Live

Scholz: Întreruperea bruscă a importurilor de energie din Rusia va arunca Europa în recesiune

Data publicării:
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia Images

O întrerupere imediată a importurilor energetice din Rusia ar declanșa o recesiune economică în Germania, dar și în Europa, a declarat, miercuri, cancelarul german, conform Politico. Germania este una dintre țările cele mai reticente față de ideea renunțării la gazul rusesc, fiind de asemenea și una dintre țările europene care importă cel mai mult gaz din Rusia.

Cancelarul german a spus, într-un discurs în Bundestag, că țara sa va încheia dependența de gazul rusesc într-un timp rezonabil, însă întreruperea imediată a importurilor din Rusia va lovi puternic și în economia germană, nepregătită pentru o astfel de măsură.

„Vom încheia această dependență de gazul, petrolul și cărbunele rusesc cât de repede putem, dar să facem acest lucru de pe o zi pe alta ar însemna să ne aruncăm țara, dar și toată Europa, într-o recesiune”, a spus cancelarul Germaniei.

Șeful guvernului de la Berlin a adăugat și că „sute de mii de locuri de muncă vor fi în pericol, iar industrii întregi vor ajunge la marginea prăpastiei”.

„Adevărul este că aceste sancțiuni care au fost deja stabilite au lovit deja dur în unii cetățeni, și nu doar la benzinărie”, a mai afirmat Scholz, care spune și că sancțiunile „nu trebuie să lovească în țările europene mai tare decât în regimul de la Kremlin”.

Afirmațiile lui Scholz reprezintă o respingere dură a apelurilor din partea unor țări europene pentru întreruperea imediată a importurilor energetice din Rusia după războiul pornit de Putin împotriva Ucrainei.

Uniunea Europeană vrea să scape cât mai repede de dependența de gazul și petrolul rusesc

La începutul lunii martie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunea că liderii UE s-au pus de acord să facă, în următoarele două luni, propuneri pentru eliminarea dependenței statelor-membre de importurile de petrol și gaze de Rusia până în 2027.

„Până la mijlocul lunii mai vom face propuneri pentru a elimina treptat dependența noastră de gazul, petrolul și cărbunele din Rusia până în 2027, susținuți de resursele naționale și europene necesare”, a spus Von der Leyen după summitul liderilor UE, convocat pentru a discuta despre războiul Rusiei din Ucraina.

Uniunea Europeană a mai promis și în trecut că va diversifica resursele de energie, în mod notabil în 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina.

Progresele făcute atunci au fost limitate, parțial din cauza Germaniei – cel mai mare consumator european de energie din Rusia – care nu a vrut să agite spiritele cu Moscova.

Statele Unite, în schimb, au luat măsuri mult mai dure față de importurile energetice din Rusia, pe care le-au interzis complet ca urmare a războiului din Ucraina.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Submarine, rachete, artilerie. Bundestagul aprobă planuri de achiziții pentru Apărare în valoare de 21 de miliarde de euro

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Mărturii cutremurătoare ale martorilor care au văzut cum s-a întâmplat atacul de la târgul de Crăciun din Magdeburg

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Partenerii noștri