Live

Live Text Rusia atacă portul din Odesa la o zi după semnarea acordului pentru exportul cerealelor. Ucraina: Putin „scuipă în față” ONU și Turcia

Data actualizării: Data publicării:
Rachetele rusești au lovit sâmbătă infrastructura din portul ucrainean Odesa. Foto: TpyxaNews/Twitter

Suntem în ziua cu numărul 150 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Rușii au atacat vineri orașul Slaviansk cu bombe cu dispersie și cel puțin trei persoane au fost rănite, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko. După ce Ucraina și Rusia au semnat alături de Turcia și ONU acordul privind reluarea exporturilor de cereale la Marea Neagră, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are cereale disponibile în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru vânzare în urma acordului. De asemenea, prețurile grâului au scăzut la niveluri văzute ultima dată înainte de invazia rusă, în timp ce Lituania a ridicat interdicția tranzitului feroviar de mărfuri vizate de sancţiuni spre Kaliningrad. Conform ministrului ucrainean al protecției mediului și al resurselor naturale, invazia rusă începută pe 24 februarie în Ucraina a cauzat daune de mediu în valoare de 5,5 miliarde de dolari. 

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Situația frontului din Ucraina la data de 22 spre 23 iulie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Cetățenii din Enerhodar, îndemnați să dezvăluie unde sunt soldați ruși și cine colaborează cu ei

ACTUALIZARE 23.59 Ministerul ucrainean al Apărării i-a îndemnat sâmbătă pe cetățenii din Enerhodar, oraș ocupat de Rusia, să dezvăluie unde stau trupele rusești și cine din populația locală colaborează cu autoritățile de ocupație.

„Vă rugăm să ne comunicați de urgență locația exactă a bazelor trupelor de ocupație și adresele de reședință ale acestora, precum și locurile de reședință ale personalului de comandă”, a cerut ministerul, care adaugă că este de dorit să fie comunicate „coordonatele exacte”.

Fostul secretar-adjunct al Consiliului de Securitate al Ucrainei, suspectat de înaltă trădare

Fostul secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Ucrainei este suspectat de înaltă trădare, potrivit „Kyiv Independent”.

Biroul de Stat pentru Investigații a anunțat că Volodimir Sivkovici este suspectat că a colaborat cu serviciile de informații rusești și că a gestionat o rețea de agenți din Ucraina care au spionat în numele Rusiei.

Potrivit aceleiași surse, Oleh Kulinici, fostul șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Crimeea, recent arestat și acuzat de trădare, făcea și el parte din aceeași rețea de spioni.

170 de persoane din Zaporojia, prizoniere ale rușilor

ACTUALIZARE 23:00 Guvernatorul regiunii Zaporojia afirmă că Rusia ține în captivitate 170 de persoane, relatează Kyiv Independent.

Oleksandr Staruh susține că din momentul invaziei, forțele rusești au ridicat cel puțin 415 persoane din această regiune, iar cel puțin 170 de persoane sunt încă ținute captive.

Doi cetățeni americani au murit în Donbas

ACTUALIZARE 22:30 Doi cetățeni americani au murit recent în regiunea Donbas din Ucraina, a confirmat sâmbătă Departamentul de Stat.

Într-o declarație acordată sâmbătă postului CNN, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat nu a oferit detalii despre aceste persoane sau despre circumstanțele morții lor, dar a precizat că autoritățile „sunt în contact cu familiile și oferă toată asistența consulară posibilă”.

„Din respect pentru familii în aceste momente dificile, nu avem nimic de adăugat”, a spus purtătorul de cuvânt.

Întrebat despre starea lui Alexander Drueke și Andy Hunyh, doi americani capturați de forțele rusești în timp ce luptau în Ucraina, purtătorul de cuvânt a spus că „au luat legătura cu autoritățile ucrainene și cu cele ruse”.

„Cerem Rusiei să își respecte obligațiile internaționale de a trata toate persoanele capturate care luptă alături de forțele armate ale Ucrainei ca prizonieri de război”, a decalrat oficialul.

Mai mulți cetățeni americani s-au dus ca voluntari în Ucraina pentru a lupta alături de forțele ucrainene, în ciuda avertismentelor contrare ale Washingtonului.

