construim ceva cu tehnicile acelor vremuri."

 

Popularul serial "Vikingii" se concentrează mai mult pe "tehnicile" de jaf şi omoruri. Dar pentru vikingii cu temperamentul lui Vebjörn imaginea comercială a acestor bărbaţi ai nordului e problematică.

Vebjörn Slinger: "Când oamenii aud că mă interesează civilizaţia vikingă, le place să discutăm despre asta. Ei cred că ştiu multe despre vikingi, din ce au văzut la televizor. Eu trebuie să le explic mereu ce e corect şi ce nu e."

 

Însă acest viking nu are nimic împotriva descrierii televizate a unor mânuitori ai săbiilor, însetaţi de sânge. Anders Kvåle Rue face parte din "Oamenii lui Olav", un grup de vikingi "din pasiune", care-şi dedică timpul liber păstrării moştenirii medievale norvegiene. El coboară din maşină îmbrăcat deja în costum de luptă complet.

"Oamenii lui Olav" au reconstituit, fidel, o corabie tipică a vikingilor. Îşi fac chiar, singuri, armele şi armurile. De asemenea, îşi exersează măiestria în mânuirea săbiilor.

Anders Kvåle Rue: "Nu ai voie să loveşti la gât sau la cap, la mâini sau la picioare. Obţii puncte doar dacă sabia ta atinge corpul adversarului."

Scânduri de lemn în loc de fibră de sticlă. Pantofi de piele în loc de încălţăminte sport. Fără femei la bord. Vikingii Norvegiei moderne reînvie trecutul.

Anders Kvåle Rue: "În prezent, trăim într-o cultură foarte intelectualizată. Dacă cineva e bun la şcoală, va ajunge departe şi va câştiga bani. Însă pe vremea vikingilor era mai preţuit acela care era puternic şi putea să ridice o piatră grea. Aceste calităţi sunt mult mai aproape de natura umană."

Studenţii de la Şcoala Vikingilor învaţă că viaţa din acele vremuri nu era neapărat chiar atât de primitivă - chiar dacă focul se făcea scăpărând o cremene. E cu siguranţă ceva foarte diferit de jocurile pe calculator şi de YouTube.

Vebjörn a învăţat multe la acest colegiu, dar se teme că acest "curent viking" ar putea fi folosit în scopuri greşite de către extremiştii politici.

Vebjörn Slinger: "Rasiştii şi neo-naziştii folosesc în mod greşit vikingii şi runele lor, susţinând că sunt o seminţie pur germanică, din punct de vedere al rasei. Eu resping acest lucru. Dar, când umblu îmbrăcat astfel, s-ar putea să fiu luat drept cineva care crede în astfel de idei."

Tot ce doreşte Şcoala Vikingilor e să deschidă posibilităţi către un stil de viaţă mai simplu şi mai autentic. Şi acesta e un lucru din ce în ce mai căutat de tineri - şi nu doar în Norvegia.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucigașul în masă Anders Breivik vrea eliberare condiționată. Procurorii se opun: „Nimeni în Norvegia nu a comis acte atât de grave”

Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei a fost arestat pentru viol

„Dacă vom fi atacați, nu vom renunța niciodată”. Cum se pregătesc țările nordice pentru un război între NATO și Rusia

A fost balena Hvaldimir un „spion” al Rusiei? Noi date ar putea elucida misterul despre cum a ajuns în Norvegia

Partenerii noștri