Live

Video Salvatorii îi caută pe cei dispăruți în Alpii italieni cu drone. Supraviețuitor: Oamenii au început să fugă, dar gheața cădea cu viteză

Data actualizării: Data publicării:
13 oameni sunt în continuare dispăruți, după ce un ghețar s-a prăbușit în Alpii italieni. Foto: Captură Digi24

Echipele de salvare au reluat, marți, căutările celor 13 persoane dispărute după ce un ghețar din Alpii italieni s-a prăbușit, declanșând o avalanșă. Șansele ca acestea să mai fie găsite în viață sunt nule, spun salvatorii, citați de Reuters. Cei care s-au aflat pe munte la momentul tragediei sunt încă șocați de cele întâmplate. "Avalanșa a trecut pe deasupra noastră. Ne-am adăpostit și am văzut cum cade toată gheața, după care a deviat în altă parte", povestește un turist italian.

 7 oameni au murit și 8 au fost răniți, în timp ce alții fost prinși sub bucăți uriașe de gheață. Șansele ca aceștia din urmă să mai fie găsiți în viață la mai bine de 36 de ore de la tragedie sunt nule. Cinci elicoptere, drone şi mai multe echipe cu câini de salvare au pornit în căutarea dispăruților. 

Turiștii care s-au aflat în Alpii italieni atunci când ghețarul s-a prăbușit au trăit momente de groază. 

- Auzi și tu ce zgomot face. Dar ce gaură e acolo. Fetele au plecat chiar de acolo. Nu se oprește. Mamma mia! S-a prăbușit o bucată din ghețar. E teribil!

Supraviețuitorii sunt încă șocați de cele întâmplate. Mai mulți turiști au povestit că au fost și ei la un pas de moarte. 

- Eram eu și soția mea...  Avalanșa mare a trecut pe deasupra noastră.

- Ne-am adăpostit și am văzut cum cade toată gheața, după care a deviat în altă parte, iar noi eram aici, în siguranță.

- Era o bucată de gheață la mare înălțime. Partea din față a căzut pur și simplu pe șosea.

- Persoanele care mergeau în față... Erau în jur de 6, 7 persoane care au început să fugă pentru a scăpa, dar gheața cădea cu mare viteză, precum o undă neagră. A acoperit totul. Noi ne-am acoperit pentru câteva momente...

Mario Brunello, Salvamont Alpino Dolomiti: "Eu nu îmi amintesc de ceva așa de grav. Au existat și alte desprinderi de gheață, dar era o evoluție normală. Nu am mai văzut până acum o masă atât de mare de gheață, cu un front de peste 80 de metri, să se prăbușească așa. Culoarea de un albastru închis înseamnă că este o gheață aflată la adâncime mare, deci foarte veche."

Potrivit salvamontiștilor, există riscul ca, din cauza temperaturilor ridicate, bucăți din ghețar să mai cadă, așa că zona a fost evacuată.

În condițiile în care vârful este încă instabil, salvatorii folosesc drone și elicoptere pentru a căuta victimele sau pentru a încerca să le localizeze prin intermediul semnalelor telefoanelor lor mobile.

Citește și: MAE: Nu sunt români printre victimele prăbușirii ghețarului din Alpi. Cei trei turiști despre care nu se știa nimic au fost găsiți

Premierul italian, Mario Draghi, a transmis pe Twitter un mesaj de condoleanțe victimelor şi familiilor lor și a precizat că tragedia a fost produsă de factori de mediu.

Italia a declarat, luni, stare de urgență pentru mai multe zone, inclusiv Veneto, din jurul râului Po, care reprezintă aproximativ o treime din producția agricolă a țării și care suferă cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

O tragedie s-a produs duminică în Alpii italieni, atunci când un gheţar s-a prăbuşit pe muntele Marmolada, cel mai înalt pisc montan din acea regiune, de 3.343 de metri. Prăbuşirea ghețarului a avut loc a doua zi după ce s-a înregistrat un record de temperatură în vârful gheţarului - 10 grade Celsius.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Vicepremierul italian Matteo Salvini riscă şase ani de închisoare. Ce acuzații îi aduc procurorii

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

Partenerii noștri