Un cetățean american a fost ucis în luptă în luna mai, după ce s-a alăturat miilor de luptători străini care luptă în Ucraina împotriva forțelor ruse.

Antony Blinken condamnă atacul din Odesa, acuzând Rusia

ACTUALIZARE 22:00 Secretarul de stat al SUA a condamnat atacul - pe care îl atribuie Moscovei - asupra portului Odesa și a acuzat Rusia că provoacă agravarea crizei alimentare la nivel mondial.

Într-o declarație postată pe Twitter, Anthony Blinken spune: „Statele Unite condamnă cu fermitate atacul de astăzi al Rusiei asupra portului Odesa. Acesta subminează efortul de a aduce hrană celor flămânzi și credibilitatea angajamentelor Rusiei față de acordul finalizat ieri pentru a permite exporturile ucrainene”.

Ministrul turc al apărării afirmă că Moscova neagă orice implicare în atacul asupra portului Odesa

ACTUALIZARE 18:15 Rusia a negat sâmbătă orice implicare în loviturile asupra portului ucrainean Odesa, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.

„Ruşii ne-au spus că nu au avut absolut nimic de-a face cu atacul şi că îl analizează foarte atent”, a declarat Akar, la o zi după ce Kievul şi Moscova au semnat la Istanbul un acord de reluare a exporturilor de cereale ucrainene blocate de război.

Josep Borrell: Atacul de la Odesa demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale

ACTUALIZARE 15:50 Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe, Josep Borrell, a condamnat ferm sâmbătă atacul rusesc asupra portului ucrainean Odesa şi a criticat Moscova pentru agresiunea împotriva unei ţinte cruciale de export de cereale, la o zi după ce a semnat un acord de deblocare a exporturilor ucrainene de cereale din fosta republică sovietică.

„UE condamnă ferm atacul cu rachete ruseşti asupra portului maritim din Odesa. Lovirea unei ţinte esenţiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă şi demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale”, a scris Borrell pe Twitter.

​​Reacția SUA după atacul din Odesa

ACTUALIZARE 14.20 Ambasadorul SUA la Kiev a spus că Moscova ar trebui să fie trasă la răspundere pentru lovitura „revoltatoare” asupra orașului-port Odesa.

Reacția ambasadei Ucrainei la Ankara după atacul rusesc asupra portului din Odesa

ACTUALIZARE 13.42 Ambasada Ucrainei în Turcia a reacționat după atacul rusesc asupra portului ucrainean din Odesa. 

A fost nevoie de mai puțin de 24 de ore pentru ca Federația Rusă să lanseze un atac cu rachete asupra portului Odesa pentru a pune sub semnul întrebării acordurile și promisiunile făcute ONU și Turcia în documentul semnat ieri la Istanbul. Rachetele rusești trase spre Odesa sunt practic ca scuipatul lui Vladimir Putin în fețele secretarului general al ONU António Guterres și președintelui turc Recep Erdogan, care au făcut eforturi mari pentru a ajunge la un acord pentru care Ucraina le este recunoscătoare.

Ucraina subliniază necesitatea implementării stricte a acordurilor privind reînnoirea exporturilor sigure de produse agricole ucrainene din cele trei porturi (Odesa, Chornomorsk și Yuzhnoye) de la Marea Neagră.

Solicităm ONU și Turcia să se asigure că Rusia își îndeplinește obligațiile în cadrul funcționării în siguranță a coridorului cerealelor.

Rusia își va asuma întreaga responsabilitate pentru adâncirea crizei alimentare globale, în cazul în care acordurile la care s-a ajuns nu vor fi respectate”, a transmis biroul de presă al ambasadei Kievului în Turcia, scrie The Guardian.

Ucraina spune că Putin „scuipă în față” ONU și Turcia cu atacul asupra portului Odesa

ACTUALIZARE 13.10 Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de de externe, a declarat că atacul cu rachete din portul Odesa nu este nimic altceva decâtscuipatul lui Putin” în fața secretarului general al ONU Antonio Guterres și a președintelui turc Erdogancare au făcut eforturi enorme pentru a se ajunge la un acord”.

