Live

Rușii sapă gropi comune pentru mii de cadavre în Mariupol. Imaginile din satelit arată cum încearcă să-și acopere urmele crimelor

Data actualizării: Data publicării:
Rușii sapă gropi comune pentru mii de cadavre în Mariupol. FOTO: Captură Digi24

Noi imagini prin satelit surprinse de o companie americană arată cum forțele ruse au săpat trei gropi comune la periferia orașului Mariupol.

Rusia susține că a preluat controlul total al orașului-port, după ce apărătorii ucraineni de la uzina Azovstal s-au predat.

O poză din spațiu a localizat orașul-port Mariupol și combinatul siderurgic. Această imagine a fost surprinsă de un satelit aflat la 450.000 de metri deasupra pământului. Compania ”Planet” are peste 200 de sateliți pe orbită, asemănători cu aceștia doi, care sunt expuși la sediul central din San Francisco. Sateliții pot repera cu precizie aproape orice locație și o pot arăta în detaliu, precum această imagine din satelit a unui cimitir din Mariupol.

Putem ajunge la o concluzie îngrozitoare, potrivit unui expert militar de la Universitatea din Stanford, care este o clientă a firmei ”Planet”.

Reporter CNN: Cum știți că acestea sunt morminte noi?

Expert militar: "Aici, puteți vedea copaci, pietre funerare și mici puncte, care ne arată fiecare loc de veci.

Aici, putem vedea pământ proaspăt. Folosesc buldozere, pe care le-am văzut în imagini anterioare, pentru a săpa treptat aceste șanturi. Numai în jurul orașului Mariupol există trei gropi comune masive, care sunt pregătite să primească 5.000 de cadavre sau chiar mai multe. Imaginile surprinse aici sunt importante, deoarece adaugă detalii unei perspective incomplete. Vă aduceți aminte când centrala nucleară de la Cernobîl era atacată? Acest video era incomplet inițial, ridicând multe semne de întrebare. Faptele nu pot fi ascunse în această imagine din satelit.

Vedem un convoi de tancuri și vehicule militare, care circulă pe aici. Și-au stabilit baze în această zonă. Au săpat tranșee în pământul radioactiv. Mai există un alt aspect al acestui război: distrugerea continuă a sectorului agricol al Ucrainei, lucru care este foarte dificil de fotografiat de la sol.

Faceți un zoom. Imaginea este de acum câteva săptămâni. Puteți vedea un siloz pentru cereale. Ucraina este o țară agricolă foarte importantă.

Haideți să vedem ce s-a întâmplat peste câteva zile. Ce s-a întâmplat aici? Putem vedea un crater imens aici, un cerc concentric, care s-a format după ce racheta a aterizat și a explodat. Explozia a fost atât de puternică încât a distrus aceste patru silozuri, precum și depozitele de cereale de aici. Această porțiune de culoare galben deschis este grâul. Criza alimentară este o criză care se suprapune altei crize. Îi vom simți efectele în toată lumea, în următorii ani.

Printre clienții companiei ”Planet” se numără Guvernul american și multe alte guverne, precum și entități mass-media, universități și organizații umanitare. Nu am nicio îndoială că datele noastre sunt și pot fi folosite în întreaga lume, în Ucraina și dincolo de granițele sale pentru a sprijini activitățile umanitare, pentru a reduce suferința și pentru a salva vieți. Nu există nicio îndoială. Revenind la cele mai recente imagini din Mariupol, i-am rugat să mărească imaginea, dar ni s-a spus că, de această dată, conținutul este prea sensibil pentru a fi difuzat la televizor. Pur și simplu nu vrem să dezvăluim, din greșeală, informații care ar putea compromite eforturile umanitare".

Compania ”Planet” spune că sateliți mici, precum aceștia, rezistă de la 3 la 4 ani pe orbită și, în fiecare zi, surprind milioane de imagini. Sateliții mai mari nu fac atât de multe poze zilnic, dar rezoluția este mai bună și sateliții rezistă până la 8 ani, pe orbită. Compania lansează anual 2-5 sateliți mari și în jur de 80 de sateliți mici, potrivit CNN.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Partenerii noștri