Live

News Alert Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă la un eveniment în statul New York. „Veștile nu sunt bune”, spune agentul său

Data actualizării: Data publicării:
Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat pe scenă în timpul unui eveniment care avea loc în statul New York vineri, 12 august 2022 Foto: Profimedia Images

Celebrul scriitor Salman Rushdie, care ani de zile a fost amenințat cu moartea inclusiv de regimul de la Teheran, a fost atacat pe scenă la un eveniment care avea loc vineri în statul New York, relatează BBC.

ACTUALIZARE, SÂMBĂTĂ, ORA 2:30 Agentul lui Salman Rushdie, Andrew Wylie, a transmis „New York Times” noi informații despre starea scriitorului: este conectat la un ventilator și nu poate vorbi. „Veștile nu sunt bune. Salman își va pierde probabil un ochi. Are nervi ai brațului secționați. Ficatul a fost atins de cuțit și este afectat”, a declarat Andrew Wylie.

Atacatorul se numește Hadi Matar și are 24 de ani

ACTUALIZARE SÂMBĂTĂ, 13 AUGUST, ORA 00:10 Poliția statului New York a anunțat că atacatorul lui Salman Rushdie este Hadi Matar, un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Fairview, New Jersey.

Poliția nu are niciun indiciu cu privire la motivul atacului, dar FBI s-a implicat în anchetă. Suspectul, care a fost arestat, a intrat în incintă la fel ca orice alt participant la eveniment, a precizat poliția, în condițiile în care există voci care critică măsurile laxe de securitate, cu atât mai mult cu cât se știa că Salman Rushdie era amenințat cu moartea de mulți ani.

Salman Rushdie continuă să fie în operație, după ce a primit inițial îngrijiri medicale de la un doctor care se afla în public la evenimentul de la Chautauqua Institution. Scriitorul în vârstă de 75 de ani a fost transportat apoi cu un elicopter la un spital local pentru traumatisme și a intrat imediat în operație.

Suspectul a sărit pe scenă și l-a înjunghiat pe Salman Rushdie în gât cel puțin o dată și în abdomen cel puțin o dată, a detaliat poliția. Oamenii din centru au sărit și l-au imobilizat, iar Hadi Matar a fost preluat ulterior de poliție.

Când a fost atacat, scriitorul se pregătea să țină un discurs despre cum America reprezintă un adăpost sigur pentru artiștii în exil.

Salman Rushdie este operat

ACTUALIZARE 22:30. Agentul lui Salman Rushdie, Andrew Wylie, a declarat pentru „The New York Times” că scriitorul este în viață și că este supus unei intervenții chirurgicale.

Dr. Martin Haskell, un medic care s-a aflat printre cei care s-au grăbit să ajute, a spus că rănile lui Rushdie sunt „grave, dar vindecabile”.

Salman Rushdie ar fi fost înjunghiat de 10-15 ori înainte ca atacatorul să fie oprit, potrivit unor martori oculari.

Atacatorul era îmbrăcat în negru și purta o mască

Autoritățile nu au anunțat deocamdată numele atacatorului, care se află în custodia poliției, și nici nu au oferit vreo informație despre motivul pentru care a comis această faptă, însă tot martorii oculari au relatat pentru presa americană că era foarte furios, că era îmbrăcat în negru și purta și o mască neagră.

Linda Abrams, o spectatoare care stătea în primul rând, a declarat că agresorul a încercat să-l atace pe Salman Rushdie chiar și după ce a fost imobilizat. „A fost nevoie de vreo cinci oameni pentru a-l îndepărta, el continua să lovească. Era pur și simplu furios, furios. Puternic și rapid”, a povestit femeia.

Scriitorul a fost înjunghiat de mai multe ori

Rita Landman, un endocrinolog care se afla în public, a declarat că scriitorul avea multiple plăgi prin înjunghiere, inclusiv una în partea dreaptă a gâtului, iar sub corpul său era o baltă de sânge. Însă părea să fie în viață. „Oamenii spuneau: Are puls, are puls”, a povestit doctorița.

Mai mulți martori au declarat că atacatorul a reușit să ajungă cu ușurință la Salman Rushdie, alergând pe scenă și apropiindu-se de el din spate. „Era îmbrăcat în negru. A alergat cu viteza fulgerului spre el”, a povestit un martor.

Salman Rushdie, transportat cu elicopterul la spital

ACTUALIZARE 19:35 Poliția statului New York a confirmat că investighează un atac asupra scriitorului Salman Rushdie, care aparent a fost înjunghiat în gât, dar a cărui stare de sănătate nu se cunoaște deocamdată. De asemenea, poliția a confirmat că a reținut un suspect.

ACTUALIZARE 19:20 Potrivit CNN, Salman Rushdie ar fi fost înjunghiat în gât și a fost transportat cu elicopterul la un spital local, dar nu se cunosc detalii despre starea lui.

Salman Rushdie a fost dus cu elicopterul la spital Foto: Profimedia Images

O altă persoană care era pe scenă împreună cu el a suferit răni minore la cap.

Suspectul atacului este în custodia poliției.