Ucraina face apel la ONU și Turcia, ca părți ale acordului semnat vineri la Istanbul pentru reluarea exportului de cereale la Marea Neagră, să ia măsuri pentru a se asigura că Rusia își îndeplinește obligațiile pentru funcționarea în siguranță a coridorului destinat transporturilor de grâne, a mai transmis ministerul ucrainean al afacerilor externe.

Rusia a atacat cu rachete portul Odesa, la o zi după semnarea acordului privind reluarea exportului de cereale în Marea Neagră

ACTUALIZARE 12.35 Rachetele rusești au lovit sâmbătă infrastructura portulului ucrainean Odesa, la o zi după ce Rusia și Ucraina au semnat cu Turcia și ONU un acord de redeschidere a porturilor de la Marea Neagră pentru a relua exporturile de cereale, a anunțat armata ucraineană, potrivit Reuters și The Guardian.

„Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. 2 rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană. 2 au lovit infrastructura portului”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe Telegram.

Pe rețelele de socializare circulă imagini ce surprind rachete de croazieră în zbor, altele în timp ce rachetele erau interceptate deasupra mării, iar în alte cadre se vede cum se ridică fum din portul Odesa, semn că unele rachete au ajuns la țintă.

Portul din Odesa a rămas în prezent singurul mare port al Ucrainei la Marea Neagră și singurul prin care poate trece o cantitate mare de mărfuri. Acordul semnat vineri la Istanbul deschide calea către volume semnificative de exporturi comerciale de alimente din trei porturi ucrainene cheie (Odesa, Cernomorsk și Yuzhny), însă Odesa este de departe cel mai mare dintre acestea.

Uniunea Africană salută acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale. „E nevoie de un acord imediat de încetare a focului”

ACTUALIZARE 11.48 Uniunea Africană (UA) a salutat sâmbătă acordul semnat de Rusia şi Ucraina cu ONU și Turica pentru deblocarea exporturilor de cereale, o „evoluţie binevenită” pentru acest continent confruntat cu un risc acut de foamete, transmite AFP.

Acest acord este „un răspuns” la vizita din iunie în Rusia a şefului statului senegalez Macky Sall, preşedinte în exerciţiu al UE, şi a lui Moussa Faki, preşedintele comisiei UA, care au subliniat în discuţia cu Vladimir Putin „urgenţa revenirii cerealelor din Ucraina şi Rusia pe pieţe mondiale”, a subliniat organizaţia într-un comunicat.

„UA reiterează apelul la un acord imediat de încetare a focului şi deschidere de noi negocieri politice sub auspiciile Naţiunilor Unite, în interesul păcii şi stabilităţii mondiale”, se mai arată comunicatul citat de Agerpres.

Invazia Rusiei în Ucraina, două ţări care asigură împreună 30% din exporturile mondiale de grâu, a condus la o creştere accentuată a preţurilor la cereale, ulei, dar şi fertilizatori.

Citește continuarea AICI

Trei morți, printre care un militar, după atacul rușilor în regiunea centrală ​​Kirovohrad

ACTUALIZARE 11.20 Trei persoane, printre care un militar, au fost ucise de 13 rachete ruseşti care au lovit sâmbătă un aerodrom militar şi infrastructura feroviară în regiunea Kirovohrad din centrul Ucrainei, a declarat guvernatorul Andrii Raikovici, transmit Reuters şi AFP.

Vorbind la un post de televiziune, guvernatorul regiunii a spus că doi agenţi de pază de la o substaţie electrică au fost ucişi. De asemenea, un soldat ucrainean a fost ucis, iar alţi nouă au fost răniţi, notează Agerpres.

Statul Major al Ucrainei: Armata a respins atacurile rusești către Siversk

ACTUALIZARE 10.30 Forțele rusești au tras asupra mai multor localități din regiunile Cernihiv, Harkiv, Donețk și Luhansk.

Pe de altă parte, Statul Major al Armatei Ucrainei a precizat că armata a respins avansul rușilor în direcția Verkhnomianske, Siversk. Armata Kievului mai susține că a blocat înaintarea rușilor spre centrala de la Vuhlehirsk, din regiunea Donețk.

Primarul din Harkov spune că centrul orașului a fost atacat de ruși

ACTUALIZARE 10.00 „Câteva lovituri puternice au fost lansate în partea centrală. O persoană a fost raportată până acum ca rănită. Să sperăm că numărul victimelor nu va crește”, a scris Ihor Terekhov pe Telegram.

