Live

Rușii au cucerit orașul strategic Vuhledar. Cât de importantă este pentru Putin reușita armatei sale

Data actualizării: Data publicării:
Foto: captură video

Trupele ruse au preluat controlul complet asupra orașului Vuhledar din estul Ucrainei, pe care forțele Kievului îl apără de la începutul invaziei la scară largă a Moscovei, începută în urmă cu doi ani și jumătate, potrivit BBC. Armata ucraineană a primit, de asemenea, ordinul de retragere.

Comandamentul militar din estul Ucrainei a confirmat miercuri că le-a spus trupelor care încă luptă în unele părți ale Vuhledar să se retragă pentru a evita să fie încercuite.

De mai bine de doi ani, Rusia încearcă să cucerească acest oraș pentru a avansa mai departe spre nord și a ajunge la noduri de transport regionale precum Kurakhove și Pokrovsk.

Bloggeri militari pro-Kremlin postaseră cu o zi înainte mai multe înregistrări video care arătau soldați ruși cu steaguri pe acoperișurile diferitelor clădiri din Vuhledar.

Autoritățile regionale din Donețk au confirmat marți că trupele ruse aproape au ajuns în centrul orașului, iar unele rapoarte au afirmat că forțele ucrainene încă rezistă în unele districte.

BBC a vorbit cu doi soldați din brigada 72 care au reușit să părăsească orașul înainte de asaltul final și să ocupe noi poziții în aceeași zonă. Ei susțin că trupele lor s-au retras din oraș.

În ultimele zile, soldații ucraineni au fost nevoiți să găsească singuri calea de ieșire din Vuhledar, pe jos, deoarece era imposibil să fie evacuați altfel, a declarat un mitralior care a dorit să rămână anonim.

Mulți au fost răniți și uciși de dronele și artileria rusească în timp ce încercau să plece, spune un alt soldat, Roman. Mulți alții sunt încă dați dispăruți.

Vuhledar – „darul cărbunelui”

Vuhledar – care se traduce „darul cărbunelui” – este un oraș minier din regiunea Donețk din estul Ucrainei, cu o populație (înainte de război) de aproximativ 14.000 de oameni, însă aproape toți au fugit din calea rușilor.

A fost construit de Uniunea Sovietică la mijlocul anilor 1960 în jurul unei mine.

Există acum două mine acolo cu rezerve semnificative de cărbune. Rușii numesc orașul, care se află pe o câmpie plată și este compus din clădiri de apartamente înalte și alte structuri, Ugledar.

De ce vrea Putin capturarea Vuhledar

Moscova spune că regiunea Donețk este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care le-a anexat din 2022, o afirmație pe care Kievul și țăriile occidentale o respinge.

Moscova consideră preluarea controlului asupra Vuhledar ca o piatră importantă pentru încorporarea întregii regiuni în Rusia. Controlul orașului - pe care rușii l-au considerat de multă vreme una dintre cele mai dificile poziții fortificate de spart ale Ucrainei - este considerat important de ambele părți datorită poziției sale pe un teren înalt și pentru că se află la intersecția fronturilor de luptă de est și de sud, având importanță strategică pentru ambele părți.

În timp ce forțele ucrainene dețineau controlul deplin asupra Vuhledar, au putut folosi orașul ca platformă pentru a bombarda liniile de aprovizionare militare rusești în zonă.

Orașul se află aproape de o linie de cale ferată din Crimeea, peninsula Mării Negre pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, la regiunea industrializată Donbas a Ucrainei, care cuprinde Donețk și regiunea de est Luhansk, cea mai mare parte controlată de Moscova.

Capturarea rașului Vuhledar, pe care Rusia îl prezintă drept unul dintre ultimele bastione ucrainene din sudul Donețkului, ar deschide calea forțelor ruse să avanseze în alte locuri.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce s-au retras ucrainenii din orașul strategic Vuhledar. Explicațiile grupului de luptă care apăra localitatea strategică

De ce vrea Putin capturarea orașului ucrainean Vuhledar și ce strategie are armata Rusiei pentru a prelua total controlul

Armata lui Putin ar fi reușit să ajungă în centrul orașului strategic Vuhledar. Anunțul făcut de forțele Kievului

Bombardamente rusești asupra unei piețe din centrul orașului Herson. Cel puțin șapte morți

Partenerii noștri