ACTUALIZARE 18:50  Poliția a confirmat un incident în care a avut loc un atac prin înjunghiere, dar a refuzat deocamdată să spună cine este victima, potrivit AFP.

Carl LeVan, un scriitor care a susţinut pe Twitter că a fost martor la atac, a spus că Rushdie a fost „înjunghiat de mai multe ori înainte ca atacatorul să fie imobilizat de agenţii de securitate”, notează agenția spaniolă EFE, preluată de Agerpres.


Știre inițială:

Martorii spun că au văzut un bărbat alergând pe scenă, care s-a îndreptat către Salman Rushdie și l-ar fi lovit sau chiar înjunghiat, deocamdată nu este clar. S-a întâmplat imediat ce scriitorul a fost prezentat pe scenă. Fostul câștigător al premiului Booker Prize se pregătea să vorbească în acel moment la un eveniment la Chautauqua Institution.

O înregistrare video postată online arată cum participanții se grăbesc să urce pe scenă imediat după incident pentru a-i acorda ajutor.

Deocamdată, nu se cunoaște starea lui Salman Rushdie, în timp ce atacatorul ar fi fost imobilizat de cei prezenți la fața locului. 

Poliția și medicii au venit la fața locului. 

Consternare în lumea artistică

Atacul a provocat o undă de șoc în întreaga lume, fie că vorbim de scritori, politicieni sau oameni simpli.

Sunt consternat. Gândurile mele se îndreaptă către familia lui Salman Rushdie, cu toții sperăm că va fi bine”, a scris pe Twitter premierul britanic Boris Johnson.

„Sper că Salman Rushdie va fi bine”, a transmis și Stephen King, în timp ce J.K. Rowling s-a declarat îngrozită de atac.

Scriitorul Ian McEwan, un alt autor de succes, a comentat pentru „The Guardian”: „Acest atac îngrozitor asupra prietenului meu drag Salman reprezintă un atac asupra libertății de gândire și de exprimare. Acestea sunt libertățile care stau la baza tuturor drepturilor noastre. Salman a fost o sursă de inspirație, un apărător inspirat al scriitorilor și al jurnaliștilor persecutați din întreaga lume. El este un spirit pasionat și generos, un om talentat, cu un curaj imens și nu se va lăsa descurajat”.

Salman Rushdie, amenințat cu moartea, a fost nevoit să se ascundă 9 ani

Unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani, romancierul a devenit celebru odată cu cu romanul „Copiii din miez de noapte” din 1981, care s-a vândut în peste un milion de exemplare numai în Marea Britanie.

Însă după ce a scris „Versetele satanice”, în 1988, a patra sa carte, scriitorul britanic de origine indiană, născut în 1947, a fost vizat de un decret religios iranian echivalent cu o condamnare la moarte (fatwa), fiind acuzat de profanare a islamului. El a fost plasat sub protecția poliției britanice și a fost nevoit să se ascundă timp de nouă ani. Romanul suprarealist și postmodern a stârnit indignare în rândul musulmanilor, care au considerat că are un conținut blasfemiator și chiar a fost interzis în unele țări.

La un an după publicarea cărții, liderul suprem de atunci al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a cerut executarea lui Rushdie și a pus pe capul lui o recompensă de 3 milioane de dolari. Decretul religios a fost anulat în 1998 de regimul de la Teheran, la nivel formal, pentru a-și putea relua relațiile diplomatice cu Londra, însă liderii religioși au continuat să-i dorească moartea și chiar au crescut recompensa.

Între timp, zeci de persoane au murit în violențele care au urmat după publicarea cărții, inclusiv traducători ai operei fiind uciși.

Romancierul în vârstă de 75 de ani - fiul unui om de afaceri musulman de succes din India - a fost educat în Anglia, mai întâi la Rugby School și apoi la Universitatea din Cambridge, unde a obținut un master în istorie. După facultate, a început să lucreze ca redactor publicitar la Londra, publicându-și primul roman, „Grimus”, în 1975.

Abordarea unor subiecte politice și religioase delicate în opera sa l-au transformat într-o figură controversată. Autorul, care are cetățenie americană, este un susținător vocal al libertății de exprimare.

Când regina Elisabeta a II-a l-a făcut cavaler, în 2007, au fost proteste în Iran și Pakistan, unde un ministru a declarat că această distincție „justifică atacurile sinucigașe”.

Salman Rushdie locuieşte în oraşul New York de aproape 20 de ani, iar vineri urma să susţină o prelegere la Chautauqua Institution, un centru cultural din vestul statului New York.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat a stat gratis cinci ani într-un hotel celebru din New York. Acum, proprietarii au aflat că nici nu-l pot da în judecată

ALEGERI SUA 2024. Un bărbat cu o torță și un pistol de semnalizare, arestat la Capitoliu. Un alt incident a avut loc în New York

O veveriță faimoasă pe Instagram și TikTok a fost confiscată de autoritățile statului New York de la cel care a făcut-o vedetă 

„America este o țară ocupată”: De ce ultimul discurs al lui Trump ar putea prevesti cea mai radicală președinție din istoria SUA (CNN)

Partenerii noștri