Terekhov a cerut localnicilor să rămână în adăposturi anti-bombe, notează agenția Ukrinform.

Treisprezece rachete rusești au lovit regiunea centrală ​​Kirovohrad a Ucrainei

ACTUALIZARE 09.50 Treisprezece rachete rusești au lovit sâmbătă un aerodrom militar și o infrastructură feroviară din regiunea centrală Kirovohrad a Ucrainei, ucigând și rănind mai multe persoane, a declarat guvernatorul regiunii, transmite Reuters.

Andri Raikovich a scris pe Telegram că echipele de salvare s-au deplasat la locurile bombardate și că un mic cartier al capitalei regionale, Kropyvnytskyi, a rămas fără electricitate în urma atacului.

ISW: Șeful Republicii Populare Donețk a semnat un acord de cooperare cu liderul numit de ruși la Harkov pentru a ocupa regiunea

ACTUALIZARE 09.40 În evaluarea de vineri noapte spre sâmbătă dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) amintește de faptul că Statele Unite au anunțat un nou pachet militar în valoare de de 270 de milioane de dolari pentru Ucraina. Acesta include alte patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), 36 de mii de cartușe de muniție de artilerie și 580 de drone Phoenix Ghost.

ISW mai spune că secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a reiterat că guvernul ucrainean folosește mai multe mecanisme de monitorizare pentru a urmări livrările de arme către Ucraina.

Sistemul modern de informare și analiză al Centrului Situațional Principal (COTA) al Ucrainei le permite oficialilor ucraineni să monitorizeze starea livrărilor de arme către liniile de front ucrainene și lucrează în tandem cu sistemul de control al logisticii și contabilității NATO.

Declarația lui Danilov este probabil un răspuns la o operațiune de informare rusă în curs de desfășurare, care încearcă să ignore Ucraina ca un beneficiar de încredere al ajutorului militar occidental, notează ISW.

Alte câteva concluzii zilnice ale ISW:

  • Forțele ruse au efectuat atacuri la sol la est de Siversk și la est și la sud de Bakhmut.
  • Rușii au încercat fără succes să avanseze la nord-vest de orașul Donețk.
  • Armata ucraineană a efectuat operațiuni militare limitate la nord de orașul Harkov.
  • Șeful Republicii Populare Donețk a semnat un acord de cooperare cu liderul numit de ruși la Harkov pentru a ocupa regiunea, ceea ce indică că Kremlinul intenționează să integreze regiunea în Federația Rusă.
  • Forțele ruse au efectuat atacuri la sol localizate în apropierea graniței dintre Herson și Nikolaev.
  • Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a anunțat că noul batalion cecen „West-Akhmat” nu va fi dislocat imediat în Ucraina și va rămâne în Cecenia.

Cât de mare este lungimea liniei frontului de luptă din Ucraina

ACTUALIZARE 09.20 Lungimea liniei frontului pe care Forțele Armate ale lui Ucrainei o apără în prezent împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei este de 2.450 kilometri, adică întreaga distanță de la Varșovia la Barcelona.

Japonia îi interzice lui Putin să participe la funeraliile de stat ale fostului premier Shinzo Abe, asasinat pe 8 iulie

ACTUALIZARE 09.10 Autoritățile din Japonia au anunțat că nu-i vor permite lui Vladimir Putin să intre în țară, în cazul în care acesta va dori să participe la funeralii de stat ale fostului premier Shinzo Abe, asasinat pe 8 iulie, potrivit publicației Nikkei Asia

Liderul de la Kremlin este supus unei interdicții de facto de intrare impuse ca răspuns la invazia rusă în Ucraina.

Putin a transmis un mesaj de condoleanțe după ce fostul premier Abe a fost ucis pe 8 iulie, numindu-l un „om de stat remarcabil” care „a realizat multe în dezvoltarea unor bune relații între țările noastre”.

Nu este clar dacă Vladimir Putin și-a exprimat dorința de a participa la ceremonia funeraliilor de stat, care ar fi planificată pentru 27 septembrie la arena Nippon Budokan din Tokyo, conform Reuters.

