Live

Scholz temperează așteptările privind conferinţa asupra păcii în Ucraina din Elveția: „Nu vom negocia acolo sfârşitul războiului”

Data publicării:
Vor fi „aduse în discuţie securitatea centralelor nucleare, exporturile de cereale, chestiunea schimburilor de prizonieri şi subiectul tabu privind folosirea armelor nucleare”. Foto: Profimedia

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat marţi asupra „aşteptărilor excesive” de la conferinţa asupra păcii în Ucraina ce va fi organizată în Elveţia în luna iunie, în timp ce armata ucraineană se află în dificultate în faţa unei ofensive ruse, relatează AFP.

„Nu vom negocia acolo sfârşitul războiului", a indicat Scholz într-un interviu acordat publicaţiei Stern. „În cel mai bun caz, acesta va fi începutul unui proces care să poată conduce la discuţii directe între Ucraina şi Rusia”, a adăugat el, potrivit Agerpres. 

Vor fi „aduse în discuţie securitatea centralelor nucleare, exporturile de cereale, chestiunea schimburilor de prizonieri şi subiectul tabu privind folosirea armelor nucleare”, a enumerat Scholz dintre temele care vor fi abordate la conferinţa ce va fi găzduită de Elveţia la jumătatea lunii iunie şi la care au fost invitate peste 160 de delegaţii, dar fără Rusia.

„Pentru noi, obiectivul înainte de toate este de a cultiva eforturile diplomatice", mai ales faţă de ţările care nu se numără printre susţinătoarele Ucrainei, precum China, Africa de Sud sau Brazilia, a explicat el, în timp ce le-a reproşat aliaţilor europeni că în ansamblu nu fac suficient în materie de ajutor militar pentru Ucraina şi a cerut intensificarea acestui ajutor.

„În Europa, Germania livrează cel mai mult (Ucrainei): sisteme de apărare antiaeriană Patriot, tancuri şi alte arme grele. Unele ţări au făcut anunţuri, deci apelul nostru a ajutat", dar „din păcate nu sunt destule ţări care urmează acest exemplu", a criticat Olaf Scholz.

Conferinţa din Elveţia, care în lipsa unor contacte directe ruso-ucrainene nu va fi o conferinţă de pace, va fi organizată la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi va avea ca bază „formula de pace" propusă de acesta, care cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren", respectiv pierderea Crimeii şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Ucraina încearcă în prezent să atragă sprijin internaţional pentru poziţia sa la reuniuni fără Rusia, cum este cea din Elveţia. Potrivit anunţului guvernului elveţian, această „Conferinţă la nivel înalt asupra păcii în Ucraina" va fi o platformă de dialog pentru identificarea posibilelor căi de a ajunge la o pace globală, justă şi durabilă în Ucraina, conform principiilor fundamentale ale ONU şi ale dreptului internaţional, iar un obiectiv al reuniunii va fi crearea „unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace".

Rusia a transmis despre această reuniune că nu va lua parte la ea nici dacă va fi invitată, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră, şi a apreciat prin urmare că fără participarea sa o asemenea conferinţă nu are sens şi va fi organizată în zadar.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Rusia afirmă că a avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei balistice

„Al Treilea Război Mondial a început oficial”, spune fostul comandant al armatei ucrainene

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Partenerii noștri