Citește continuarea AICI

O opozantă a Kremlinului, însărcinată în luna a patra, a fost arestată pentru o postare pe twitter despre războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 08.40 Autorităţile ruse au deschis vineri o anchetă împotriva unei reprezentante însărcinate a opoziţiei, Helga Pirogova, acuzată că a "difuzat informaţii false", după ce a criticat organizarea de funeralii fastuoase pentru soldaţii ucişi în Ucraina, relatează AFP.

Într-un comunicat de presă, Comitetul de Anchetă rus, însărcinat cu principalele cazuri penale, a precizat că ea a fost inculpată pentru "difuzare publică de informaţii false privind utilizarea forţelor armate".

Conform articolului din Codul Penal invocat, ea riscă trei ani de închisoare. Ea a fost reţinută pentru scurt timp şi interogată joi la comisariatul central din Novosibirsk, în Siberia, unde este aleasă locală, notează Agerpres.

Contactată de AFP, tânăra opozantă a spus că este însărcinată în luna a patra. "Ei au nevoie de un inamic intern cu care să poată lupta uşor, deoarece au mai multe probleme cu inamicul lor extern", a afirmat ea.

La 15 iulie, Helga Pirogova a reacţionat pe Twitter la un articol din publicaţia independentă Mediazona care relata despre funeralii fastuoase organizate pentru voluntarii ruşi ucişi în conflictul din Ucraina.

Citește continuarea AICI

Explozii puternice auzite la Nikolaev

ACTUALIZARE 08.00 S-au auzit explozii la Nikolaev. Primarul orașului, Oleksandr Sienkevich, a precizat că s-au auzit explozii puternice în jurul orei 4:30 a.m., scrie agenția Ukrinform.

Zelenski: „Este responsabilitatea ONU să garanteze respectarea acordului pentru deblocarea cerealelor”

ACTUALIZARE 07.55 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat în mesajul de vineri noapte că ONU este responsabilă de respectarea acordului privind exportul de cereale ucrainene încheiat la Istanbul, relatează AFP.

„Toată lumea înţelege că Rusia s-ar putea angaja în provocări, încercări de a discredita eforturile ucrainene şi internaţionale. Dar avem încredere în ONU. Acum este responsabilitatea lor să garanteze respectarea acordului”, a declarat liderul de la Kiev, conform agenției Ukrinform.

„Acordul corespunde în totalitate intereselor Ucrainei”, a mai spus preşedintele ucrainean, adăugând că armata ucraineană controlează „100% accesul la porturi”.

Potrivit lui Zelenski, acordul va permite exportarea a aproximativ 20 de milioane de tone din recolta de anul trecut, precum şi din cea din anul curent.

„Este vorba de veniturile agricultorilor, de întregul sector agricol şi de bugetul de stat. Acestea sunt locuri de muncă. Acum avem cereale în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari”, a mai subliniat preşedintele ucrainean.

Citește continuarea AICI

Figurine cu rezistența ucraineană din Mariupol

ACTUALIZARE 07.42 Compania Brothers Brick a creat o nouă serie de figurine lego inspirate de soldații care au apărat uzina Azovstal, dar și de jurnalitul ucrainean Illia Ponomarenko.

Primele efecte ale acordului semnat vineri la Istanbul: prețul grâului a început să scadă

ACTUALIZARE 07.25 Acordul istoric semnat vineri după-amiază la Istanbul produce deja primele efecte pe piața cerealelor. Prețul grâului a scăzut semnificativ la Chicago și pe bursa Euronext, cu aproape 6 la sută, adică la nivelul dinaintea războiului. Și prețul porumbului a scăzut cu aproape două procente.

Piețele speră că înțelegerea privind coridorul de trecere sigură pe Marea Neagră va ajuta țările dependente de importurile din Rusia și Ucraina, care împreună reprezintă 30% din comerțul mondial cu grâu.

Traseul pe care îl vor urma navele cu cereale ucrainene, potrivit termenilor Acordului de la Istanbul Foto: captură video

Costurile cerealelor ar putea scădea și mai mult, dacă acordul va funcționa, dar pentru asta trebuie să mai așteptăm câteva săptămâni, sunt de părere experții. Analiștii economici iau în calcul și alți factori de care depind fluctuațiile de pe piețe - cursul dolarului și seceta, care afectează recoltele din Franța, România și Spania.

Citește continuarea AICI

Rușii au atacat orașul Sloviansk cu bombe cu dispersie

ACTUALIZARE 07.10 Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk, a scris pe twitter că forțele ruse au atacat orașul Sloviansk cu bombe cu dispersie și cel puțin trei persoane au fost rănite.

„Rușii au bombardat din nou cartierele rezidențiale ale orașului. În prezent, se știe că trei persoane au fost rănite și șase clădiri cu cinci etaje și mai multe case private au fost avariate”, se arată în mesajul lui Kirilenko, care a fost însoțit și de imagini. 

Lituania a ridicat interdicția tranzitului feroviar de mărfuri vizate de sancţiuni spre Kaliningrad

ACTUALIZARE 07.05 Lituania a ridicat interdicția privind transportul feroviar de mărfuri sancționate în și din teritoriul rusesc Kaliningrad, a anunțat vineri agenția de presă rusă RIA, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană a declarat săptămâna trecută că interdicția de tranzit a afectat doar drumurile, nu și calea ferată și, prin urmare, Lituania ar trebui să permită Rusiei să trimită beton, lemn și alcool pe teritoriul UE către exclavă.

Lituania a împiedicat Rusia să trimită mărfuri sancționate pe calea ferată către Kaliningrad în iunie, declanșând un protest al Moscovei și o promisiune de represalii rapide.

RIA l-a citat pe Mantas Dubauskas, purtătorul de cuvânt al companiei de căi ferate de stat, care a spus că a informat clienții că ar putea expedia mărfuri din nou. „Este posibil ca unele mărfuri să fie transportate astăzi”, a declarat oficialul potrivit RIA, citând televiziunea lituaniană.

Separat, agenția de știri Tass a citat un oficial guvernamental din Kaliningrad care a spus că 60 de vagoane de ciment vor fi expediate în curând în exclavă.

Exclava rusească Kaliningrad se învecinează cu Polonia și Lituania. Foto: Profimedia Images

Kaliningrad este cuprins între Polonia și Lituania și izolată de restul Rusiei. Oficialii ruși au spus că interdicția ar fi putut afecta până la jumătate din toate transporturile de mărfuri către Kaliningrad, deși Lituania a spus că doar aproximativ 15% vor fi afectate.

Ministru ucrainean: Războiul a provocat daune de mediu în valoare de 5,5 miliarde de dolari

ACTUALIZARE 07.00 Conform ministrului ucrainean al protecției mediului și al resurselor naturale, Ruslan Streleț, invazia rusă în Ucraina a cauzat daune de mediu în valoare de 5,5 miliarde de dolari, fiind înregistrate circa 2.000 de cazuri de daune aduse naturii, scrie publicația The Kyiv Independent.

Printre cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:

  • UE modifică sancțiunile împotriva Rusiei pentru a permite tranzacții petroliere cu țări terțe.
  • Ucraina a eliberat mai multe sate din regiunea Herson.
  • SUA analizează dacă pot trimite avioane de luptă americane Ucrainei.
  • Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, care a semnat vineri acordul cu ONU şi Turcia privind deblocarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene, a declarat că acordul a fost posibil numai datorită succeselor militare ale Ucrainei.
  • Ucraina a recoltat deja 6,5 milioane de tone din noua producție agricolă.
  • Boris Johnson către Zelenski: Oricine va fi premier în Marea Britanie va sprijini Ucraina.
  • Kievul a primit mai puțin de jumătate din ajutor financiar promis de Occident.
  • SUA au acordat un nou ajutor militar suplimentar de 270 de milioane de dolari pentru Ucraina.
  • Zelenski exclude o încetare a focului fără recuperarea teritoriilor cucerite de Rusia.

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fiul miliardarului Warren Buffett ajută Ucraina să-și demineze terenurile agricole. Ministrul Economiei: „Batem la fiecare uşă”

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

Război în Ucraina: vești proaste pentru Kiev, oriunde s-ar uita pe linia frontului. Dar și Rusia este sub presiune

„O altă încercare nereușită a inamicului”. Ucrainenii au distrus cu o dronă un steag plantat de „sabotori” ruși în regiunea Cernihiv

Partenerii noștri